Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода солодкого болгарського перцю

Користь і шкода солодкого болгарського перцю

Коли заходить мова про користь вітаміну С, обиватель відразу ж згадує лимон як основне джерело цього елемента. Це вірно лише частково. Як не дивно, кислий плід з жовтою шкіркою не є рекордсменом за концентрацією аскорбінової кислоти, помітно поступаючись солодкого болгарського перцю. Останній має червоний, зелений або жовтий кольори і зазвичай використовується як інгредієнт різних страв. Вхідні до складу овоча елементи незамінні для організму, але іноді його вживання призводить до несприятливих наслідків. Інформація про те, які наносяться продуктом під гордою назвою «Перець» користь та шкода, представлена далі.

З чого складається овоч?

Нарівні з лимоном, чорною смородиною і шипшиною солодкий перець червоного кольору має високу концентрацію вітаміну З, близько 250 мг на 100 г продукту. Головна користь «аскорбінки» – позитивний вплив на кровоносну систему, що тягне за собою нормальне функціонування судин. Оскільки організм самостійно не може синтезувати вітамін С, його потрібно приймати щодня в складі фруктів і овочів.

Крім відомої аскорбінової кислоти до складу солодкого болгарського перцю входять:

Також до складу червоного, жовтого, зеленого перців входять мінеральні солі (натрій, магній, калій, кальцій, залізо, фтор, цинк, йод та інші). 100 грамів овоча містять близько 5 г вуглеводів, 1,5 г білка і 0,1 г жиру, а енергетична цінність такої маси становить 26 ккал.

Вигода вживання овоча

Користь солодкого перцю червоного кольору очевидна. Значний обсяг корисних речовин, які в обов’язковому порядку повинен отримувати організм людини, є підтвердження його ефективності. Першочергово солодкий перець (червоний, жовтий і зелений) рекомендується при наявності таких проблем зі здоров’ям:

Перераховані вище відхилення виступають першими ознаками хвороб нервової системи. Для нормалізації роботи продукт слід вживати в чистому вигляді або у складі салатів.

Крім розладів нервової системи овоч принесе користь кровоносній системі. Вхідні в його склад антиоксиданти розріджують кров, очищають від токсинів, знижують ймовірність появи тромбів. За наявності анемії (недокрів’я) найбільшу користь принесе зелений болгарський перець.

Продукт корисний як для чоловіків, так і для жінок, особливо переступили тридцятирічний рубіж. У перших він попереджає облисіння, у других же робить шкіру більш пружною, запобігаючи появі мімічних зморшок. Навіть жінкам молодше варто звернути увагу на солодкий перець, особливо вагітним – це час великого напруження схильні їх волосся, кісткова система.

Овоч можна вживати не тільки внутрішньо – поживна маска з суміші соків його і моркви позбавить від шкірних проблем юнаків і дівчат, відбілити пігментні плями, виведе веснянки при необхідності. Рекомендоване співвідношення червоного перцю і моркви для чутливої шкіри – 1:6, для огрубілою – 1:1.

Оскільки солодкий перець виступає одним з лідерів за вмістом вітамінів А і С, його необхідно вживати людям з ослабленим імунітетом. Збільшити споживання стоїть на початку весни і наприкінці літа, коли явно спостерігається зниження температури повітря, що супроводжується застудою, нежиттю, вірусами.

Овоч радять щодня є навіть людям з шкідливими звичками. Наприклад, він очищає легені від токсинів у курця, знижує ймовірність розвитку ракових пухлин. Перець незамінний при емфіземі дихальних шляхів.

Містяться в перці нікотинова кислота і алкалоїди сприяють нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту. Щоденне вживання хоча б 100 р овоча зробить приємніше життя людей, які перебувають на обліку у гастроентеролога.

Спортсмени теж можуть виявити користь перцю, особливо має зелений колір. Болгарський продукт прискорює відновлення м’язів і суглобів після тренувань, а також виробляючи загальнозміцнюючу дію.

Перець, як і гарбуз з кабачком, містить багато калію. Елемент покращує серцеву діяльність, тому в першу чергу рекомендований людям похилого віку. Найбільш корисним виступає жовтий перець.

Крім безпосереднього вживання в їжу і нанесення масок на обличчя солодкий болгарський овоч використовується в медицині. Вхідні до складу елементи надають регенеруючу дію на шкіру, тому продукт застосовується при виготовленні пластирів, мазей, інших предметів для лікування порізів, опіків, ран.

Можливі негативні наслідки

Сам по собі болгарський солодкий овоч приносить виключно користь, проте здатний нашкодити людям з деякими хворобами. До останніх відносяться:

Наявність відхилень зі списку вище не означає, що солодкий перець категорично протипоказаний. Необхідно лише проконсультуватися з дієтологом чи лікарем, щоб встановити максимальну щоденну норму.

Очевидно, що одним з найкращих продуктів на вашому столі буде солодкий болгарський перець, користь і шкода, що наносяться їм, залежать тільки від поточного стану організму. В цілому ж плюси набагато переважують мінуси овоча. Болгарський товариш – доступний, недорогий, багатофункціональний продукт. Він має різні кольори і смакові відтінки. Якщо у людини стоїть мета прожити довге здорове життя – в його щоденний раціон обов’язково має входити перець.