Тільки для справжніх пані!

Користь і шкода апельсинів при вагітності

Користь і шкода апельсинів при вагітності

У жінок в «цікавому положенні» зазвичай виникають специфічні смакові пристрасті: хочеться тих чи інших продуктів або, навпаки, з’являється відраза до того, що раніше подобалося. Нерідко відчувається бажання їсти апельсини при вагітності. З одного боку, в такий період фрукти дуже потрібні, але з іншого, цитрусові можуть викликати алергію як у матері, так і в подальшому у дитини. Тому важливо з’ясувати, коли ж можна вживати їх, а коли не можна.

Потреба і корисні властивості

Чому ж часто хочеться апельсинів в період виношування? Справа в тому, що ці фрукти багаті корисними речовинами, необхідними вагітній жінці, і організм сигналізує, що їх потрібно більше. В апельсинах містяться:

Також кисло-солодкий смак самого фрукта або його соку рятує від нудоти при токсикозі. До того ж він стимулює роботу нирок і допомагає виводити з організму токсини і шлаки.

Однак апельсинами, при всій їх користь, можна і нашкодити. З їх вживанням слід бути максимально обережними.

Можливі протипоказання

Якщо жінка під час вагітності їла апельсини (або інші цитрусові), дитина часто стає алергіком ще в період дитинства.

На думку відомого педіатра Е. О. Комаровського, справа в тому, що цей фрукт не росте в Росії, тому генетично чужий для її жителів. Організм погано засвоює його білки, і їх нейтралізацією змушена займатися печінку. У вагітної вона і без того значно навантажена. Тому чужорідні речовини потрапляють через плаценту до плоду, і після народження не до кінця сформований імунітет малюка сприймає їх як загрозу і починає боротися. Тому у немовляти виникає алергія на материнське молоко, а в більш старшому віці виявляється, що він не може їсти цитрусові.

Щоб такого не сталося, вагітній необхідно проконсультуватися з спостерігає її гінекологом (а краще і з алергологом), чи можна їй апельсини. Якщо у неї або чоловіка є алергія на що-небудь, від цих фруктів потрібно відмовитися. Також їх можна вживати і при захворюваннях ШКТ, тому що вони подразнюють слизову оболонку. І навіть якщо немає протипоказань, слід з’їдати не більше 1-2 апельсинів в день та після полоскати рот: які в них містяться фруктові кислоти можуть пошкодити зубну емаль, яка під час вагітності і так досить уразлива.

Ці фрукти небажано їсти у великих кількостях ще й тому, що в них міститься цукор може призвести до діабету і збільшення ваги.

Правильне вживання

Якщо майбутній мамі хочеться апельсинів, і лікарі сказали, що можна, все одно слід дотримувати певну дозування. У першому триместрі допустимі фрукти в чистому вигляді, але вводити їх у раціон треба поступово: спочатку спробувати одну часточку і подивитися, чи немає яких-небудь проблем зі здоров’ям. Якщо все в порядку, можна додавати по часточці на день до цілого фрукта або навіть двох. У другому триместрі, коли починає формуватися імунна система ембріона, їх кількість потрібно зменшити буквально до 3-4 часточок і так харчуватися до кінця періоду грудного вигодовування.

У середині і наприкінці вагітності апельсини краще замінювати певними стравами з них. Наприклад, фруктовий салат буде не тільки смачний, але і заповнить потреба організму у вітамінах і мінералах.

Його рецепт:

Також можна подрібнити і висушити апельсинові кірки, залити окропом, дати настоятися і додавати в чай.

Крім того, під час вагітності корисний цитрусовий коктейль. Для його приготування сік 3 апельсинів, 2 грейпфрутів і 12 лаймів змішати з 0,5 л води, додати меду, щоб не було кисло. Проте щодо можливості пити таку суміш теж необхідно проконсультуватися з лікарем.

Альтернатива

Буває і так, що апельсини повністю протипоказані, але вагітної їх дуже хочеться. У такому випадку потрібно їсти продукти, які містять ті ж речовини, але не викликають алергію та інші негативні реакції.

В якості заміни рекомендуються:

Взагалі під час вагітності слід особливо стежити за харчуванням. Перш за все воно повинно бути збалансованим, тобто потрібно, щоб в організм надходили і білки, і жири, і вуглеводи, але в помірній кількості. В першу чергу необхідно їсти багато овочів і фруктів, причому свіжих, а не консервованих, т. к. жінці в такий період дуже потрібні вітаміни і клітковина. Однак рослинна їжа може викликати алергію, підвищене газоутворення і інші проблеми зі здоров’ям, тому свій раціон жінка повинна обов’язково узгоджувати з лікарем.

Апельсини при вагітності є можна і навіть потрібно, але тільки після дозволу спостерігає гінеколога і алерголога і в помірних кількостях. Якщо ж з’явилася алергічна реакція, біль у шлунку або зубах, треба від них відмовитися і замінити іншими продуктами.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Користь і шкода кураги при вагітності

Зміст статті: Склад і користь кураги Протипоказання Як вживати? З осені по весну свіжі фрукти в середній смузі недоступні. Постає питання: де в цей час взяти корисні для здоров’я і…

Користь винограду: можна чи ягоди при вагітності

Зміст статті: Чудові властивості винограду Протипоказання і наслідки На замітку! Очікування малюка – чудовий період в житті жінки, але разом з тим дуже відповідальний! У цей час важливо все: режим,…

Корисно їсти ківі при вагітності?

Кожна майбутня мама знає, що від її харчування багато в чому залежить розвиток майбутнього малюка. Ось чому вагітним рекомендується включати в свій раціон різноманітну і корисну їжу. Обов’язковим компонентом меню…