Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода ріпи для здоров’я людини

Користь і шкода ріпи для здоров'я людини

Користь, яку приносить ріпа, очевидна, якщо порівняти її з картоплею: колись панував на столі овоче мало калорій і вуглеводів, зате багато вітамінів і мінеральних речовин.

Коренеплід багатий каротиноїдами, рибофлавіном, тіаміном, фолієвої, пантотенової і нікотиновою кислотою. Вітаміну С в ріпі вдвічі більше, ніж у капусті і лимоні. Крім того, в ній міститься глюкорафанин – органічна сполука, що усуває шкоду від вільних радикалів. Ріпа – справжнє джерело макро — і мікроелементів: у складі овоча є K, Ca, Mn, Mg, Fe.

Корисними для організму людини речовинами славиться не тільки сам коренеплід, але і надземна частина рослини. Листя багаті аскорбіновою кислотою і провітаміном А.

У чому користь ріпи для здоров’я?

При кашлі п’ють спеціальний настій на основі коренеплоду. Для цього очищена ріпа крупно натирається і заливається окропом так, щоб вода покрила овоч. Через чверть години настій проціджують, додають в нього трохи меду. П’ють ліки по столовій ложці чотири рази на день.

Яка користь рослини при болях? При подагрі коренеплід варять, розтирають і викладають на згорнуту в кілька разів марлю. Засіб прикладають до запалених ділянок, щоб угамувати біль. З тією ж метою можна приймати ванни з додаванням овочевого відвару. Від зубного болю допомагають полоскання підігрітим соком ріпки.

Застереження і протипоказання

Користь сирого овочу для організму людини величезна, але деяким людям краще їсти варену, тушковану або запечену ріпку. Коренеплід, не піддався тепловій обробці, може завдати шкоди здоров’ю хворих, що страждають колітом, гастритом, виразкою. Страви з репкой протипоказані при холециститах.

Шкода від овоча полягає у провокуванні підвищеного газоутворення, тому грудним дітям і годуючим жінкам не рекомендується включати рослина в раціон. З тієї ж причини небажано є ріпу людям, схильним до запорів і здуттів.

Застосування в кулінарії

Шкоду картоплі для організму можна усунути, замінивши його в стравах ріпою. За смаком і ситності ці овочі нічим не поступаються один одному, проте капустяні містять менше крохмалю. Як коренеплід, так і молоду бадилля ріпки можна додавати в салати. Подрібнені листочки рослини разом з іншою зеленню (петрушкою, кропом, базиліком) кидають в супи, борщі, окрошки, соуси. З вареного овоча готують смачне низькокалорійне пюре. Тушковану або запечену шматочками ріпу подають на стіл в якості гарніру.

Величезну користь для здоров’я людини несуть овочеві соки. Поліпшити стан шкіри і колір обличчя може вітамінний коктейль. Приготувати його можна основі свіжих соків моркви (6 шт.), капусти (кілька листочків), зеленого болгарського перцю (3 шт.). Туди ж потрібно додати подрібнений блендером шпинат і бадилля ріпи.

Усунути шкоду від підвищеної кислотності шлунка можна сумішшю соків з моркви і селери. А ось листочки ріпки, додані в цей коктейль, збагатять складу залізом, натрієм і кальцієм. Ще один спосіб витягти максимальну користь для організму – приготувати староруський квас на сушеному коренеплоді.

Цікаві рецепти з ріпою є в багатьох країнах світу. Китайці, наприклад, очищений коренеплід тонко нарізають і сушать на сонці. У Японії і Кореї овоч воліють маринувати. У французів ріпу прийнято тушкувати в цибульно-морквяної маси, запікати з медом. Турецькі гурмани додають до овочу ніжний йогурт. Фіни з ріпи і мелених злаків готують ситні запіканки. Прихильники здорового харчування тушкують овоч в горщику з томатами і грибами, варять супи-пюре. Завдяки такому різноманіттю рецептів ввести ріпу в свій раціон досить просто – кожен знайде страву за своїм смаком!