Тільки для справжніх пані!

Корисні властивості полуниці, її склад, показання та протипоказання

Корисні властивості полуниці, її склад, показання та протипоказання

Зміст:

Полуниця — апофеоз смаку і цінності

Запашні ароматні ягоди, за свідченням археологічних розкопок, росли в лісах Європи ще в епоху неоліту. Ласощами її вважали за часів античності. Згадки про вишуканою ягоді зустрічаються в писемних пам’ятках стародавнього Єгипту. А вже з 15 століття полуниця починає культивуватися у Франції, швидко перетинаючи кордони країн, і стає відомою не тільки на євразійському материку, але і в Південній і Північній Америці.

Унікальність складу полуниці

Зовсім невелика за розмірами рослина, до речі, з родини розових, — дає плоди, які по праву звані кладезью вітамінів і мікроелементів. Її соковитість визначається 87-відсотковим вмістом води. У 100 грамах міститься 0,8 г білкових речовин, 0,7 г вуглеводів, 2,2 г клітковини (харчові волокна), 1,3 г органічних кислот, 0,4 г жирів. Вітамінний ряд полуниці представлений 9 основними позиціями:

Відомо, що саме дефіцит таких антиоксидантів, як вітаміни А, С і Е активно впливає на процеси старіння і дисфункцію внутрішніх органів людини. Знижений рівень кожного з вітамінів у добовому раціоні також призводить до дисбалансу енергообміну і проблем метаболізму.

Вміст макро — і мікроелементів в полуниці унікально. Такі речовини не синтезуються в організмі, тому вони настільки важливі для повноцінного складу крові, лімфи, м’язів і кісток. Зокрема, встановлено, що дисбаланс цинку, йоду, хрому, кобальту, марганцю, молібдену, магнію, міді, селену, заліза призводить до появи клінічних симптомів. Їх роль пов’язана з гормональною та ферментної регуляцією. Коли мінеральних компонентів надходить недостатньо, якийсь час організм поповнює нестачу мобілізацією з тканинних депо. І якщо запас макроелементів в організмі існує (в кісткових тканинах міститься кальцій, магній, у м’язах – калій, в шкірі і підшкірній клітковині – натрій), то резерви мікроелементів незначні. Тому так важливо регулярно отримувати з їжею, зокрема, з полуницею значну частину таблиці Менделєєва.

Вміст макроелементів у ягодах полуниці:

Щодо мікроелементів картина не менш вражаюча:

Позитивна характеристика також по утриманню у полуниці марганцю, хрому, бору, ванадію, кобальту, молібдену.

Крім того, плоди містять яблучну, лимонну, фосфорну, саліцилову, янтарну кислоти, ефірну олію, пектини, антоціани, флавоноїди.

Що стосується калорійності полуниці, то в 100 грамах міститься всього трохи більше 30 ккал, що дозволяє відносити її до дієтичних продуктів.

Корисні властивості полуниці

Спектр корисних властивостей полуниці надзвичайно широкий. В першу чергу, полуниця у всьому розмаїтті своїх сортів дуже смачна, що робить її делікатесом на будь-якому столі. Однак це стосується в основному 4-тижневого періоду її природного дозрівання, тоді ж вона максимально корисна. В інший час року можна ласувати заготовками на основі полуниці: вареннями, джемами, конфитюрами, компотами, замороженими плодами, десертами, лікерами і навіть винами.

Запашна красуня, полуниця — чемпіон за змістом вітаміну С серед плодових культур, поступаючись першістю лише чорній смородині. П’ять ягід полуниці середньої величини містять стільки ж цього цілющого вітаміну, як один великий апельсин. За вмістом фолієвої кислоти полуниця випереджає малину і виноград, а її вживання зміцнює імунітет і стінки кровоносних судин. Користь від полуниці буде значно більшою, якщо одночасно включати в раціон вершки, сметану, і, якщо немає протипоказань, молоко. Це пов’язано з обволікаючим дією цих продуктів і асиміляцією кислотного середовища ягід, здатних подразнювати стінки шлунково-кишкового тракту. Істотна рекомендація є полуницю поза поєднання з іншою їжею, оскільки після прийому м’ясних, рибних бульйонів, других страв, ягода може викликати бродіння.

Безсумнівну користь від вживання полуниці організм набуває через поліпшення роботи серцево-судинної системи, зміцнення імунітету, протизапальної та антимікробної дії, посилення потенції. Остання властивість широко відомо, недарма сексуальна тема міцно зв’язується в літературі, кінематографі та мас-медіа з виразом «полуничка». Це якість обумовлено високим вмістом у плодах цинку, регулює гормональний обмін.

Ще один важливий аспект впливу полуниці на здоров’я – профілактика очних захворювань, — сухість очного яблука, дегенерації нервових волокон, дефектів дифракції світла за рахунок антиоксидантної складу.

Лікування чудовою ягодою або лікувальні властивості полуниці

У більшість народних лікарів ягоди, листя, квіти і навіть коріння полуниці у вигляді відварів і напаров входять як потужні протизапальні, протимікробні, потогінні та діуретичні засоби. Визнає лікувальні властивості полуниці і аналогічну дію в ще більш широкому спектрі і офіційна фітотерапія.

  • Інтенсивне вживання полуниці в сезон підвищує адаптацію організму до навантажень, сприяючи зміцненню імунітету.
  • Вплив на запальні процеси допомагає при простудних захворюваннях різної етимології, у тому числі вірусного характеру, знижуючи хвороботворну мікрофлору. Показана полуниця також при бронхіті та астмі
  • За рахунок високого вмісту заліза показана людям зі зниженим гемоглобіном, що страждають анемією.
  • Наявність йоду профілактує дефіцит цього важливого мікроелемента, що впливає на ураження щитовидної залози та інших органів внутрішньої секреції.
  • Сприяє нормалізації цукру в крові.
  • Високий вміст фолієвої кислоти запобігає активізацію ракових клітин.
  • Виявлено природне сечогінну властивість, що допомагає при захворюванні нирок і сечовивідних шляхів.
  • Підтверджена стимуляція кровотворення та функцій печінки, зниження холестерину високої щільності.
  • Встановлено зміцнення стінок кровоносних судин, профілактика маткових кровотеч і геморою.
  • Вживання полуниці позитивно діє на суглоби і прилеглі тканини при артритах і артрозах, подагрі, виводить надлишок солей.
  • Протимікробну дію проявляється в лікуванні шкірних захворювань: екземи, висипу, невеликих ранок у вигляді нанесення кашки зі свіжих ягід.
  • Сприяє нормалізації кров’яного тиску, сприяє профілактиці атеросклерозу.
  • Ефективна при ураженні шлунково-кишкового тракту, згубно впливає на стафілококові та стрептококові інфекції.
  • Відзначено нейролептичний і антидепресантний ефект, зокрема, при неврозах і боротьбі з безсонням.
  • Доведено уповільнення процесу старіння мозку і сприяння збереженню пам’яті.
  • Посилює лібідо не тільки чоловіків, але і жінок.
  • Відмінний косметичний засіб для шкіри обличчя у вигляді маски зі свіжих розчавлених ягід і соку, виводить пігментні плями і ластовиння.
  • Коли і чому слід проявляти обережність? Протипоказання

    До полуниці добре застосовне поняття, що немає абсолютно шкідливих, і абсолютно корисних продуктів. Свідчення, як і протипоказання, суто індивідуальні, тому кожен любитель запашного ласощі повинен проявляти розсудливість у визначенні денної порції. При всіх своїх чудових якостях полуниця є сильним алергеном. Тому обмеження вживання наказує людям, потенційно схильним до алергії або мають її виявлені симптоми. Зменшити негативну реакцію може з’єднання з кисломолочними продуктами. Тим не менш, обережність слід проявляти маленьким дітям, вагітним жінкам, хворим, схильним печінковим колік, при хронічному апендициті.

    Зафіксовані випадки негативної реакції хворих, аж до вкрай небезпечної симптоматики, при серцево-судинної недостатності з різким стрибком тиску, якщо норма споживання завищена. Існуючі типові рекомендації добової дози полуниці наказують вживання не більше 0,5 кілограма.

    Не слід їсти полуницю натщесерце, так як її дрібні кісточки можуть легко травмувати слизову кишечника.

    Досить імовірно, що ягоди, що з’являються в торгівлі поза традиційного сезону, напхані пестицидами і нітратами.

    Запашний ароматний дар природи, агрофірм промислового розведення і працьовитих городників буде радувати всіх, хто поінформований про корисні, лікувальні властивості полуниці, що існують запобіжні заходи. Чекайте літа, щоб поласувати чудовою ягодою!



    Де ви зараз? Ось тут:


    Схожі записи:

    Кефірна дієта — відгуки та результати, наш досвід схуднення

    Зміст: Мої результати схуднення на кефірної дієті Кефірна дієта для схуднення — відгук Відгук про 9-денної кефірної монодієти Відгук про кефірної дієті Дієта на кефірі і сухофруктах — відгук та…

    Корисні властивості чорної смородини. Чим корисна чорна смородина?

    Зміст: Склад чорної смородини Чим корисна чорна смородина? Корисні властивості чорної смородини Калорійність чорної смородини і її корисні властивості для схуднення Що лікує чорна смородина? Корисні лікувальні властивості чорної смородини…

    Корисні властивості шовковиці. Склад шовковиці, її калорійність. Чим корисна шовковиця?

    Зміст: Склад шовковиці Властивості шовковиці: корисні і лікувальні Калорійність шовковиці і її корисні властивості для схуднення Використання шовковиці в косметичних цілях. Корисні властивості шовковиці для шкіри. Показання до вживання —…