Тільки для справжніх пані!

Чому хочеться їсти крейду: причини, наслідки, чим замінити?

Чому хочеться їсти крейду: причини, наслідки, чим замінити?

Зміст:

«Крейдяні гурмани» дивують оточуючих: одні воліють споживати тільки канцелярський крейда, інші – будівельний, а треті і зовсім – крейда природного походження. Є й ті, хто звик задовольнятися глюконатом кальцію. Чому так відбувається? Не потрібно все списувати на людські дивацтва, адже поїдання крейди може бути тривожним симптомом.

Що таке крейда… і з чим його їдять

Природний крейда – це гірська порода рослинного походження. 65 років тому вчені встановили, що утворився він не з решток молюсків і тварин, а із залишків кокколитов – водоростей, які виділяють вапно. Природний крейда на 98% складається з карбонату кальцію, все інше – оксиди металів і карбонат магнію.

Крейду не розчиняється у воді, але розчиняється в кислотах – соляної та оцтової. Видобуток ведеться в крейдяних кар’єрах, і особливо цінними вважаються глибинні шари породи. Проблема в тому, що порода знаходиться в зволоженому стані і добути її непросто, оскільки вона налипає на обладнання.

Незбагачений крейда – вихідна сировина для виробництва вапна, якої досі фарбують стіни, стелі в будинках, і стовбури дерев. Вапно – це луг, тому її використовують меліоратори для розкислення ґрунтів. Взагалі, крейда має дуже широкий спектр застосування, крім того, він є харчовою добавкою (стабілізатор E 170).

Вживання в їжу карбонату кальцію не заборонено, а навпаки – всіляко заохочується, і тут, головне, знати міру. Правда, це має бути натуральний продукт, розфасований в пакети і не містить у своєму складі сторонніх домішок і барвників. Так що, гризти шкільні різнокольорові олівці – необов’язково, оскільки їм є їстівна альтернатива.

Чому людині хочеться крейди?

Існує думка, що бажання поїсти крейда виникає по причині дефіциту кальцію в організмі. І це правда. Але існують захворювання, появу яких кардинально змінює смакові пристрасті людини. Просто організм настільки незвичайним чином намагається налагодити роботу внутрішніх органів і відновити обмін речовин. Відомо п’ять основних причин мелоедения:

  • Анемія. Є люди, які вживають в місяць аж до 10 кг харчового крейди. Це просто гігантську кількість. Для чого вони це роблять? Для усунення залізодефіциту, адже оксид заліза входить до складу природного крейди, нехай і в мізерній кількості. Мелоедение в даному випадку проблему не вирішить, тому рекомендується звернутися до лікаря, який пропише залізовмісний препарат або порекомендує до вживання продукти, багаті залізом.
  • Вагітність. Дами, які перебувають в «цікавому положенні», відрізняються якоюсь «витонченістю смаку»: то їм солоного подавай, то солодкого. І практично всі «подседают» на крейду, причому деякі настільки, що гризуть оштукатурені або побілені колоїдним розчином вапна стіни. Навіщо впадати в такі крайнощі, адже продається харчової крейда, який можна вживати в кількостях, рекомендованих лікарем. Примітно, що мелоедение для жінок – не примха, а життєва необхідність, адже при нестачі кальцію, майбутній дитина починає «тягнути» його з кісток і зубів мами.
  • Патології щитоподібної залози. Подібне явище зустрічається нечасто, але має місце бути. Справа в тому, що захворювання щитовидної залози провокують швидке виведення кальцію з організму, який вимагає негайної компенсації. Тобто, порушення функцій щитовидної залози провокує людину на поїдання крейди.
  • Патології печінки. Якщо цей орган працює неправильно, то це не значить, що його вразив якийсь недугу. Просто людина приділяє недостатню увагу своєму раціону, і зловживає копченостями, смаженої і жирної їжі, а також солодощами і борошняними виробами. Якщо почати харчуватися правильно, то бажання їсти крейду зникне.
  • Недостатнє надходження в організм вітамінів D, E, C. Кальцій, що надходить з їжею, може засвоюватися, якщо баланс цих вітамінів в організмі оптимальний. Співвідношення повинно бути таким: 1:2:3. Найчастіше людям і невтямки, що проблема криється в дефіциті вітамінів, тому вони вживають крейда, так як організм сигналізує про нестачу кальцію.
  • Можна їсти крейду? Який і скільки?

