Тільки для справжніх пані!

Корисні властивості чорної смородини. Чим корисна чорна смородина?

Корисні властивості чорної смородини. Чим корисна чорна смородина?

Зміст:

Чорна смородина є листопадним чагарником висотою 1,5-2 м. Її ягоди мають чорний або темно-фіолетовий колір. Смородина невибаглива, добре росте в природних умовах і на городах. Багато вчених вважають цю ягоду найбільш корисною для людини. Саме про корисні властивості чорної смородини ми і поговоримо.

Склад чорної смородини

Якщо уважно вивчити склад чорної смородини, то в ньому можна знайти багато корисні для людини речовини. У ній міститься велика кількість вітаміну C, тут його більше, ніж у лимоні. Крім вітамінів, у складі є багато мікроелементів та інших речовин. Вчені виділяють у чорній смородині наступні групи:

В листках чорної смородини присутні фітонциди – леткі речовини, які здатні боротися з мікробами. Особливо важливим для людини є те, що різноманітні корисні елементи зібрані в одному виді. Крім ягід, вони є в листі, нирках, бутонах і квітках чагарнику.

Чим корисна чорна смородина? Корисні властивості чорної смородини

Щоб набрати добову норму аскорбінової кислоти, людині досить з’їсти 50 гр. цієї ягоди. Завдяки високому вмісту корисних речовин, чорна смородина використовується як полівітамінний засіб. З її сухих плодів і листя виготовляють аптечні збори. Багато корисні властивості чорної смородини добре зберігаються в замороженому вигляді, а також у соках, настоях і відварах. Досить корисних речовин є і в домашніх заготовках – вареннях, джемах і компотах.

Встановлено, що чорна смородина має сечогінні, потогінні і закріплюють дії на організм людини. Якщо регулярно вживати її в їжу, то покращиться загальний стан. Комплекс вітамінів і мінералів позитивно діє на імунну систему, захищає її від впливу хвороб. Використовуючи різні частини смородинового куща, можна значно підвищити свій імунітет.

Чим ще корисна чорна смородина? У складі чорної смородини є особливі біологічно активні речовини, фітонциди. Вони здатні пригнічувати і навіть вбивати віруси, бактерії, мікроскопічні гриби. Фітонциди соку чорної смородини здатні знешкодити трихомонади і золотисті стафілококи. Біологічні речовини активно діють як при низьких, так і при високих температурах.

Калорійність чорної смородини і її корисні властивості для схуднення

Смородина надзвичайно корисна для схуднення, так як володіє низькою калорійністю. У 100 гр. міститься приблизно 40 ккал. Використовуючи ягоду в їжу, можна не боятися збільшення у вазі. При схудненні неминуче обмежуються деякі групи продуктів. Щоб уникнути вимивання елементів, необхідних для організму, в раціон додають чорну смородину. Вона допомагає згладити порушення в організмі при різних дієтах наступним чином:

Крім підтримки комплексу вітамінів і мінералів в організмі в нормі, чорна смородина дозволяє зробити їжу при дієтах не прісної. Дієтологи з досвідом радять котрі худнуть включати ягоди в свій раціон в значній кількості. Їх можна їсти кожен день – додавати в різні страви, пити у вигляді соків або відварів. Крім того, що смородина містить всього 40 ккал, значний її обсяг становить вода. А калорійність води дорівнює нулю.

Що лікує чорна смородина? Корисні лікувальні властивості чорної смородини і показання до вживання

Завдяки своєму складу чорна смородина застосовується при лікуванні різних хвороб. Протизапальні та антисептичні властивості дозволяють використовувати її при захворюваннях органів дихання. При ангінах рекомендовано полоскання горла розведеним з водою соком смородини. Добре відомо відновлюючу дію соку з цієї ягоди. Його призначають після операцій, при занепаді сил, при ослабленні після хвороби.

Ягоди чорної смородини здатні виводити з організму такі важкі метали, як свинець, кадмій і ртуть. Крім того, вони сприяють позбавленню від радіонуклідів. Для таких процедур роблять відвар з сушених ягід. Добре допомагає настій з листя і гілок смородини при сечокам’яної хвороби і проблеми з печінкою. Він чудово знімає набряки.

Чорну смородину застосовують для профілактики хвороб серця і судин, діабету та атеросклерозу. Вважається, що вона допомагає запобігти зниження інтелекту у літніх людей. При дерматитах, діатезі роблять відвар з листя і гілочок смородини. Застосовують його у вигляді примочок або ванночок. У разі алергії, ревматизму, поліартриту, гіпертонії і недокрів’ї використовують відвар з ягід.

Показанням до вживання цієї ягоди є нестача вітамінів, анемія, зниження апетиту. Рекомендовано вживання смородини при зниженні імунітету. Одним з показників слабкої імунної системи вважаються часті простудні захворювання.

Протипоказання або коли чорна смородина не корисна

Незважаючи на всі корисні властивості ягоди, є цілий ряд станів, коли її краще не вживати. Слід знати, що тривалий прийом смородини у великій кількості сприяє підвищенню згортання крові. Такий процес викликає вітамін K і фенольні сполуки в ягоді. В результаті різко підвищується можливість утворення тромбів у крові. А це небезпечно закупоркою судин і тяжкими наслідками. Відмовитися від смородини треба при наступних хворобах:

У деяких випадках можлива алергічна реакція на чорну смородину. Іноді непереносимість навіть одного компонента може бути небезпечна. Не варто забувати, що якщо з’їсти нестиглі ягоди, можливо шлунковий розлад.

Як і коли правильно їсти чорну смородину, щоб вона була максимально корисною

Прийнято вважати, що корисніше всього та ягода, яка вирощена в умовах, наближених до природи. Чорна смородина добре росте і в дикому стані, і в садах. У лісах ягода зазвичай буває кисліше, ніж її домашній побратим. Люди вивели багато сортів смородини, збільшуючи при цьому величину ягід і вміст у них цукру.

При правильному догляді за чагарником ягода буде такою ж корисною, як і виросла в природних умовах. Не рекомендується вживати її недозрелой і занадто перезрілої. В останньому випадку вона збереже приємний смак, але втратить багато корисні властивості.

Кінчається літо і разом з ним проходить сезон ягід. Багато займаються переробкою дарів природи та городу. При бажанні можна і купити їх у магазині. Чорну смородину сушать, заморожують, варять з неї компоти і варення. Максимально корисною вважається ягода, пройшла швидку, або шокову заморозку. У такому випадку вона після розморожування практично повністю зберігає смак і властивості свіжої ягоди.

Багато люблять чорну смородину за її дивовижний смак, цінують за допомогу при різних хворобах. Завдяки властивостям чорної смородини, її цілком можна назвати найкориснішою ягодою.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Корисні властивості шовковиці. Склад шовковиці, її калорійність. Чим корисна шовковиця?

Зміст: Склад шовковиці Властивості шовковиці: корисні і лікувальні Калорійність шовковиці і її корисні властивості для схуднення Використання шовковиці в косметичних цілях. Корисні властивості шовковиці для шкіри. Показання до вживання —…

Чай з малиною: корисні властивості, показання, протипоказання. Рецепти чаю з малиною

Зміст: Чай з малиною — лікувальні і корисні властивості, користь чаю з малиною Як правильно заварювати чай з малиною? Чай з малиною при температурі та застуді Чай з малиною при…

Листя малини: лікувальні і корисні властивості, як сушити, зберігати

Зміст: Лікувальні і корисні властивості листя малини Як правильно збирати і зберігати листя малини, щоб зберегти їх властивості. Сушені листя малини Як заварювати листя малини Листя малини при вагітності або…