Тільки для справжніх пані!

Корисні і шкідливі властивості рослини амаранту

Корисні і шкідливі властивості рослини амаранту

Ще задовго до початку історії європейських цивілізацій амарант цінували і активно використовували в їжу в Південній Америці. Це дуже витривала трава, в якій потужні стебла і листя, але найголовніше – у неї є величезна кількість насіння, які володіють не тільки поживною цінністю, але мають і лікувальні властивості. Стародавні ацтеки називали їх «зерном богів», ними лікували дорослих і дітей, виходжували слабких немовлят, давали воїнам перед битвою. Магічні ритуали деяких племен наказували робити з амарантового борошна фігурки і з’їдати їх, щоб отримати чудову силу.

На минулому зараз мові ацтеків амарант означає «вічно квітучий». Це дійсно невибаглива рослина, яка цвіте майже цілий рік, даючи величезну кількість насіння. Пізніше амарантом зацікавилися на сході – в Китаї та Індії, Непалі. Європейці довгий час не виявляли інтересу до цієї рослини. Але сучасні ботаніки стверджують, що на тлі виникаючих в світі проблем з харчуванням, екологією і здоров’ям людей ця дивна трава зможе прогодувати і вилікувати дуже багатьох.

Як використовується амарант?

Ця рослина, яке по-іншому називають щириця, може використовуватися в лікувальних і харчових цілях практично повністю, але найбільше поширення отримали його насіння. З них роблять борошно, яку можна додавати в булки або навіть пекти з нього хліб. Він виходить пишним і ароматним, довгий час залишається м’яким і не черствіє.

З амаранту отримують напої. У східних країнах сік листя досі дають дітям, адже це джерело рослинного білка. Також листя рослини можна використовувати в сирому вигляді, додаючи в салати. Вони являють собою якусь подобу шпинату і мають приємний горіховий присмак.

Амарант може замінити на вашому столі рис або макарони. Крупа, нагадує гранули, чудово підійде як гарнір до різних страв. Іноді вона додається в немолотом вигляді в хліб у процесі випічки, в салати або десерти.

Якщо зварити амарант на повільному вогні у власному соку, то вийде чудова альтернатива звичним вівсянка на сніданок. Також з рослини можна приготувати пудинги, печиво.

Амарантова олія має величезну цінність. Його корисні властивості важливі і в кулінарії, і в лікуванні різних захворювань. Коли вичавлюють масло, залишається шрот, який не варто викидати, адже він містить багато поживних речовин. В якості харчової добавки він підійде до найрізноманітніших страв.

У чому користь похідних продуктів амаранту?

Може амарант негативно впливати на організм?

Насіння амаранту – продукт специфічний. Не варто вживати його у величезних кількостях відразу – це принесе шкоду. Вводите рослина в свій раціон поступово, і тоді його лікувальні властивості не змусять себе чекати.

Вживання насіння ускладнюється тим, що їх важко розжувати. Але робити це потрібно ретельно, не лінуючись, щоб всі речовини залишилися в організмі.

Шрот, олія або насіння рослини при вживанні здатні викликати здуття живота, метеоризм або навіть діарею.

На це можуть бути дві причини:

У вживанні олії амаранту полягає безсумнівна користь. Але є його у великих кількостях на сніданок, обід і вечерю і при цьому намагатися схуднути, щонайменше, нераціонально. Шкоди для фігури від такої дієти буде очевидний. Доповнюйте амарантовою маслом свій здоровий раціон, якщо відсутні інші протипоказання і його властивості зроблять свою справу.

Ще одне протипоказання – камені в нирках або жовчному міхурі. Шкода амаранту при холециститі або панкреатиті перевищує користь, яку приносять властивості цієї рослини. У цьому випадку при прийомі продукту треба бути гранично акуратними.

Амарант може завдати шкоди і тим, що у деяких людей викликає алергію. Варто уважно стежити за своїм станом, коли ви починаєте вживати продукт.

Рослина амарант – це дивовижний подарунок природи, що використовувався з часів далекої давнини, користь якого складно описати у всій повноті. Його варто вживати і дітям, і дорослим, і тим, хто худне, і тим, чий розумова або фізична праця забирає багато сил, і молодим, і вже досвідченою. Це справжня жива їжа і природні ліки, здатне продовжити дні і зробити їх комфортними і наповнені цікавими подіями, зберегти тіло сильним, красивим і здоровим. Якщо у вас немає протипоказань до його вживання, обов’язково включіть амарант в свій раціон!