    Кальцій в чистому вигляді засвоюється організмом дуже погано, і мелоедение – це не кращий спосіб вирішення проблеми. Якщо дуже хочеться поїсти крейди, то слід уникати поїдання технічних, канцелярських та кормових варіантів, оскільки вони не призначені для вживання в їжу, і можуть містити у своєму складі хімічні домішки і добавки.

    Рекомендована норма – максимум три невеликих шматочка кускового крейди або столова ложка порошкоподібного. А краще віддати перевагу штучно воссозданному аналогу – глюконату кальцію, має схожий смак.

    Наслідки мелоедения

    Надлишок крейди в організмі небезпечний для здоров’я! Він має властивість осідати у внутрішніх органах і на стінках судин, що перешкоджає їх правильної роботи. Надлишок карбонату кальцію призводить до появи каменів у нирках, цукровому діабету, вапнуванню внутрішніх стінок судин і до панкреатиту.

    При попаданні цієї речовини в шлунок, відбувається його змішування з соляною кислотою, що провокує сильне газоутворення, а згодом призводить до руйнування слизової шлунка. А це пряма дорога до виразки та гастриту.

    Канцелярський (шкільний крейда) – «продукт» дуже небезпечний, оскільки містить в своєму складі, крім карбонату кальцію, барвники і гіпс. У будівельному меле ще більше домішок, а кормовий – дуже неприємний на смак і провокує появу відрижки.

    Якщо хочеться крейди, що робити?

  • Якщо достеменно відомо, що між мелоедением і залізодефіциту є прямий зв’язок, то рекомендується знайти інші шляхи надходження заліза в організм. Є люди, які не можуть приймати залізовмісні препарати з причини алергії на них. Це означає, що слід ввести в свій раціон продукти, багаті залізом: печінка, субпродукти, м’ясо, яблука, квашену капусту, цитрусові, рибу, ягоди.
  • Слід розглянути варіант вживання глюконату кальцію та інших препаратів, що містять крейда.
  • Дефіцит кальцію усувається народним способом: потрібно взяти яєчну шкаралупу, перемолоти її в кавомолці до порошкоподібного стану. Отриманий порошок можна додавати в страви або вживати в сухому вигляді у кількості, що не перевищує 1 ч. л. Для кращого засвоєння кальцію рекомендується запивати цей «препарат» будь-яким кислим соком або морсом (журавлиним, апельсиновим тощо). Примітно, що подрібнена яєчна шкаралупа не відкладається на стінках судин та у внутрішніх органах. Але це не означає, що її можна з’їсти неймовірна кількість. Чому? Як казав класик: специфічний смак.
  • Бажання щось гризти – це теж причина мелоедения. В ролі цього «щось» цілком можуть виступити горіхи або ті ж яблука.
  • Оптимізація живлення – непоганий спосіб усунення проблеми і привід для звернення до лікаря-дієтолога, який складе індивідуальний раціон.
  • В чому б не полягала причина такого незвичайного харчового пристрасті, мелоеди повинні потурбуватися придбанням свого улюбленого продукту. Краще купувати в аптеці, хоча людям, яким вдалося «дістати» природний крейда, видобутий в кар’єрі, невимовно пощастило. Адже вони можуть покуштувати екологічно чистого продукту, не зіпсованого «хімією». От тільки їсти це ласощі кожен день не можна – тільки кілька разів на місяць.



    Де ви зараз? Ось тут:


    Схожі записи:

    П’яткова шпора: причини, симптоми, методи лікування, профілактика

    Зміст: Що таке п’яткова шпора Чому з’являється шпора на п’яті Симптоми п’яткової шпори і методи діагностування Як лікувати шпору на п’яті в домашніх умовах Медикаментозне лікування Фізіотерапія Народні методи лікування…

    Судоми пальців ніг: основні причини і лікування

    Зміст: Як це відбувається Зводить пальці на ногах — причини судом Роль калію, кальцію, магнію Судоми пальців ніг під час вагітності Зводить судомами пальці у дитини Зводить пальці на ногах…

    Чому паморочиться голова? Причини запаморочення

    Зміст: Запаморочення: що це таке, які існують види Чому паморочиться голова, нудить, темніє в очах, хитає здорової людини Хвороби головного мозку, що викликають запаморочення Паморочиться голова від зниженого або підвищеного…