Тільки для справжніх пані!

Корисні властивості авокадо, про які варто дізнатися

Корисні властивості авокадо, про які варто дізнатися

Багато хто з нас хоча б у загальних рисах уявляють, які властивості характерні для апельсинів, бананів, персиків, яблук, груш, а також для чого ми ці фрукти їмо. Але мало хто знає, чим корисно авокадо. Деякі люди навіть не уявляють, як виглядає цей фрукт і який він на смак.

Настав час відкрити для себе корисні властивості авокадо! Цілком можливо, що, дізнавшись про них, ви під час своєї наступної прогулянки по магазинах або продуктового ринку придбаєте цей незвичайний фрукт. І, звичайно, зможете оцінити його по достоїнству.

Авокадо – це плід вічнозеленого дерева, що росте в Центральній і Південній Америці. Сьогодні їх вирощують в промислових масштабах. При цьому плоди експортуються в різні країни.

Як виглядають плоди?

Авокадо може мати круглу, овальну або грушоподібну форму. Розмір – 5-20 см. Вага – до 2 кг. Шкірка товста, темно-зелена або чорна. В спілих фруктах м’якоть жовтувата, а поверхня масляниста. За смаком вони схожі на волоський горіх. В середині – велика кісточка.

Чому в раціон варто включити авокадо?

Корисні властивості авокадо дивно різноманітні. Цей фрукт – справжня скарбниця необхідних для здоров’я елементів. Вітаміни містяться в авокадо найрізноманітніші. Його регулярне вживання покращує здоров’я і довше зберігає молодість, сприяє забезпечення організму поживними елементами і виступає свого роду профілактикою від багатьох хвороб.

Авокадо – екологічно чистий і генетично не модифікований продукт. У його складі практично ніколи не виявляються пестициди.

Які властивості авокадо корисні для здоров’я? Розберемо, головні особливості фрукта.

Авокадо багатий мононенасиченими жирами, важливими для функціонування серця. Вживання цього фрукта зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань завдяки вмісту в його складі вітаміну В6 і фолієвої кислоти. Люди, що споживають продукти зі значною кількістю цих речовин, рідше страждають від хвороб серця. Крім того, фолієва кислота здатна запобігти інсульту.

Вагітним і планують дитини жінкам рекомендують фолієву кислоту, оскільки її вживання знижує ризик появи вроджених хвороб у плода. Окремі науковці стверджують, що для організму людини дане речовина, яка міститься в авокадо і інших натуральних продуктах, значно корисніше, ніж отримана синтетичним шляхом.

Дослідник Даніель Р. Амэн у своїй науковій роботі стверджує, що регулярне вживання авокадо благотворно впливає на мозок.

У фрукті міститься вітамін Е і жирні кислоти омега-3, корисні для здоров’я цього органу. Результати досліджень підтвердили, що таке поєднання здатне попередити виникнення хвороби Альцгеймера, а в окремих випадках навіть може зупинити її розвиток на початковій стадії.

Запалення є причиною багатьох захворювань. Авокадо – джерело фитонутриентов, що характеризуються як раз такою дією.

Цукровий діабет можна запобігти, якщо вживати продукти багаті мононенасиченими жирними кислотами. До числа таких відноситься і авокадо. Крім того, в його складі міститься розчинна клітковина, вживання якої допомагає уникнути стрибків рівня цукру в крові.

В авокадо міститься значна кількість калію, поєднання якого з олеїновою кислотою і омегою-3 знижує кров’яний тиск.

Регулярне вживання фрукта підтримує і навіть повертає білизну посмішки. Олеїнова кислота запобігає утворенню зубного нальоту.

Фрукт містять лютеїн. Це антиоксидант, запобігає очні захворювання, які ведуть до погіршення зору і катаракті.

У фрукті міститься істотна кількість глутатіону, сприяє нормальному функціонуванню нервової системи. Цей антиоксидант зустрічається лише в деяких натуральних продуктах. Він сприяє зміцненню імунної системи. Глутатіон уповільнює процес старіння, нейтралізує вільні радикали та запобігає ушкодженню клітин.

Бореться з віковими змінами і вітамін Е, оберігаючи клітини від дії вірусів і наповнюючи їх киснем. Він робить благотворний вплив на шкірні покриви, сприяє розгладженню дрібних зморшок.

В авокадо містяться різні типи волокон, необхідних для організму. Вони сприяють процесу травлення. Розчинні волокна уповільнюють розщеплення вуглеводів в організмі, допомагають довше відчувати ситість. Нерозчинні очищають травну систему, що є профілактикою запорів і зменшує ризик розвитку ректального раку.

Вживання продукту рекомендовано для шлунка і може зменшити в ньому запальні процеси. Поживні елементи цього фрукта допомагають організму краще засвоювати корисні речовини. Учасники експерименту, в раціон яких включали авокадо, відрізнялися тим, що їх організм отримував в п’ять разів більше каротину, ніж у тих, хто не вживав в їжу цей фрукт.

До того ж, він допомагає краще засвоїти деякі живильні елементи, що містяться в інших продуктах. Тому рекомендується їсти його в поєднанні з салатом, помідорами і морквою.

Вчені вважають, що вживання продукту може запобігти рак. У фрукті містяться фітонутрієнти, які руйнують пухлинні клітини.

Манногептулоза, що міститься в авокадо, сприяє зниженню втоми, слабкості і нервозності, позбавленню від сонливості, а також збільшує концентрацію і працездатність.

Як є фрукт?

У їжу вживається м’якоть авокадо. Краще всього використовувати ніжні плоди, на шкірці яких немає вм’ятин і цяток.

Не купуйте фруктів більше, ніж зможете з’їсти – вони швидко перестигають. Якщо ви хочете запобігти природне потемніння м’якоті, відбувається при контакті з повітрям, розпиліть на продукт трохи лимонного соку або оцту.

Включити фрукт в свій раціон нескладно. Їм можна перекусити на роботі чи вдома в перервах між прийомами їжі. Авокадо – надзвичайно калорійний фрукт: 100 грам продукту містить близько 220 ккал. Однак ці калорії володіють поживними властивостями, тому фрукт чудово втамовує голод, не завдаючи шкоди здоров’ю.

Можна використовувати авокадо і в якості інгредієнта салату. Наприклад, нарізати його, а потім перемішати з цибулею, помідорами, кінзою, соком лайма і улюбленими спеціями.

Властивості фрукта виявляться найкращим чином за умови, що ви будете їсти його в сирому вигляді, адже тоді збережуться всі вітаміни, що містяться в ньому. Якщо ж ви вирішите використовувати рецепт, який передбачає температурну обробку, то постарайтеся звести вплив до мінімуму.

Спробуйте авокадо – і ви обов’язково відчуєте переваги цього фрукта.