Тільки для справжніх пані!

Корисні і цілющі властивості ефекти ягоди чорниці

Корисні і цілющі властивості ефекти ягоди чорниці

З тих пір, як вчені встановили, ніж корисна чорниця, цей лікарський продукт рослинного походження займає особливе місце в раціоні дорослих і дітей. Ягоду повсюдно цінують не тільки за смак приємний, але й за значний перелік позитивних властивостей. Примітно, що температурна обробка та інші види фізичного впливу лише в незначній мірі впливають на хімічний склад плодів, зменшуючи вміст корисних компонентів. Завдяки цьому, чорницю можна круглий рік вживати з користю для організму.

Корисні речовини в складі ягоди

Лікарські властивості чорниці на тлі мінімальної кількості протипоказань обумовлені її унікальним і збалансованим складом. На відміну від більшості фруктів і ягід, фруктових кислот в ній міститься мінімальна кількість. Тому навіть при вживанні великої кількості ягід людині не загрожує витончення зубної емалі або підвищення кислотності шлункового соку, що приводить до проблем з травленням і розвитку дискомфортних відчуттів.

Можна довго перераховувати корисні компоненти, що входять до складу чорниці. Це і вітаміни від А до РР, ефірні олії, дубильні речовини з цукрами і пектином. Радує ягода і набором мікроелементів. Наприклад, за обсягом марганцю плоди чорниці перевершують всі ягоди і навіть деякі суперфуды. Крім цього, перелік корисних речовин, які мають лікувальні властивості, доповнюється мінералами, глікозидами і антиоксидантами. Перераховані компоненти, діючи в комплексі, дають виражені позитивні ефекти, що зачіпають практично всі системи людського організму.

Вплив продукту на здоров’я людини

Підтверджені терапевтичні властивості чорниці не обмежуються насиченням тканин корисними компонентами. При регулярному вживанні свіжого чи правильно заготовленого продукту можна розраховувати на отримання наступних ефектів:

  • Зниження рівня цукру в крові. Сушена, свіжа або заморожена чорниця повинна входити в раціон діабетиків і людей, схильних до підвищення рівня глюкози після прийому їжі. Крім цього, речовину, що дає такий результат, у великому обсязі міститься в листках рослини, з яких можна заварювати чаї та відвари.
  • Нормалізація процесу травлення. Значний обсяг клітковини у волокнах ягідної м’якоті і шкірці сприяє швидкому виведенню з кишечника всіх непотрібних відкладень. Завдяки цьому, очищена слизова оболонка з більшою ефективністю починає всмоктувати вітаміни, воду, поживні компоненти.
  • Лікувальні ягоди традиційно вважаються панацеєю для очей. На жаль, вони не здатні відновити гостроту зору, як сподіваються деякі, але зняти втому однозначно допоможуть. Сушена або свіжа чорниця активізує кровообіг, сприяючи повноцінному харчуванню сітківки ока, що попереджає розвиток ряду захворювань.
  • Зміцнення імунітету. Навіть діти знають компоненти, які сприяють підвищенню опірності організму хворобам – це вітаміни А і С. В чорниці їх не менше, ніж в традиційних моркви і цитрусових. Роль речовин зводиться до підвищення активності захисних клітин, нейтралізації дії шкідливих продуктів, що призводять до формування ракових пухлин.
  • Чорничний кисіль і ягідний відвар вже кілька століть використовуються в народній медицині як закріплювального кошти. Лікарський склад дозволяє швидко зупинити діарею, спричинену колітом, дизентерію або іншими кишковими розладами.
  • Лікувальні властивості продукту сьогодні активно вивчаються фахівцями, що ведуть боротьбу зі старінням людини. Вітаміни і інші антиоксиданти у складі ягід стимулюють діяльність мозку, підвищуючи його працездатність. Складні хімічні зв’язки запускають процеси регенерації тканин, сповільнюючи старіння організму.
  • Крім цього, існують доведені, але клінічно поки не підтверджені властивості чорниці. На думку вчених, речовини, що входять до складу ягоди, здатні зцілювати мігрень, усувати запальні процеси в суглобах, ліквідувати зовнішні прояви дерматитів.

    Особливості заготівлі лікарської рослини

    Фахівці стверджують: що б не робили з чорницею, корисні речовини в її складі все одно збережуться в обсязі, достатньому для надання терапевтичних ефектів. Незважаючи на це, варто запам’ятати, чого треба уникати в процесі створення заготовок:

    Навіть сьогодні властивості чорниці активно вивчаються відразу в декількох областях медицини. Багато вузькоспеціалізовані лікарі рекомендують вживати ягоду як можна частіше, за умови, що у людини немає алергії на цей продукт.



    Де ви зараз? Ось тут:


    Схожі записи:

    Корисні властивості і протипоказання рослини любисток

    Зміст статті: Опис Хімічний склад Користь для здоров’я Шкоду Запобіжні Заходи З давніх часів любистку приписували чарівні властивості. Вважалося, що він приносить щастя. Його нерідко називали «любчиком», «любимо-травою» і «любовним…

    Корисні властивості і протипоказання рослини жимолость

    Зміст статті: Склад плодів Цілющі властивості Протипоказання Користь жимолості для жінок Жимолость в період вагітності Користь для чоловіків Жимолость – широко поширений густоветвистий кущ, який цвіте протягом усього травня невеликими…

    Корисні властивості і протипоказання до вживання чорної смородини

    Зміст статті: Секрети зачаткових пагонів Вітамінний мікс Коли плоди принесуть шкоди Смачна і надзвичайно багатий життєво важливими вітамінами смородина, корисні властивості та протипоказання її відомі людям з незапам’ятних часів. У…