Тільки для справжніх пані!

Користь і можлива шкода маслин для людини

Користь і можлива шкода маслин для людини

У всі часи дерево оливи, батьківщиною якого вважається Середземноморське узбережжя, обожнювали і глибоко шанували. У Древній Греції його гілка підносили переможцям на Олімпійських іграх, а в Біблії вона була оспівана як символ відродження.

Сьогодні ж соковиті і апетитні маслини широко використовують в кулінарії. Їх додають в салати та м’ясні страви, але найчастіше вживають як самостійну закуску. Але на цьому секрети не закінчуються, адже в сучасному світі плоди оливкового дерева, які, згідно з переказами, грекам піднесла в дар богиня Афіна, вважаються невичерпним джерелом вітамінів і мікроелементів. Їх користь величезна, але треба знати і про можливу шкоду.

Включення оливок в щоденний раціон людини позитивно впливає на роботу органів травної системи, запобігає розвитку багатьох захворювань і сприяє схудненню.

Оливки: чорні або зелені?

На сучасному ринку можна зустріти два види плодів цього дерева – оливки і маслини. Цікаво, але відрізняються вони виключно ступенем зрілості. Чорні маслини – це стиглі ягоди дерева. Оливки – недозрілі плоди, які, як правило, мають зелений колір. І ті, і інші ягоди мають практично однаковий склад і корисні властивості, які зберігаються навіть при термічній обробці продукту.

Склад продукту

Справжні гурмани нерідко називають оливки за їх смакові властивості найпікантнішою добавкою. За їх словами, без ягід неможливо уявити собі ні одну середземноморське блюдо. А от сучасні лікарі і дієтологи переконані, що ці плоди – справжній дар природи, корисні властивості якого високо цінуються у всьому світі.

Маслини – це незамінний продукт на нашому столі, користь якого в рази перевершує потенційно можливу шкоду, мова про який піде нижче.

За своїми лікувальними властивостями вони не поступаються, а іноді навіть перевершують багато відомі фрукти і овочі. М’якоть чорних плодів оливи включає цілий спектр корисних речовин, зокрема:

Але найцінніше в їх м’якоті масло. Його концентрація становить 50-80%. Унікальність оливкової олії полягає в тому, що в своєму складі воно містить ненасичені жирні кислоти, які зменшують кількість холестерину в крові. Ця користь продукту давно оцінена фахівцями.

Чим корисні маслини для здоров’я та краси

Важко повірити, але невеликі плоди оливи – один з незамінних продуктовдля здоров’я та краси нашого організму. Чорні маслини, які є основним компонентом середземноморської кухні, здатні наситити наш організм енергією. Багаті ненасиченими жирними кислотами, вони регулюють рівень ліпідів у крові і тим самим запобігають розвиток інсультів, атеросклерозу та багатьох інших серцево-судинних захворювань.

Користь плодів оливкового дерева очевидна і для здорового функціонування травної системи. Ягоди оливи нормалізують роботу кишечника, усувають запори і відмінно засвоюються в організмі. Маслини володіють унікальними жовчогінними властивостями. Вони просто незамінні для тих людей, які схильні до утворення каменів у жовчному міхурі.

Насичені вітамінами і фенолами ягоди оливи, завдяки своїм властивостям, вважаються природними антиоксидантами, які попереджують появу онкологічних захворювань. Дослідження сучасних вчених підтверджують, що регулярне вживання оливкової олії і маслин знижує ризик утворення ракових пухлин.

Фахівці переконані, що ягоди корисні для людського організму в будь-якому віці. Вони ж можуть стати основою і для раціону дітей. Маслини багаті вітамінами К, Е і D, які сприяють закріпленню кальцію в тканинах, тим самим роблячи крихкі кістки дітей більш міцними.

А що говорити про чудодійні властивості оливкової олії, користь якого очевидна для шкіри, нігтів і волосся.

