Тільки для справжніх пані!

Користь для організму і протипоказання до застосування чорноплідної горобини

Користь для організму і протипоказання до застосування чорноплідної горобини

Природа дає людині величезну кількість різноманітних продуктів для підтримання здоров’я і зцілення від різних хвороб. Одним з таких лікувальних рослин вважається чорноплідна горобина (аронія). Її часто вирощують на заміських та дачних ділянках. Незважаючи на те, що в назві цієї рослини є слово «горобина», нічого спільного з звичайним деревом з таким найменуванням, крім виду, воно не має.

Унікальність аронії, крім користі для організму, полягає в тому, що вона щороку плодоносить досить рясно і при цьому не вимагає суттєвого і трудомісткого догляду. Однак, як і будь-цілюща рослина, чорноплідна горобина може завдати шкоди при невмілому користуванні. Також у неї є деякі протипоказання до вживання.

Користь і застосування чорноплідної горобини

Чорноплідна горобина, користь якої для організму людей величезна, має унікальний склад. У ній міститься велика кількість:

Відмінною рисою цих ягід є те, що після настання холодів у них значно підвищується кількість цукрів. Тобто, плоди чорноплідної горобини стають солодкуватими після того, як вдарять перші морози.

З-за свого складу аронія застосовується для загального зміцнення організму, а також як профілактичний і лікувальний засіб від цілого ряду захворювань. Вона є потужним антиоксидантом, омолоджує організм і виводить з нього всілякі шкідливі речовини і токсини. Постійне вживання чорноплідної горобини в їжу допомагає істотно знизити в крові підвищений рівень холестерину. Використання аронії покращує еластичність судин і є профілактичним засобом від розвитку атеросклерозу.

Крім ягід, широко використовуються й листя цієї рослини. Їх застосовують в свіжому вигляді і висушують для зберігання. При заварюванні листя разом з ягодами напій має жовчогінну дію.

В першу чергу, ягоди чорноплідної горобини незамінні для гіпертоніків. На початковій стадії розвитку цієї хвороби вживання аронії може повністю позбавити від проблеми підвищеного тиску. Також завдяки низькому вмісту цукру в ягодах чорноплідну горобину можна використовувати в їжу діабетикам. Крім того, при цьому захворюванні рекомендується її вживання водного настою. Його можна приготувати, заливши 1 л окропу 2 середні кетяги ягід. Такий настій необхідно зберігати в холодильнику і 3-4 рази на день випивати по 50-70 мл Це незамінне засіб для зниження рівня цукру в крові.

Чорноплідна горобина, крім того, відмінно справляється з проблемами шкіри. Використовують як настоянки, так і свіжовичавлений сік для протирання уражених ділянок. Також застосовують порошок з мелених ягід для цієї мети.

У період дозрівання плоди аронії потрібно вживати у свіжому вигляді, так як в них міститься більше всього необхідних речовин. Однак не варто зловживати, оскільки велика кількість може завдати шкоди. Двох грон в день буде цілком достатньо.

Жінки використовують ягоди аронії для догляду за шкірою. Вони застосовуються як у чистому вигляді, так і в якості компонента масок або лосьйонів. Чорноплідна горобина освіжає шкіру, омолоджує і розгладжує її. Однак перед вживанням необхідно впевнитися, що у вас немає протипоказань для її використання, тому що можна завдати собі шкоди і викликати алергічну реакцію.

Заготівля продукту

Найбільше вітамінів і корисних речовин в чорноплідній горобині залишається при висушуванні. Її зривають гронами і розвішують на натягнутій міцної нитки або мотузці в добре провітрюваному приміщенні. Для цієї мети підійде балкон, веранда або горище.

Чорноплідну горобину найчастіше заготовляють у вигляді компотів і варення. Її не використовують у чистому вигляді, а змішують зі сливами, смородиною або зимовими сортами яблук. Вона дає гарний колір і густину. Це не найкращий варіант заготовки, так як вимагає додавання великої кількості цукру. З даної причини перевагу краще віддати висушування.

Недоліки чорноплідної горобини

Незважаючи на всі корисні властивості цієї рослини, у нього є і протипоказання. Шкода чорноплідна горобина може завдати гіпотонікам, оскільки її застосування ще більше знизить тиск. Також не варто використовувати цю рослину при найменших ознаках індивідуальної непереносимості або алергічної реакції.

Крім цього, чорноплідна горобина може завдати шкоди при захворюваннях ШКТ, проблеми з підвищеним згортанням крові і тромбофлебітах. Перед вживанням аронії в їжу варто проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб з’ясувати, чи є у вас протипоказання для її використання.


Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи: