Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода пальмової олії

Користь і шкода пальмової олії

Важко знайти того, хто б не чув про властивості пальмової олії. І хоча деякі говорять про його шкоду для здоров’я, варто розглянути об’єктивно цей продукт. Недарма люди вживають його вже кілька століть! Тільки вивчивши корисні, а також шкідливі характеристики та склад цієї речовини, можна сміливо судити про нього, маючи аргументоване власну думку.

Використання

Наявність вельми цікавих фізико-хімічних параметрів зробило пальмова олія найбільш поширеним серед усіх рослинних жирів. Додаткову привабливість йому надає надзвичайна дешевизна і доступність. Цей продукт має властивості чудово протистояти окислення, з-за чого здатний витримувати тривале зберігання.

Пріоритетне застосування цей жир отримав в харчовій індустрії. Його властивості використовують для приготування кондитерських виробів. Багато шкідливі напівфабрикати проходять процес обжарювання на цьому жирі, пальмова олія – частий інгредієнт, що входить до складу плавлених шкідливих сирів, сиру, згущеного молока, десертів і комбінованого масла, які не потрібні нашому організму. Істотне кількість рецептур включають в себе цей продукт. Їм періодично замінюють певний відсоток молочного жиру. Зараз простіше назвати продукти без наявності цього жиру, ніж ті, де воно неодмінно присутня.

Крім харчової індустрії його властивості знайшли застосування у виробництві мила і стеаринових свічок. Виробники косметології традиційно додають продукт засоби, що дозволяють підтримувати оптимальний стан шкіри, оскільки пальмова олія зволожує її, пом’якшує і живить поживними компонентами.

Корисно приймати такий рослинний жир при певних хворобах. Лікувальні властивості і склад продукту дозволяють лікарям рекомендувати його для лікування деяких проблем з судинами.

Переваги

Якщо вивчати питання, яка людині користь від вживання цієї речовини, відразу слід згадати ось що: до його складу входять найсильніші антиоксиданти, а також каротиноїди, вельми цінні для життєдіяльності організму. Останні компоненти, необхідні для зміцнення шкірного покриву і відновлення ослабленого волосся. Саме ці характеристики змусили косметологів звернути на пальмову олію пильну увагу.

Склад продукту має рекордну кількість вітаміну Е, що складається з таких компонентів, як токоферол і токотриенол. Останній в рослинних жирах зустрічається досить рідко, адже він зв’язує вільні радикали, що провокують розвиток ракових клітин – у цьому полягає користь олії.

Вагома перевага цього рослинного жиру полягає і в тому, що він містить триглицерины – швидко переварюються компоненти. Якщо вони досягають печінки, то цілком переробляються в енергію. Ось вона – користь для спортсменів, а також для тих, хто нормалізує вагу.

Важливий чинник: у складі цього продукту – ненасичені жири, що дозволяють убезпечити кров від присутності холестерину. Кислоти оздоровлюють шкіру, вони допомагають структурувати суглоби і кістки скелета. Присутність провітаміну А допомагає профілактиці здоров’я органів зору: він виробляє необхідний зоровий пігмент для очної сітківки – і це знову безперечна користь!

Недоліки

Головний шкоду, що наноситься цим маслом, полягає у великій кількості насичених жирів. Це та частка речовини, яка змушує вчених застерігати від рясного споживання масла, оскільки воно сприяє розвитку серцево-судинних проблем.

Пальмова олія відносно дешева, оскільки в ньому вміст корисної лінолевої кислоти (яка визначає якість і вартість продукту) – не більше 5%. Справа в тому, що в більшості жирів цей показник досягає цілих 75 %, причому цінність продукту зростає при зростанні вмісту цієї кислоти. Ясно, що пальмовому маслі її зовсім мало.

Основний шкоду, що наноситься маслом, полягає в його тугоплавкости – продукт лише частково переробляється організмом, все решта затримується в ньому як шлак. Ці залишки забивають судини, більш того, вони канцерогенні!

