Тільки для справжніх пані!

Корисні факти про роль вуглеводів в організмі людини

Корисні факти про роль вуглеводів в організмі людини

Про вуглеводи часто згадують зі здриганням, вважаючи, що вони є причиною зайвої ваги і різних захворювань. Якщо не зловживати ними, нічого подібного не трапиться. Навпаки, роль вуглеводів в організмі людини полягає в тому, щоб забезпечити його необхідною підзарядкою. Людина, яка не отримує їх в достатній кількості, виглядає хворобливо і втомлено.

Що собою являють вуглеводи для людини?

Вуглеводами прийнято називати сполуки, утворені атомами вуглецю, кисню і водню. До них відносять крохмалевмісні і цукристі речовини. Кожен з них виконує свою функцію. Адже в їх молекулах присутні різні елементи. Прийнято також класифікувати вуглеводи як:

У першу групу входять:

Їх солодкий смак в продуктах неможливо не помітити. Вони стрімко розчиняються у воді. Людині ці речовини здатні швидко дати енергію, т. к. засвоюються легко.

У другій групі знаходяться крохмаль, клітковина, глікоген і пектин.

Функція в організмі людей

Надходячи в організм людини в основному з рослинною їжею, вуглеводи не тільки дозволяють вивільнити з неї енергію. Їх значення величезне! Існують й інші важливі функції, які виконують вуглеводи організмі людини:

Щоб вуглеводи допомагали, а не шкодили організму людини, необхідно вживати в обмеженій кількості.

Захворювання, викликані надлишком вуглеводів

Основна проблема, яку може отримати людина при зловживанні вуглеводами, – порушення обміну речовин. Він запускає вже інші небажані наслідки, зокрема:

Підвищення рівня глюкози у складі крові запускає низку негативних змін. Зокрема, збільшується ймовірність склеювання тромбоцитів, що призводить до утворення тромбів. Самі судини стають крихкими, що загострює проблеми з серцем і підвищує ризик інсульту або інфаркту.

В ротовій порожнині глюкоза і фруктоза в поєднанні з кислотами здатні створювати середовище для розвитку патогенної мікрофлори. В результаті руйнується емаль зубів, розвивається карієс, а колір стає непривабливим.

Скільки потрібно вживати вуглеводів?

Для того щоб збалансувати власну харчування, рекомендується дотримуватися наступних норм споживання вуглеводів:

Харчових волокон або клітковини повинно бути не менше 20 м, щоб самоочищення кишечника працювало добре.

Слід пам’ятати, що існує ймовірність алергічної реакції на продукти харчування, багаті вуглеводами. Тому потрібно перед включенням їх в раціон малюка виключити можливість індивідуальної непереносимості. Робити це краще в ранкові години.

Багаті вуглеводами продукти не слід вживати в вечірній час, коли сповільнюються обмінні процеси в організмі. До того ж енергія, яку вони дозволять виділити, залишиться незатребуваною. Це не стосується людей, які працюють в нічний час або по змінах. Для них потрібно складати індивідуальний режим харчування.

Цікаві факти

Корисно знати, що для деяких солодких продуктів має значення не тільки обсяг цукрів у 100 г продукту, але і кількість вологи. Вода легко виводиться з організму, залишаючи в роботі моносахариди. Якщо в продукті багато, то може виявитися, що глюкози та інших цукрів людина отримує більше, ніж потрібно.

Одне яблуко, з’їдене протягом дня, яке нібито здатне забезпечити потрібною кількістю клітковини, не допоможе організму. Необхідно до 5 несолодких фруктів, щоб досягти нормального рівня добового споживання.

Не Можна вибирати тільки крохмалевмісні вуглеводи або моноцукри. Для того щоб забезпечити організм всім необхідним, баланс між ними повинен бути приблизно 1:1,5 на користь перших (каш, хліба і т. д.).

Якщо не запивати водою або рідиною продукти, в яких багато подібних елементів, то ризик їх перетворення в жири в разі перевищення норми споживання знижується. Тому краще пити через годину після їжі.

Свіжовичавлені соки варто вживати в розбавленому вигляді, щоб не давати навантаження на внутрішні системи і одночасно зменшити калорійність продукту.

Висновок простий: якщо до вживання вуглеводів підійти грамотно, їх вживання принесе організму тільки користь!



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Користь авокадо для здоров’я та можлива шкода від його вживання

Зміст статті: Користь зеленої м’якоті Авокадо для здоров’я Косметологія А чи можливий шкоду? Авокадо, користь і шкоду якого безпосередньо залежать від складу плоду, є не тільки популярним продуктом харчування, але…

Корисні властивості чорниці та протипоказання до вживання

Зміст статті: Цінність для здоров’я Продукт для боротьби із зайвою вагою Рецепт дієтичного напою Продукт у період вагітності Значення для чоловічого організму Листя рослини Протипоказання В роки Другої світової війни…

Корисні властивості, шкода і протипоказання грейпфрута

Зміст статті: Склад і користь грейпфрута Грейпфрут для схуднення та краси Шкоду для організму Грейпфрут – це один з тих продуктів, які викликають неоднозначні емоції. З-за його гіркуватий присмак у…