Застосування для схуднення

Сьогодні існує чимало продуктів, які дієтологи рекомендують додавати в раціон для схуднення. У число таких інгредієнтів можна включити і маслини. Соковиті, ароматні і надзвичайно поживні плоди оливкового дерева володіють низькою калорійністю: в одній ягоді середнього розміру міститься всього лише 12 калорій. Ось чому ці диво-плоди найчастіше стають одним з компонентів різних дієт.

У своєму складі маслини містять до 80% ненасичених жирних кислот, які сприяють зниженню холестерину в крові. Тому оливки – це продукт, який не завдає шкоди фігурі, а, навпаки, надає допомогу в нелегкій боротьбі із зайвою вагою.

Протипоказання

На відміну від багатьох інших продуктів, маслини практично не мають протипоказань і шкідливих властивостей. Правда, вони мають надзвичайно сильним жовчогінним ефектом, тому їх з обережністю потрібно включати в раціон людей, які страждають від холециститу. У цьому полягає їх основна шкода.

Також консервовані маслини містять багато солі, тому їх шкідливо вживати при колітах і виразці шлунка. Як і деякі інші продукти, в надмірній кількості маслини можуть принести нашому організму шкоди.

Продукт в кулінарії

Сьогодні використання оливок в кулінарії настільки багатогранне, що без цього продукту неможливо уявити будь-яке застілля. Однак маслини – це не тільки вишукане прикраса святкових страв. Щоб вони принесли вашому організму максимальну користь, їх слід зробити невід’ємним компонентом вашого щоденного раціону. Дієтологи відзначають, що досить вживати лише 5-6 маслин, щоб бути здоровим і красивим.

Продукт володіє специфічним смаком. Саме тому він буде корисний не тільки як самостійна закуска, але і в поєднанні з багатьма фруктами і овочами. Чорні оливки стануть пікантною ноткою будь-якого частування, а сама страва зроблять незвичайним і навіть екзотичним. Крім того, якщо правильно підібрати інгредієнти, то приготована їжа буде низькокалорійної і ніколи не принесе шкоди здоров’ю.

Салат з чорними оливками

Щоб приготувати легкий, смачний, а головне корисний салат, візьміть:

Болгарський перець, огірок, помідор наріжте кубиками. Додайте маслини, розірвані руками листя салату і оливкове масло. Всі компоненти добре перемішайте і викладіть на тарілку. Солити страву не потрібно, оскільки в оливках міститься досить даної речовини.

Приготований салат порадує вас відмінним смаком, буде ситним, але низькокалорійним, тому ви зможете вживати його, не побоюючись завдати шкоди здоров’ю або фігури.

Оливковий соус

З цінних плодів оливи можна приготувати не тільки салат, але і ніжний соус, який чудово підійде для будь-яких страв. Його можна додати в рис, овочі, запечена картопля, квасоля та інші продукти. Для його приготування візьміть:

Готувати оливковий соус легко і просто. Цибулю і чорні оливки дрібно наріжте, з’єднайте з водою і лимонним соком, збийте з допомогою блендера. Приготований соус здивує вас своїм пікантним смаком і ароматом.

Як бачите, маслини – це смачний і корисний дар природи, який при правильному вживанні здатний принести організму людини надзвичайну користь, попередити розвиток багатьох захворювань, а фігуру зробити красивою і стрункою.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Користь і шкода картопляного соку

Зміст статті: Склад продукту Профілактика і лікування хвороб Використання в косметології Правила приготування соку Причини для відмови від продукту Такий універсальний коренеплід, як картопля, багато додають у свій раціон і…

Користь желатину і шкоди від вживання

Зміст статті: Що таке харчової желатин Як отримують желатин Плюси і мінуси желатину Агар-агар – рослинний аналог желатину Інші альтернативи Користь желатину для організму людини є предметом безперервних суперечок в…

Користь для організму і протипоказання до застосування чорноплідної горобини

Зміст статті: Користь і застосування чорноплідної горобини Заготівля продукту Недоліки чорноплідної горобини Природа дає людині величезну кількість різноманітних продуктів для підтримання здоров’я і зцілення від різних хвороб. Одним з таких…