Тільки для справжніх пані!

Корисні властивості та можливі протипоказання до вживання мигдалю

Корисні властивості та можливі протипоказання до вживання мигдалю

Корисні властивості мигдалю зробили його популярним серед багатьох жителів нашої країни та інших міст світу. Зовні плід схожий на персикову кісточку, в середині якої знаходиться невелике ядерце. Багато вважають, що ця рослина є горіхом, однак, мигдаль відноситься до роду «Зливу».

Цей косточковый плід росте на кущах чи деревах. Він спочатку був поширений на території Середньої Азії. На сьогоднішній день мигдаль росте в США, Словаччини, Чехії, Криму, на Кавказі, території Середземномор’я. Рослина любить теплий клімат, проте, здатна пережити посуху і морози до -25°C.

В основному виділяють 2 види мигдалю: гіркий і солодкий. Перший використовують для приготування масла, а також ароматизатора для напоїв і продуктів. Вживати в їжу цей вид плода не можна входять в його основу токсичних речовин. При обробці його склад змінюється. Солодкий мигдаль має трохи маслянистий смак, його якраз і вживають в їжу. Він продається зі шкаралупою або без неї.

Склад і особливості рослини

Горіх включає в себе наявність вітамінів E і B, які ефективно борються з проблемами старіння. Вітамін E вважається відмінним антиоксидантом, очищує організм від шкідливих речовин (а також запобігає онкологічні хвороби). Входять до складу горіхів мононасичені жири допомагають вивести холестерин.

Унікальні властивості кісточкового плода покращують роботу серцево-судинної системи, входять в основу мінералів (фосфору, кальцію, магнію, калію). Велика кількість корисних вуглеводів і білків дозволяє інгредієнту комплексно поліпшити роботу організму. Найкраще вживати горіх зі шкіркою, так як в ній також містяться необхідні для зміцнення здоров’я компоненти.

У склад інгредієнта входить 12 незамінних для організму амінокислот. Цей вид горіхів досить калорійний, в 100 г міститься 640 ккал. У день рекомендується вживати 8-10 зерен для профілактики різних хвороб, якщо відсутні протипоказання.

Застосування продукту

Найчастіше солодкий мигдаль їдять у свіжому вигляді і активно додають при виготовленні кондитерської продукції. З висівок плодів роблять пом’якшувальні лосьйони для шкіри. Солодкі кісточки іноді підсмажують або підсолюють, однак, вони смачні і в сирому вигляді.

З гірких горіхів виготовляють олію. Також цей вид кісточок використовують для приготування мила самих елітних сортів. Ефірне масло створюють з макухи гірких кісточок. Однак з даним типом мигдалю необхідно бути особливо уважними і не вживати його в сирому вигляді в їжу.

Корисні особливості

Так як горіхи досить поживні, то, вживаючи добове кількість таких кісточок, легко вгамувати голод. Корисні властивості продукту дозволяють поліпшити роботу організму в цілому:

Вживання в косметології

Чудові омолоджуючі властивості горіха – це справжня знахідка для зрілої шкіри. Додаючи ядра в маски для обличчя та тіла, легко позбутися від дрібних зморшок і підтягти шкіру. Для покрови ідеально підійде омолоджуюча суміш у вигляді подрібнених горіхів і кефіру. Для жирної шкіри рекомендується використовувати порошок, виготовлений з кісточок з додаванням білків яєць. За покровом нормального типу слід доглядати інакше. Треба робити маски з порошку мигдалевих кісточок, жовтка і рослинного масла.

Корисні властивості горіха дієво допомагають зволожити суху шкіру. Для приготування суміші висівки змішують з гарячою водою. Після того, як консистенція охолола, її на 5 хв. наносять на обличчя і шию, а після змивають і зволожують шкірний покрив кремом. Позбутися від акне досить просто, якщо використовувати маски для шкіри, до складу яких входить підігріте мигдальне масло.

Так як у вікні міститься велика кількість вітамінів групи B і E, то застосування ядерець для зміцнення волосся також досить ефективно. У разі облисіння чоловікам необхідно використовувати мигдальне кашку, втираючи її в голову. Дівчатам рекомендується застосовувати маску для волосся в чистому вигляді або включати в неї інші натуральні інгредієнти. Використання кісточок у вигляді свіжоприготовлених натуральних сумішей благотворно впливає на стан локонів, вирішує проблему їх випадіння волосся, а також надає цибулині силу.

Можливу шкоду

Крім корисних властивостей, продукт все ж здатний завдати шкоди організму при передозуванні. Одне з важливих протипоказань – не вживати недозрілі ядерця або плоди гіркого виду (рекомендується з’їдати тільки солодкі кісточки). У подібному випадку застосування інгредієнта в їжу може призвести до отруєння.

До протипоказань належить також вживання надмірної кількості зерняток в день. У цьому випадку продукт здатний викликати легке запаморочення. При прискореному серцебитті рекомендується відмовитися від ядерець. Ще одним важливим протипоказанням до вживання кісточок продукту є алергічна реакція. При ожирінні, а також зайву вагу не варто захоплюватися горіхами, так як вони дуже калорійні.

В іншому мигдаль заслуговує включення в раціон і дітей, і дорослих.