Згідно з дослідженнями, якщо в дитячих сумішах використано пальмове масло, воно провокує перебої у функціонуванні кишечника. У маляток з’являються кольки, погано засвоюється кальцій, відповідно, повільніше формується кісткова тканина. Тому для дитячого харчування речовина не рекомендується, адже організм маляти не здатний отримати від нього особливу користь, а витримувати додаткові шлакові навантаження йому ще рано. Тому слід стежити, щоб такий жир відсутній у продуктах, що вживаються дітьми.

Згідно зі статистикою, майже половина продуктів, що випускаються в упаковці, має склад, де в якості одного з інгредієнтів присутня пальмова олія. На жаль, для його вироблення багато компаній йдуть на вирубку тропічних лісів, висаджуючи на їх місці плантації пальм. З-за цього вимирають рідкісні види тварин, птахів, завдається непоправної шкоди природі.

Так що ж переважує – користь чи шкода? Кожен вирішує сам. Із-за того що склад продукту містить насичені жири – вживати його шкідливо, однак наявність в ньому вітамінів – корисно. Пальмовий жир багато цінують за наявність лінолевої кислоти, однак її значно менше, ніж в інших рослинних жирах. Дивно все виходить. Де ж істина? – Вона полягає в існуванні кількох різновидів такого продукту.

Яка різновид найцінніша

Найкорисніше, що приносить найменший шкоду – червоне масло. При його виробництві використовується «щадна» технологія, що забезпечує збереження корисних компонент. В червоне речовина масло перетворює каротин, забарвлює всі продукти, де він присутній.

Червоне масло пальми характеризується солодкуватим смаком. Дослідники визначили, що при рафінуванні воно втрачає корисні речовини. Тільки необроблене даний червоне масло має безліч корисних компонент.

Рекомендації

  • Не варто купувати продукти, де одночасно з вершковим маслом (або як його замінник) виступає стеарин або пальмове масло – від такої їжі буде лише шкоду. Серед подібних товарів найбільш характерними є згущене молоко, кондитерські вироби.
  • Ніколи не купуйте дитяче харчування, що містить масло пальми. Краще переплатити, але купити якісну суміш.
  • Усталені міфи

  • Пальмова олія має властивість погано перетравлюватися з-за того, що температура його плавлення вище 37°C. Це не зовсім правда – наш організм перетравлює жири незалежно від температури.
  • Не вірте, що пальмова олія заборонено в найбільш розвинених країнах. Кожен десятий його грам споживають жителі США.
  • Неправда, що пальмова олія підходить лише для миловаріння або металургійної індустрії. У нього широка сфера використання. Цікавий факт: у період останньої світової війни пальмову олію застосовували, що б виготовляти напалм. Також категорично не можна підтверджувати його шкоду для застосування в харчових продуктах.
  • Багато хто вважає, що пальмову олію добувають із стовбура рослини. Ні, його отримують з плодів, а саме м’ясистою їх частини.
  • Отже, користь, а також значну шкоду, яка наноситься вживанням пальмової олії, сусідять у цьому жирі. Він володіє деякими корисними якостями, проте переважна їх кількість відносяться до червоної різновиду продукту. Надзвичайно шкідливий продукт глибокої технічної переробки. Однак, як не дивно, завдяки дешевизні саме його зараз часто додають у харчові продукти недобросовісні виробники. Ніколи не можна досить впевнено судити про присутність саме харчового компонента в їжі, що потрапила до вас з ринку або універмагу.

    Надзвичайний шкоди завдає технічний жир здоров’ю малюків, з-за чого необхідно ретельно стежити за раціоном дитини, щоб запобігти попаданню в його меню пальмової олії. А от дорослі самі повинні вирішувати, вживати його в їжу. Для цього надано достатньо інформації. Зробіть вибір на користь здоров’я.