Тільки для справжніх пані!

Корисні властивості брукви і протипоказання до застосування

Корисні властивості брукви і протипоказання до застосування

Бруква, корисні властивості якої безсумнівна, дуже популярна в Скандинавії, Німеччині, Франції, США. Вважається, що вона з’явилася при схрещуванні ріпи і листової капусти. Друга версія її походження свідчить, що до овочу пряме відношення має ярий ріпак. Обидва цих коренеплоду є гібридами капусти і турнепсу або суріпиці.

Згадки про цю культуру зустрічаються в старовинних рукописах Древньої Еллади і Риму. Перше опис, що збереглася до нашого часу, складено шведським вченим К. Баугином на початку XVII століття. Виходячи з його змісту, батьківщиною брукви є Середземномор’ї.

Існує й інша думка. Передбачається, що бруква з’явилася в Росії. Її стійкість до холодів підтверджує сибірське походження овоча. У XVII – XVIII століттях, задовго до появи картоплі, бруква повсюдно вирощувалася в Росії. Зараз давні традиції обробітку коренеплоду в нашій країні відроджуються.

Опис овоча

Бруква має округлу або овальну форму зеленуватого або світло-фіолетового кольору. Всередині вона біла або жовта. Термін дозрівання рослини становить близько трьох місяців. Бруква – невибагливий овоч. Вона добре зберігається і не втрачає корисні властивості всю зиму і весну.

Цінна якість брукви – її холодостійкість. Вона не любить спеку. На півдні ця рослина садять рано навесні, щоб уникнути шкоди, що завдається палючим сонцем.

Овоч підрозділяється на кілька видів:

Склад продукту

Користь коренеплоду забезпечується його унікальним складом, в який входять харчові волокна, рослинний білок, легкозасвоювані вуглеводи, а також вітаміни. У брукві є мінерали, такі як кальцій, залізо, фосфор, мідь, магній.

Вітамін С зберігається в овоче всю зиму і весну. Вживаючи коренеплід в їжу в ці періоди, ви підтримуєте свій імунітет.

Бруква заповнює дефіцит йоду і калію. Ферментативні процеси нормалізуються завдяки цинку. Антисептичні здібності овоча забезпечує гірчичне масло – противник бактерій, присутність яких тягне за собою шкоду для організму.

Незмінна популярність брукви в різних куточках світу пояснюється її користю для здоров’я. Коренеплід широко відомий як дієтичне і лікувальне рослина.

Використання в кулінарії

Смак брукви нагадує ріпу, але він більш м’який і солодкий. Овоч приємний в сирому, тушкованому, печеному, вареному, смаженому вигляді. Це чудовий інгредієнт для супів, рагу, соусів.

Брукву подають як самостійну страву. Як правило, до нього додають інші овочі. Свіжа бадилля рослини входить до складу різних салатів, а сушена використовується як приправа.

Смак коренеплоду підходить до грибів, моркви. З брукви роблять пюре. Воно менш калорійне, ніж картопляне, але не поступається йому за смаком і перевершує по користь.

Застосування в косметології

Бруква є потужним природним засобом для поліпшення стану шкіри обличчя. Маски з брукви успішно справляються з різними проблемами. Вони надають наступну дію на шкіру:

Бруква позитивно впливає на структуру волосся, надає живильну і відновлюючу дію. Під час процедур сік рослини втирається в шкіру голови. Продукт перешкоджає випаданню волосся, облисіння. Також він прискорює зростання локонів, відновлює пошкоджені цибулини.

Кальцій, наявний у м’якоті коренеплоду, необхідний нігтям. Якщо вміст мінералу низьке, посилюється їх ламкість і розшарування. Бруква заповнює дефіцит цього важливого елемента.

Користь овоча проявляється у зміцненні кісткової системи, зокрема, зубів. Кальцій активно перешкоджає їх руйнування. Регулярно харчуючись бруквою, ви піклуєтеся про своє здоров’я.

При відсутності протипоказань коренеплід використовують в дієтах, так як він виводить надлишки рідини, прискорює роботу кишечника, знижує вагу.

Коренеплід для здоров’я

Здавна в Росії з допомогою коренеплоду боролися з недугами, які приносять шкоду організму. З метою лікування овоч вживали в сирому, розпарене, вареному вигляді, пили брюквенный сік. Для позитивного результату було досить близько 200 г в день.

Гідності брукви наступні:

Недоліки продукту

Шкоду від вживання коренеплоду відчувають люди з шлунковими захворюваннями, проблемами кишечника. Клітковина не завжди легко засвоюється травною системою і дратівливо діє на слизову органів.

Є й інші протипоказання до використання брукви в їжу:

Ви нейтрализуете шкоду від брукви, якщо зріжете її кінчик. Містяться в ньому речовини провокують інтоксикацію організму.

У цілому, бруква володіє масою корисних якостей, вона джерело здоров’я і довголіття. Відмовлятися від її вживання без вагомих на те причин, не варто.