Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода горіхів для людини

Користь і шкода горіхів для людини

Хто з нас не любить похрумтіти горішками? Насолоджуючись насиченим смаком природного ласощі, ми навряд чи замислюємося про те, чим же так гарні горіхи для нашого організму і можуть завдати шкоди здоров’ю. А між тим, плоди горіхових дерев – один з найдивовижніших продуктів в раціоні людини, який при правильному вживанні дійсно може доставити масу користі.

Горіхи – джерело вітамінів

Горіхи – унікальний за своїм складом продукт. Це справжній вітамінний комплекс, в якому мудра природа зібрала найцінніші для людського організму речовини і збалансовує їх найкращим чином. В горіхових плодах міститься величезна кількість вітамінів групи В, беруть участь у всіх життєво важливих біохімічних процесах нашого тіла. Ці речовини необхідні для нормальної роботи серцево-судинної, нервової, імунної системи і активізації обмінних процесів, незамінні для здоров’я шкіри, нігтів, волосся.

Крім того, в горіхах в достатній кількості присутні вітаміни С и Е, відомі своїми загальнозміцнюючі і антиоксидантними властивостями: вони не тільки допомагають підвищити імунітет організму, але і дозволяють нейтралізувати шкоду природних окислювальних реакцій, які щодня відбуваються в нашому тілі.

Горіхи – головний природний джерело таких мінералів як калій, фосфор і магній. Без цих мікроелементів неможливо стабільне функціонування внутрішніх систем людини. Всього жменька природного ласощі в день дозволить заповнити більшу частину добової потреби цінних мінералів. Містяться в горішках і інші корисні речовини – залізо, кальцій, цинк, селен, натрій, мідь, марганець, – кожне з яких має особливе значення для нашого організму.

Довгий час вважалося, що горіхи можуть завдати шкоди здоров’ю з-за високого вмісту жирних кислот, але в ході досліджень з’ясувалося, що саме ці сполуки роблять горіхові плоди одним з найбільш корисних продуктів в людському раціоні. Поліненасичені жирні кислоти (наприклад, Омега-3) не синтезуються нашим власним організмом, і отримати їх можна лише ззовні, а між тим, ці речовини вкрай необхідні для хорошої роботи мозку, запобігання передчасного старіння і профілактики серцево-судинних захворювань. Регулярне вживання достатньої кількості горішків допомагає отримати Омегу-3 саме в тому обсязі, який необхідний організму для виконання тих або інших функцій.

Таким чином, користь горіхів для людського організму незаперечна. Введення цього продукту в раціон дозволяє:

Горіхи – це живильний перекус, природна вітамінна добавка і просто чудове ласощі, яке може доставити організму масу користі при правильному вживанні.

Можуть горішки бути шкідливі?

Незважаючи на всі позитивні якості горіхових плодів, не можна не враховувати, що вони можуть завдати здоров’ю певну шкоду. Корисні поживні якості горішків можуть негайно звернутися в негативні, якщо зловживати ласощами і не враховувати, в якому випадку є природні дари буде небезпечно.

Як відомо, навіть невелика порція горіхів відмінно насичує організм. Це відбувається завдяки високій калорійності горішків – 500 ккал на 100 р. Непомірне вживання цього продукту може призвести до виникнення зайвої ваги. До того ж із-за своєї калорійності горіхи відносяться до розряду «важкої» їжі – вони довго перетравлюються і можуть викликати проблеми з травленням, тому людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту рекомендується обмежити обсяг горіхових плодів в щоденному раціоні. Переїдання загрожує негативними наслідками і для печінки: надмірна кількість з’їдаються на протязі довгого часу горішків може викликати патологічне збільшення органу.

Очевидний шкоду горішків пов’язаний з тим, що вони відносяться до высокоаллергенным продуктів. Особливо небезпечний у цьому відношенні арахіс: відомі випадки, коли вживання даного горіха викликало анафілактичний шок. Сильні алергічні реакції можуть викликати і настільки улюблені багатьма фісташки. Людям зі схильністю до алергії і дітям до 3 років є горішки потрібно з великою обережністю, уважно спостерігаючи за реакцією організму, або зовсім відмовитися від ласощів.

Горіхи можуть завдати шкоди за наявності певних захворювань. Так, при діабеті протипоказані каштан і фундук, при хворобах кишечника та порушеннях згортання крові – волоський горіх, при варикозному розширенні вен – арахіс, а при тахікардії – мигдаль. Варто повністю відмовитися від вживання горішків, якщо у вас є хоча б один недуга з цього списку.

Як вибирати і є горіхи

Корисне природне ласощі найчастіше приносить шкоду тим, хто не враховує, як правильно вибирати і є горіхи. Щоб одержати максимальний позитивний ефект від вживання горіхових плодів, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  • Вирушаючи за горіхами в магазин або на продуктовий ринок, віддайте перевагу неочищеним плодам: вони краще зберігаються, а тверда шкаралупа охороняла їх від вбирання шкідливих речовин, поки вони транспортувалися та лежали на прилавку. Обов’язково потрясіть горішки в кулаці: якщо вони гримлять, значить, ядра всередині вже висохли і не принесуть ніякої користі. Якщо ж вам до душі горіхи без шкарлупи, вибирайте товар високої якості, уважно оглянувши його перед покупкою: горішки повинні бути чистими, гладкими, рівного кольору, без плям і цвілі і володіти характерним приємним запахом без домішки затхлості.
  • Якщо ви придбали горіхи в шкаралупі, які на перший погляд виглядають свіжими, а вдома виявили, що ядерця висохли і запліснявіли, такий продукт потрібно викинути. Використовувати його у свіжому або будь-якому іншому вигляді вже не можна: в зіпсованих горішках утворюється токсин, який може нанести шкоду організму. Це речовина не усувається навіть в процесі термічної обробки.
  • Віддавайте перевагу необжаренным і несолоним горіхів – в них зберігаються всі корисні природні властивості.
  • У день можна з’їдати не більше 1 жменьки ласощі, при цьому краще залишити перекус приблизно на середину дня: для сніданку і вечері горіхи – дуже важка їжа. Деякі види горіхів можна їсти в строго обмеженій кількості: наприклад, мигдаль містить синильну кислоту, тому максимально в день дозволяється вживати не більше 50 ядер (дітям – не більше 10), а бразильський горіх нерідко викликає сильну алергію, тому більше 2 штук цього плоду в добу їсти не можна.
  • Щоб горішки краще засвоювалися і не шкодили шлунково-кишковому тракту, їх важливо правильно поєднувати з іншими продуктами. Найкраще поєднувати вживання горіхів з овочевими стравами, фруктами, зеленню. Уникайте одночасного прийому важкої і жирної їжі і горіхових плодів. Не забувайте ретельно пережовувати ядра, щоб не травмувати слизову шлунка і не погіршувати травні процеси.
  • Горіхи – дуже смачне природне ласощі, яке стане чудовим джерелом вітамінів, мікроелементів і жирних кислот. Користь і шкода цього продукту несумірні: численні позитивні якості горіхових плодів роблять їх незамінною добавкою до основного раціону, а небезпечні для здоров’я горішки можуть бути лише в тому випадку, якщо не дотримувати прості правила їх вживання.