Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода артишоків для людини

Користь і шкода артишоків для людини

Природа подарувала людству багато рослин, правильне використання яких здатне благотворно впливати на організм і навіть допомагати в лікуванні різних хвороб. Не стали винятком і артишоки. Користь і шкода рослини будуть детально розглянуті в цій статті.

Що таке артишок?

Зовні рослина нагадує всім знайомий чортополох. Його батьківщиною, стебло якого досягає у висоту 2 метрів, є Середземномор’я, тому що він любить жаркий, посушливий клімат.

У їжу вживається переважно нераскрывшаяся кошик квітки у вигляді круглої головки і м’ясистого квітколожа. Всього в ботаніці описані 140 видів артишоку, причому у кулінарії з них використовується не більше 40. У багатьох південних країнах ця рослина і зовсім вважається звичайним бур’яном.

Історія застосування артишоку почалася приблизно 5 тисячоліть тому, коли його широко використовували в кухні єгиптяни, греки і древні римляни. До речі, два останні народу вважали, що це сильний афродизіак. Сьогодні рослину культивують у багатьох країнах з відповідним кліматом, але і по сей день Середземномор’я є абсолютним лідером за його постачання. Деякі садівники-городники навчилися вирощувати артишок в умовах середньої смуги на присадибній ділянці.

Також в промислових масштабах рослина садять в Європі та Америці. Невелике містечко в штаті Каліфорнія, що носить назву Кастровилл, негласно вважається світовою столицею артишоків. Щорічно тут проводяться фестивалі і свята, присвячені цій культурі, на яких обирають Королеву цієї рослини. Небагатьом відомо, що легендарна Мерилін Монро удостоїлася в Кастровілле в 1949 році цього звання. Співачка і кіноактриса дуже любила цей овоч і своїм прикладом багато в чому сприяла поширенню вживання рослини.

Вкрай корисний для здоров’я і практично нездатний завдати йому шкоди артишок – досить універсальний продукт в кулінарії. Його можна вживати як самостійне блюдо, нарізати салати і навіть використовувати в якості основи десертів і хліба. Рецептів дуже багато. Тим більше, що рослина багата корисними речовинами, такими як:

Калорійність споживаної в їжу частини артишоку становить на 100 грам 28 ккал. В тій же кількості продукту міститься:

Чим корисні артишоки?

Артишок повною мірою можна назвати дієтичним продуктом, так як в ньому вдало збалансовані макро — і мікроелементи. Крім того, він відмінно засвоюється організмом. Як же це рослина допоможе поправити здоров’я? Відповідь на це питання досить великий і включає в себе багато пунктів, що обумовлено складом артишоку. Його застосування як цілющого засобу почалося в середні століття, хоча ще в античний період вірили, що вживання рослини в їжу сприяє народженню хлопчиків.

Найбільш виражений позитивний вплив артишок впливає на шлунково-кишковий тракт. Завдяки наявності в складі силімарину, рослина широко застосовують при лікуванні гепатитів різного походження (в тому числі і вірусних) і цирозу. Речовина не тільки активізує захисні сили печінки, але і сприяє саморегенерації її тканин, допомагає органу боротися із запальними процесами, зменшує шкоду, що завдається інфекціями і неправильним харчуванням.

Також рослина надає благотворну дію на травну систему в цілому, допомагаючи налагодити обмін речовин. Воно має м’яку сечогінну дію, тому його нерідко рекомендують вживати людям, які страждають від захворювань нирок.

Ще артишок сприяє швидкому виведенню з організму токсичних речовин, що завдають непоправної шкоди здоров’ю.

Згідно з проведеним вченими дослідженням, в цьому рослині приблизно в тисячу разів більше антиоксидантних елементів, ніж в якому-небудь іншому, вживаному в їжу.

Тому його додавання в раціон може продовжити молодість і зберегти сили до похилих років. Нерідко воно допомагає і тим, хто має алергічні захворювання.

Доведено, що регулярне вживання артишоку знижує рівень вмісту в крові холестерину та сечовини, а значить, продукт буде корисним для тих, хто хворіє на атеросклероз або має ризик його розвитку. Деякі вчені заявляють, що артишок – це протираковий засіб, який гальмує розмноження клітин пухлини, надаючи на них згубний вплив. Правда це чи ні – покажуть подальші дослідження.

Якщо у кулінарії використовують тільки нераскрывшийся квітка, то в народній медицині цінують також листя i кореневище. Їх застосовують для приготування різноманітних настоянок та відварів, якими лікують шкірні захворювання (наприклад, екзема). Сік із зеленої частини артишоку втирають в шкіру голови, тим самим стимулюючи швидкий ріст волосся. Також його вживають всередину при ураженні нирок та печінки.

Особливі рекомендації

Незважаючи на всі позитивні сторони вживання артишоку, це рослина в деяких випадках все ж може завдати шкоди організму. Воно протипоказано:

Купуючи артишок, необхідно звернути увагу на його розмір: якщо він невеликий, то «овоч» можна вживати сирим (наприклад, в салаті), а більш великі «шишечки» потребують теплової обробки.

Також потрібно відзначити, що артишок активно вбирає запахи з навколишнього середовища, тому для вживання без додаткових маніпуляцій він годиться тільки свежесрезанным. Категорично не рекомендується їсти кошики, які вже почали відкриватися, адже вони здатні завдати шкоди організму.

Якщо врахувати всі поради щодо використання артишоків, то можна збагатити свій раціон дуже корисним продуктом.