Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода пшоняної каші для здоров’я людини

Користь і шкода пшоняної каші для здоров'я людини

Всі каші без винятку корисні для організму. Пшоняна каша – цариця столу, так як в ній міститься багато корисних речовин і мікроелементів. На основі цієї крупи створені всілякі дієти, а універсальність пшона дозволяє використовувати його у великій кількості рецептів.

Сьогодні ми дізнаємося, чим корисний цей продукт, як правильно його готувати і вживати. Отже, зрозуміло тему: «Пшоняна каша: користь і шкода».

Калорійність пшоняної каші

Пшоно містить в собі корисні мікроелементи:

У пшоні досить багато білка і клітковини, за кількістю протеїнів ця крупа може зрівнятися з пшеницею. З вітамінів можна відзначити наявність вітамінів групи B (B1, B2, B5) та вітаміну PP (нікотинова кислота).

Ця крупа має низькі показники енергетичної цінності. Наприклад, калорійність 100 грамів каші, приготовленої на воді, становить 90 ккал. У такому ж кількості сухого пшона міститься 348 ккал. Але не варто забувати про те, що в процесі приготування крупа досить сильно розбухає, і з невеликої кількості сирого продукту виходить пристойна порція дуже смачною і ситною каші.

Користь продукту

Пшоно – крупа, яку отримують в результаті очищення проса. Першими цю зернову культуру почали вирощувати китайці. А вже потім знання про те, з якого злака виробляти пшоно, перейшло в Росію, Індію, Україну, Казахстан. Такий досить великий діапазон культивування говорить про те, що багато народів оцінили смакові властивості цього продукту.

Пшоняна каша дуже корисна для серця, так як в ній міститься багато калію, а цей мікроелемент нормалізує серцевий ритм і підтримує роботу серцево-судинної системи.

Люди, які живуть в екологічно несприятливих районах, просто зобов’язані ввести в раціон цей продукт, так як пшоно виводить токсини і шлаки з організму і зменшує шкідливі наслідки після прийому медичних препаратів. Крім того, ця каша очищає судини від холестерину. Вживайте пшоно при:

Рекомендується вживати кашу дітям і дорослим для відновлення імунітету після перенесених хвороб. Зовсім недавно вчені з’ясували, що регулярне вживання цього продукту зменшує ризик розвитку раку молочної залози на 50 %.

Шкоду і протипоказання

А чи пшоно шкоду? Так, як і будь-який інший продукт, якщо його вживати у великих кількостях. Так, не рекомендується вживати продукт людям, які страждають від частих запорів, при геморої, а також при виразці шлунка.

Ще існує думка, що надмірне вживання цієї каші знижує потенцію у чоловіків. Тому не варто надто захоплюватися цим продуктом, все добре в міру.

Як правильно варити кашу?

Пшоняна каша дуже смачна. Перед приготуванням потрібно ретельно промити крупу. Якщо цього не зробити, то каша буде гірчити. Пшоно промивають гарячою водою до тих пір, поки що стікає вода не стане абсолютно прозорою. Отже, рецепти:

1. Пшоняна каша на воді. Для її приготування нам знадобляться:

Пшоно – 1 склянка;

В невелику каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь. Поки вода закипає, ретельно промиваємо крупу. Як тільки вода закипить, її слід трохи підсолити. Засипаємо промите пшоно в каструлю. Варимо на середньому вогні близько 5 хвилин, а потім газ слід трохи зменшити. Закриваємо кришкою і варимо ще протягом 15 хвилин, періодично помішуючи. Як тільки минув час, вимикаємо газ і даємо настоятися каші ще 15 хвилин, не відкриваючи каструльку. Готову кашу перемішуємо, можна додати рослинне масло за смаком. Приємного апетиту!

2. Каша з морквою, квасолею. Для приготування нам знадобляться наступні інгредієнти:

Ставимо на вогонь каструлю з водою. Поки вода закипає, крупу промиваємо. Далі воду солимо і засипаємо пшоно. Варимо його протягом 20 хвилин на середньому вогні.

Поки каша готується, відчищаємо морква, нарізаємо її смужками і обсмажуємо на середньому вогні під кришкою близько 10 хвилин. Додаємо квасолю, тушкуємо ще хвилин 5. Готову кашу заправляємо рослинною олією, розкладаємо по тарілках, зверху викладаємо овочеве рагу.

3. Пшоняна каша в горщику. Нам знадобляться наступні інгредієнти:

Перед тим як почати приготування, крупу слід ретельно перебрати і промити. Потім обдати її трохи окропом, щоб не гірчить після варіння. Гарбуз очищаємо від шкірки і запікаємо в духовці до тих пір, поки вона не стане м’якою, потім перетираємо в блендері до стану пюре, додаємо мед і прянощі.

Підготовлену крупу викладаємо на дно глиняного горщика і наливаємо воду. Потім додаємо подрібнені в блендері інгредієнти. Закриваємо горщик кришкою або фольгою, ставимо в заздалегідь розігріту духовку до 180 градусів на 40 хвилин. Подається така страва з медом і горішками. Приємного апетиту!

Як правильно вибрати і зберігати крупу

Пшонка завжди вважалася «золотий крупою». Ціна на цей продукт невелика, а користь для організму колосальна. Пшоняну кашу потрібно обов’язково включати в свій раціон харчування, адже це відмінний джерело необхідних вітамінів, мікроелементів, клітковини і білка. Спробуйте приготувати на вечерю один з наших рецептів, і ваші домашні будуть приємно здивовані!


Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи: