Тільки для справжніх пані!

Корисні властивості і протипоказання до застосування виноградного масла

Корисні властивості і протипоказання до застосування виноградного масла

Виноградне масло – це продукт, створений з кісточок ягоди. В більшості випадків його добувають методом гарячого екстрагування. Це дозволяє здешевити виробництво і знизити витрати сировини. З іншого боку, виноградні кісточки, піддані тепловій обробці, частково втрачають свої корисні властивості. Якості знижується. За властивостями таке масло поступається продукту холодного віджиму, витягнутого пресуванням.

Корисний склад

Виноградне масло, як і всі інші, багата жирними кислотами. На дві третини він складається з Омега-6. Завдяки лінолевої кислоти воно затребуване в косметології: воно відмінно зволожує шкіру, активізує регенераційні процеси.

Друге місце за вмістом в продукті займає олеїнова кислота з сімейства Омега-9. Вона чистить організм, позитивно впливає на функціонування ендокринної, нервової, серцевої систем, є імуностимулятором і протизапальним засобом. В олії кісточок винограду є малі дози Омега-3 кислот.

Жири в продукті органічно доповнюють ферменти, фітонциди, дубильні речовини і фітостероли. Нутрієнти в олії представлені залізом, а також кальцієм, калієм і натрієм. Виноградні кісточки неймовірно багаті вітамінами групи В: ціанокобаламіном, фолацином, піридоксином, ніацином, рибофлавіном, тіаміном. Масло, у складі якого є проантоцианидина, аскорбинова кислота, ретинол і флавоноїди, відрізняється антиоксидантною активністю. Таким чином, з його допомогою можна дієво боротися з агресивними формами кисню, що викликають запальні процеси, онкологію, передчасне старіння.

Корисні властивості виноградного масла викликані підвищеною дозою токоферолу в складі. Вітамін Е помітно зміцнює судинну стінку. Він здатний знизити рівень «поганого» холестерину, надати благотворний вплив на стан шкірних покривів та репродуктивну систему організму. Для жінок особливу цінність має присутній у продукті ресвератрол – фітоестроген, який повертає гладкість і пружність шкірі, що в’яне. Омолоджуючі властивості флавоноїду пов’язані з його здатністю стимулювати зростання колагенових волокон. Характерним зеленуватим кольором масло виноградних кісточок зобов’язана хлорофілу. Дана речовина володіє протимікробними властивостями, добре тонізує шкіру.

Можливу шкоду

Побічні ефекти від застосування виноградного масла зустрічаються рідко і в основному вони пов’язані з передозуванням. Дорослій людині на добу допустимо приймати не більше 100 мл (або 3 столові ложки) продукту. При перевищенні цієї кількості масло шкодить шлунково-кишковому тракту: викликає болі в животі, нудоту, діарею. На тлі отруєння може з’явитися запаморочення, мігрень.

Протипоказаннями до прийому масла всередину є:

Дотримуватися заходів обережності треба і при зовнішньому використанні. Шкоду від масок і обгортань з екстрактом виноградних кісточок пов’язаний, насамперед, з алергією. Перед тим, як застосовувати засіб вперше, його необхідно перевірити на предмет індивідуальної непереносимості і протипоказань. Для цього масло наносять на зап’ясті і протягом години спостерігають за шкірними проявами. Якщо на руці проступить почервоніння або висип, з’явиться свербіж, користуватися засобом не можна.

Шкоду організму може також завдати неправильно зберігався масло. Корисні властивості продукту нікуди не подінуться, якщо тримати його в прохолодному темному місці, наприклад, в дверцятах холодильника. Зберігають виноградне масло в закупореній скляній посуді не більше року. В їжу його додають сирим і смаженим, косметичні склади – підігрітим до теплого стану на водяній бані.

Застосування в кулінарії

Виноградне масло як продукт харчування широко використовується в середземноморській кухні. Крім Італії та Франції, його найбільшими країнами-виробниками і споживачами вважаються Аргентина та Іспанія. У кулінарії особливо цінується нерафінована олія першого віджиму. Розпізнати його можна по специфічному жовтувато-зеленим кольором, легкому запаху з горіховими нотками і ніжному пряного смаку.

Гідністю масла виноградних кісточок є стійкість до згіркнення. Враховуючи цю властивість, його часто змішують з іншими, менш стабільними жирами, щоб продовжити термін придатності. Не завдають йому шкоди і високі температури. Стійкість продукту до нагрівання пояснюється наявністю в його складі значної частки олеїнової кислоти.

На виноградному олії смажать і тушкують овочі, отримуючи в результаті смачні страви з «родзинкою». Втім, шкоди від такої їжі все ж є: вона калорійна. Саме тому вживати виноградне масло краще в сирому вигляді. Завдяки ароматичним і смаковим властивостям, воно стане витонченим доповненням салатів, соусів, маринадів. З його допомогою можна внести елемент новизни в традиційні рецепти, наприклад, облагородити смак гречаної або рисової каші, фруктової випічки.

Косметичні процедури

Продукт з виноградних кісточок – популярний органічне засіб по догляду за шкірою обличчя і тіла. Його додають в маски і масляні суміші для обгортання волосся, використовують як основу масажного крему, якщо відсутні індивідуальні протипоказання. У поєднанні з ефірним маслом лимона воно відмінно зміцнює нігтьову пластину. Самостійно або в комбінації з екстрактом чайного дерева його можна використовувати для догляду за кутикулою і шкірою рук.

В косметології продукт затребуваний завдяки легкій текстурі. Воно рівномірно розподіляється. Крім того, є й інші особливості, які несе в собі виноградне масло. Користь для шкіри цього продукту величезна:

Використовуючи виноградне масло, доглядають, насамперед, за проблемною, комбінованої і зрілою шкірою. Антиоксидантні, себорегулюючі та протизапальні властивості роблять його особливо корисним при лікуванні акне і постакне. Протипоказання до застосування засобу в даному випадку – гнійно-запальні ураження шкіри.

Використання в медицині

Властивості масла виноградних кісточок, які мають профілактичний і протизапальний характер, знайшли широке застосування в офіційній і народній медицині. Часто за умови проведення комплексної терапії засіб призначають при захворюваннях серцево-судинної і травної систем. Його включення в щоденний раціон дозволяє жінкам легше переносити менструацію і клімакс. Продукт вважається корисним і для чоловіків: його приймають для профілактики аденоми передміхурової залози, простатиту.

Масло виноградних кісточок допомагає при псоріазі, дерматиті, тріщинах, мозолях і опіках. Продукт, багатий антиоксидантами, просто незамінний в раціоні жителя мегаполісу, так як усуває шкоду, заподіяну несприятливими факторами навколишнього середовища. Таким чином, виноградне масло – цілющий засіб, що володіє широким спектром дії при мінімальних протипоказання.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Корисні властивості і наслідки нестачі вітаміну D

Зміст статті: Джерело вітаміну Д Чим небезпечна нестача вітаміну Д Ознаки нестачі вітаміну З самого дитинства всім відомий сонячний вітамін Д. А що ж він насправді собою являє, яка його…

Корисні властивості і застосування перги бджолиної

Зміст статті: Походження Корисні якості Як правильно вживати пергу Продукт в гранулах: особливості застосування та дози Коли мова заходить про корисні продукти бджільництва, більшість людей згадують тільки мед. Можуть назвати…

Корисні властивості і основні протипоказання до вживання фенхелю

Зміст статті: Загальні відомості Медицина Кулінарія Парфумерія Протипоказання і побічні ефекти Наш вибір Лікувальні трави. Багато хто з вас чули розповіді бабусь про їх чудодійні ефекти. Наприклад, фенхель: корисні властивості…