Тільки для справжніх пані!

Для чого людині потрібно вживати вуглеводи?

Для чого людині потрібно вживати вуглеводи?

Добре себе почувати і бути енергійним легко при збалансованому харчуванні. Регулярне надходження необхідної кількості білків, жирів і вуглеводів – це запорука міцного здоров’я. При неправильному харчуванні і дефіцит корисних речовин в організмі легко відчути дискомфорт і млявість, слабкість і нездужання.

Вуглеводи забезпечують людині нормальну життєдіяльність і є головним джерелом енергії. Після того, як це органічна речовина переробляється в глюкозу, тіло отримує бажаний заряд бадьорості. Дієтологи вуглеводи поділяють на прості і складні, тому ті, хто бояться набрати зайву вагу, повинні розібратися, яким з цих продуктів слід віддати перевагу.

У чому різниця між простими і складними видами?

Вживання складних вуглеводів надає людині відчуття ситості на довгий час. При надходженні цих речовин в організм проходить досить тривалий відрізок часу перед тим, як вони переробляються в глюкозу. До складу цієї категорії входить целюлоза (клітковина), крохмаль, а також глікоген. Вони містяться в овочах, крупах, а також макарони твердих сортів.

Включаючи в свій раціон прості вуглеводи, досить легко насититися, але вже через короткий проміжок часу буде відчутно почуття голоду. Коли цей вид речовин надходить в організм, то він моментально перетворюється в глюкозу. Так як організм намагається самостійно впоратися з різким стрибком цукру, виводить його надлишок в жирові відкладення. В результаті людина швидко набирає вагу. Цей вид міститься в цукрі, солодощах, виноград, банани, булочках, білому хлібі, солодких напоях, кукурудзі, білому рисі.

Основні функції

Ті, хто ще не знають, для чого потрібні вуглеводи, здивуються, наскільки важливо щодня включати їх в свій раціон. Вуглеводи виконують такі основні функції:

Інші особливості

Чоловік зобов’язаний щодня вживати продукти з вмістом цього органічної речовини, щоб запобігти можливі недуги. Вуглеводи покращують роботу імунної системи і знижують ризик частих простудних захворювань. Вони сприяють нормальному функціонуванню організму і запобігають згортання крові, коли це необхідно. При взаємодії з білками вони впливають на появу гормонів, ферментів і важливих сполук.

Ті, хто задаються питанням, навіщо необхідно вживати вуглеводи, здивуються тому, що саме ці органічні речовини беруть участь у синтезі РНК, ДНК і АТФ. 70 % енергетичної активності мозку залежить від них. Тому вуглеводи не можна виключати зі свого раціону, щоб не погіршити роботу цього важливого органу.

Нестача і надлишок речовин в раціоні

Люди, які недооцінюють функції цих органічних речовин і думають, навіщо їх необхідно включати в харчування, повинні знати, що відчуває організм при їх відсутності.

При дефіциті вуглеводів погіршується обмін жирів і білків, тому в людини в крові починають накопичуватися шкідливі речовини. Наслідком порушення такого обміну є також зміна ph-балансу на кислотну середу.

Зрозуміти, що в організмі низький рівень вуглеводів, легко за деякими симптомами. Якщо людина відчуває постійну сонливість, млявість, голод, його мучать головні болі і нудота – значить, цього органічної речовини йому не вистачає. При подібних симптомах слід обов’язково включити в раціон продукти, що містять вуглеводи. Це допоможе підвищити рівень цукру в крові і поліпшити стан здоров’я.

Досить часто бувають випадки, коли людина щодня вживає навпаки занадто велику кількість вуглеводів, а особливо часто з’їдає прості (які швидко підвищують рівень цукру). Наслідком такої ситуації є ожиріння, а також підвищення інсуліну в крові. Якщо регулярно з’їдати дуже багато вуглеводів, то ймовірний випадок прояву прихованого діабету.

Лікарі констатують факти, коли постійне вживання великої кількості продуктів, багатих цим джерелом енергії, призводить до погіршення роботи підшлункової залози, так як саме цей орган відповідає за вироблення інсуліну. Людям, страждаючим діабетом, також не варто зловживати вуглеводами, щоб надалі не боротися з негативними наслідками.

Скільки вуглеводів рекомендується вживати в день?

Дієтологи вказують на той факт, що вуглеводи повинні складати 45-55% від загальної суми калорій в день. Щоб відчувати себе енергійно і бадьоро, а також запобігти ризику розвитку хвороб, рекомендується з’їдати в день не менше 130 г вуглеводів.

Якщо дотримуватися даних рекомендацій, вийде дотримуватися баланс речовин в організмі і тим самим не перевантажувати його.

Загальні рекомендації

Відчувати себе бадьоро, а головне бути здоровим дуже просто при правильно складеному раціоні. Харчування повинно бути різноманітним. Рекомендується вживати речовини різних категорій: білки, жири, вуглеводи. Якщо хочеться поласувати солодощами, то краще всього віддати перевагу корисним смакотою. Мед, сухофрукти і звичайні свіжі фрукти стануть відмінною альтернативою шкідливим для здоров’я і фігури кондитерським виробам.

Уникнути непотрібних прийомів їжі і перекусів буде дуже просто, якщо включати в свій раціон більше складних вуглеводів. Дієтологи радять вживати в день 20% простих і 80% складних видів цих речовин. Рекомендується відмовитися від прийомів простих вуглеводів (у вигляді бананів, винограду) на голодний шлунок. Такі перекуси додадуть відчуття ситості на короткий проміжок часу і дуже швидко викликають відчуття голоду – як наслідок, людина буде споживати більше калорій за день.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Для чого потрібен препарат «Магній В6»?

Зміст статті: Симптоми нестачі речовини Від чого з’являється недолік магнію Користь для центральної нервової системи Вживання мінералу для зміцнення серця Застосування для зміцнення імунітету Користь для опорно-рухового апарату Дозування препарату…

Для чого потрібен магній організму і як його отримати?

Зміст статті: Чому магній так необхідний людині? До чого призводить дефіцит магнію і як його розпізнати Як отримати достатню кількість магнію Про те, що людський організм не може нормально функціонувати…

Для чого потрібен організму вітамін С?

Зміст статті: Для чого людині потрібна аскорбінова кислота Чим небезпечний дефіцит і надлишок вітаміну С Видобуваємо «аскорбінку» з продуктів харчування Вітамін З – один з найпопулярніших і відомих у списку…