Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода сушених бананів в раціоні людини

Користь і шкода сушених бананів в раціоні людини

Один з улюблених усіма нами фруктів – банан. Незважаючи на те, що привозять його в нашу країну з екзотичних країн, без нього не можна уявити жодного святкового застілля. Також цим фруктом дуже зручно снідати або перекушувати – отримуєш заряд енергії і гарного настрою на кілька годин. Банани, що продаються в магазинах круглий рік і за найвигіднішими цінами. Їх додають у випічку, десерти, молочні коктейлі. Одним словом, способів вживання банана – безліч. Однак не всі знають, що можна їсти також і сушені банани, користь для організму від яких нітрохи не менше, ніж від свіжих, а шкода мінімальний. Так як же приготувати сушені банани в домашніх умовах? Скільки калорій вони містять, які в них вітаміни і мінерали? Нижче спробуємо дати відповідь на ці та інші питання.

Як засушити банани в домашніх умовах

Під сушеними бананами зазвичай розуміють в’ялені – в процесі приготування з них випаровується не вся рідина, а лише частину. При цьому не вимагається додаткова хімічна обробка, що не створює додаткової шкоди здоров’ю. Для приготування сухофруктів необхідно плоди очистити від шкірки і нарізати невеликими шматочками. Далі розкласти шматочки на деко і в’ялити з допомогою електричної сушіння, духовки або ж просто викласти на сонці. Температура духовки повинна бути мінімальною, не більше 50 градусів – це необхідно для збереження максимуму корисних властивостей. Поява на шматочках білого цукрового нальоту буде означати їх готовність.

В процесі приготування фрукти набувають насичений коричневий колір. Якщо ви хочете, щоб вони залишалися білими, занурте скибочки попередньо у воду з додаванням лимонного соку – це запобіжить потемніння.

Тепер отримані сухофрукти необхідно скласти в банку, щільно закрити кришкою і зберігати в холодильнику. Радувати вони вас зможуть протягом цілого року. Такі засушені скибочки банана можна легко взяти з собою на роботу або навчання – адже вони будуть займати набагато менше місця, ніж свіжі фрукти: у процесі сушіння плоди втрачають до 20% вологи. Калорійність фрукта після сушіння зростає, тому їм стає легше вгамувати голод під час перекусу.

У чому схожість і відмінність сушених і свіжих бананів

При дотриманні правильної технології сушіння такі банани практично також корисні, як і свіжі:

Тим не менш, сушені банани – це зовсім інший продукт. Вони містять цукор в набагато більш концентрованому вигляді і несуть у собі в 4 рази більше калорій, ніж свіжі фрукти.

Харчова цінність сухих банана на 100 г:

Висока енергетична цінність робить сушений банан відмінним варіантом для перекусу і не містить при цьому шкідливих консервантів і барвників, на відміну від чіпсів і сухариків. Ці сухофрукти також прекрасно доповнять кашу, подану до сніданку, мюслі або випічку. Крім того, з них можна зварити відмінний компот. А головне – ці скибочки завжди можуть бути у вас під рукою.

Протипоказання до вживання сушених бананів

Незважаючи на ряд харчових переваг і благотворний вплив на здоров’я, сушені банани можуть завдати шкоди організму в наступних випадках:

Зазначимо, що варто відрізняти в’ялені банани від бананових чіпсів, приготованих за допомогою смаження на пальмовій або кокосовому маслі. Крім температурної обробки, яка вбиває частина корисних речовин, чіпси завдають шкоди організму високим вмістом важко засвоюваних жирів, холестерину і канцерогенів. Крім цього, їх калорійність стає ще вище – близько 500 кКал на 100 р.

Скільки ж можна з’їсти сушених бананів день, щоб отримати максимум користі і мінімум шкоди? Дієтологи рекомендують з’їдати не більше 100 г сухофруктів в день. Вживаючи невелику порцію сушених бананів в перервах між прийомами їжі, ви заряджаєте свій організм додатковою енергією, даєте йому значну дозу вітамінів і мікроелементів без шкоди для здоров’я. Нехай ця оригінальна закуска внесе різноманітність у ваш раціон і допоможе зберегти бадьорість протягом дня.