Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода шпинату

Користь і шкода шпинату

Про користь здорового харчування сьогодні замислюється все більше людей. Одним з основних принципів правильного раціону є введення в щоденне меню великої кількості свіжих овочів, фруктів і зелені. Почесне місце в списку найбільш корисних продуктів з розряду здорової їжі займає шпинат.

Чим корисні листя шпинату?

Для організму людини корисні властивості шпинату пов’язані з його дивним складом. Це один з небагатьох продуктів, у якому є майже всі вітаміни зі списку життєво необхідних для здоров’я людини, велику кількість мікро — і макроелементів, а також незамінних амінокислот.

Шпинат – рекордсмен рослинного світу з вмістом марганцю і вітаміну К. Крім того, в ньому дуже багато фолієвої та аскорбінової кислоти, бору, кремнію, заліза, йоду, бета-каротину, лютеїну.

У листі цієї овочевої культури присутня велика кількість Омега-3 (ліноленової кислоти) – це одне з найважливіших речовин для нормального функціонування людського організму. Отримати Омегу-3 природним шляхом продуктів харчування дуже важко: вона міститься всього в декількох продуктах. Тому шпинат незамінний в раціоні чоловіків, жінок і дітей.

Примітно, що овоч зберігає свої позитивні властивості в будь-якому вигляді. Звичайно, найбільш корисні свіжі шпинатні листя, але заморожений або сушений шпинат теж містить величезну кількість поживних речовин. Більш того, навіть при термічній обробці велика частина вітамінів, мінералів і мікроелементів в овочевій культурі залишається в незмінному вигляді.

Харчові якості роблять рослина одним з кращих продуктів в дієтичному харчуванні: воно має дуже низьку калорійність – всього 23 ккал на 100 г, при цьому є відмінним джерелом білка і харчових волокон.

Регулярне вживання шпинату вже незабаром почне позитивно позначатися на всіх системах організму, і ось чому:

  • Завдяки високому вмісту харчових волокон і пектину шпинат дуже корисний для травної системи. Він допомагає очищати кишечник, сприяє виведенню шкідливих речовин і покращує перистальтику.
  • Вітамін А, бета-каротин, лютеїн і захищають органи зору від розвитку таких серйозних захворювань, як катаракта і глаукома, покращують зір, нормалізують стан слизової оболонки очей.
  • Неоціненна користь шпинату для чоловіків. Для підлітків овочева культура є хорошим джерелом цинку, який бере участь у розвитку статевої системи. Для чоловіків молодого і середнього віку шпинат корисний тим, що дозволяє підтримувати на потрібному рівні вироблення тестостерону і запобігає проблеми з потенцією.
  • Позитивні властивості овочевої культури відбиваються на стані волосся, шкіри і кісток.
  • Доведена користь шпинатных листя для кровоносної та серцево-судинної системи організму. Залізо знижує ймовірність розвитку анемії, вітамін с виводить З судин холестерин, а магній покращує роботу серця. Це особливо важливо для чоловіків, так як вони більше схильні до розвитку інсульту та інфаркту.
  • Фолієва кислота вкрай необхідна майбутнім мамам, так як сприяє нормальному розвитку плоду. Тому корисні листя шпинату рекомендують обов’язково включати в раціон при вагітності.
  • Дослідження показують, що харчові властивості рослини можна успішно використовувати в профілактиці ракових захворювань: речовини, що містяться в ньому, запобігають розвиток злоякісних пухлин.
  • Це один з кращих продуктів для харчування чоловіків, жінок і дітей. Фахівці радять обов’язково включити овочеву культуру в своє меню, якщо у вас відсутні протипоказання до її вживання.

    Небезпечні якості шпинату

    Незважаючи на всі корисні властивості шпинатных листя для здоров’я людини, в певних ситуаціях овочева культура може завдати організму шкоди. Тому потрібно обов’язково враховувати протипоказання до вживання шпинату. В першу чергу протипоказання стосуються тих людей, хто страждає на подагру, виразку шлунка та 12-палої кишки, сечокам’яної та жовчнокам’яної хворобою, ревматизм і артрит. Такі протипоказання пов’язані з тим, що щавлева кислота, у великій кількості міститься в шпинатных листі, може погіршити стан хворого, викликати загострення хвороби і завдати серйозної шкоди здоров’ю.

    В цьому відношенні набагато більш корисний молодий шпинат: щавлева кислота майже відсутній, але навіть незважаючи на це, є листовий овоч можна в строго обмеженій кількості.

    Протипоказання до вживання шпинатных листя, звичайно ж, включають індивідуальну непереносимість рослини: у ньому є речовина гістамін, яке здатне викликати алергію. Шкода алергічної реакції нейтралізує всі корисні властивості шпинату, тому варто відмовитися від введення овочу в раціон, якщо ви помічаєте у себе прояви непереносимості шпинатных листя.

    Шпинат може завдати шкоди і в тому випадку, якщо людина проводить лікування препаратами, спрямованими на зниження згортання крові. Вітамін К в складі рослини має прямо протилежну дію, тому буде знижувати лікувальний ефект кошти.

    Як правильно вибирати і є овоч

    Щоб користь шпинату була максимальною, потрібно дотримуватися певних правил його вибору і вживання. Їх не так багато, до того ж вони не відрізняються особливою складністю, але їх виконання значно знижує можливу шкоду від вживання листового овоча.

    Добре, якщо ви вирощуєте шпинат на власному дачному ділянці: в цьому випадку ви можете бути впевнені в якості продукту, до того ж розведення овочевої культури не представляє ніякої праці, збирати його можна з ранньої весни до пізньої осені, а заморожений шпинат відмінно зберігається всю зиму. Єдине правило, яке потрібно запам’ятати при збиранні врожаю – не рекомендується чекати повного дозрівання листя. Чим молодше рослина, тим менше в ньому небезпечною щавлевої кислоти. Те ж саме стосується покупки шпинату в магазині або на овочевому ринку: вибирайте молоді соковиті листя з яскравим забарвленням.

    Оптимально є листовий овоч свіжим, так як в ньому зберігаються всі корисні речовини, але можна використовувати його і для приготування страв. Якщо ви відварюєте (навіть заморожений шпинат), обов’язково злийте першу воду і готуйте на тій, яку заливаєте вдруге: разом зі злитою рідиною підуть нітрати, і готову страву не завдасть шкоди здоров’ю.

    Листя шпинату і страви на їх основі не варто зберігати: навіть якщо помістити їх в холодильник, вже через деякий час у листі рослини починають утворюватися шкідливі азотисті солі.

    Краще приготувати невелику порцію і з’їсти її за один прийом.

    Багато хто цікавиться, що можна зробити з листя рослини. Рецепти з додаванням шпинату дуже різноманітні: на основі овоча готують супи, салати, напої та багато інших страв. У всьому світі у чоловіків і жінок, що віддають перевагу сироїдіння і вегетаріанство, дуже популярні смузі з шпинату. Спробуйте і ви включити це корисне і смачне рослина в свій раціон і відчуєте на собі позитивну дію його поживних компонентів.