Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода кураги для людини

Користь і шкода кураги для людини

Наше здоров’я і настрій залежать від того, який спосіб життя ми ведемо. Якщо людина займається спортом, правильно харчується, не вживає алкоголь і не курить, то він завжди буде здоровим, підтягнутим, бадьорим і в прекрасному настрої. До такого способу потрібно прагнути всім, бо здоров’я – це основа щасливого життя.

Для такого гарного самопочуття важливо уникати нервових потрясінь, надмірних фізичних навантажень і нездорової їжі. Приділіть більше уваги своєму щоденному раціону. Включіть в меню більше свіжих фруктів, овочів, зелені.

Пам’ятайте, що тільки рослинна їжа містить вітаміни та мікроелементи, які повністю засвоює наш організм. Фрукти і овочі містять речовини, які життєво необхідні для повноцінного існування людського організму. І навіть в сушеному вигляді вони приносять багато користі. Сьогодні ми обговоримо тему «Курага: користь і шкода для нашого організму». Безсумнівно, це цінні сухофрукти, які при певних умовах можуть завдати шкоди.

Вітамінно-мінеральний склад

Курага – це сушений стиглий абрикос без кісточки. При висушуванні зберігається велика кількість поживних речовин. Курага багата вітамінами С, РР, В1, В2, В5, А, Е і мінеральними речовинами. В ній у великій кількості є калій, магній, цинк, натрій, кальцій, марганець, фосфор, мідь, залізо.

Також курага містить багато клітковини, фруктози, глюкози. Це природні компоненти, які швидко засвоюються організмом. Ознайомившись із рядом корисних речовин цього сухофрукта, відразу стає зрозуміло, чим корисна курага.

Користь сушених абрикосів

Користь кураги для організму полягає в її натуральності. Справжні вітаміни і мікроелементи неможливо порівнювати з аптечними варіантами. Корисні властивості кураги такі:

Добова норма споживання цього продукту – не більше 100 грам, це приблизно 4 великих плоду.

Чи Корисна курага для жінок? Так, дуже корисна. Корисні речовини допоможуть зберегти кістки міцними, що особливо важливо для жінок в період менопаузи, коли збільшується ризик остеопорозу. Курага сприяє підвищенню гемоглобіну, тому її рекомендується постійно приймати при рясних менструаціях.

Речовини, що входять до складу сушених абрикосів, позитивно впливають на жіночу красу. У жінок значно поліпшується стан волосся і шкіри. Волосяні цибулини зміцнюються, волосся швидше ростуть, а на обличчі зникають прищики, вугри та інші висипання.

Курагу рекомендується їсти майбутнім мамам. Корисні вітаміни і мінерали сприяють правильному розвитку плода.

Сухофрукт допоможе впоратися із запорами, які часто виникають у вагітних. На останніх тижнях строку з допомогою відвару з кураги можна зняти набряки ніг і рук.

Калій і магній, які входять до складу, допоможуть знизити навантаження на серце і судини, яка під час вагітності збільшується в 2 рази. Сушені абрикоси знизять артеріальний тиск, що теж часто зустрічається при виношуванні малюка.

На замітку: годуючим жінкам курагу вживати не рекомендується. Це досить алергенний продукт, тому краще проконсультуйтеся з лікарем.

Сухофрукт при схудненні

Думки дієтологів у цьому питанні розійшлися. Калорійність кураги досить висока, вона значно перевищує калорійність свіжих абрикосів і становить 241 ккал на 100 грам продукту.

З іншого боку, це дуже поживний продукт. Курага зовсім не містить шкідливих жирів, добре засвоюється, надовго насичує і дарує енергію. Крім того, сушений абрикос:

Пам’ятайте, що будь-яка дієта шкідлива, оскільки вона викликає психологічний і фізичний стрес. Для нормального функціонування організму потрібне постійне надходження різноманітних речовин. Тому набагато розумніше буде не дотримуватися якоїсь дієти, а переглянути свій раціон харчування, виключивши з нього шкідливі продукти і напої.

Шкоду кураги

Як бачите, дуже корисна курага. Але корисні властивості проявляються лише при помірному вживанні якісного продукту. Якщо в меню включати багато сушених абрикосів, то не уникнути таких побічних ефектів, як:

Курагу не слід вживати при:

Як правильно вибрати і зберігати продукт

При покупці кураги вибирайте матові темнуваті плоди. Саме такий колір відповідає справжньому сухофрукту. Яскраве забарвлення кураги – це прямий показник використання хімікатів.

Справа в тому, що в промисловості для поліпшення споживчих якостей продукту використовують шкідливі хімікати і консерванти, наприклад, діоксид сірки (харчова добавка Е220). В результаті хімічної обробки сушені абрикоси набувають яскравий помаранчевий колір і глянець. Зрозуміло, подібна хімічна атака знищує всі корисні властивості кураги. Крім того, при вживанні в їжу діоксид сірки здатний накопичуватися в організмі, з часом він вражає легені, бронхи, викликає алергію і астму.

Тому купуйте сухофрукти у перевірених постачальників або заготовлюйте самостійно. Це зовсім неважко, вже через кілька днів можна отримати готовий корисний продукт.

Зберігати курагу найкраще в скляній банці без кришки (можна прикрити марлею) в темному прохолодному місці. Термін зберігання – 6 місяців.

Курага – доступний, корисний і дуже смачний продукт, який допоможе стабілізувати роботу шлунково-кишкового тракту, наповнить організм корисним вітамінно-мінеральним складом і порадує приємним смаком і ароматом.