Тільки для справжніх пані!

Чим корисний яблучний оцет і як його зробити вдома

Чим корисний яблучний оцет і як його зробити вдома

Оцтова кислота, отримана з яблучного соку, відрізняється м’яким смаком і фруктовим ароматом. Одними з перших її навчилися робити фінікійці. Яблучний оцет жителі стародавньої середземноморської країни розбавляли водою, готуючи «шекар» – не дуже смачний, але і корисний напій. У Межиріччі та Єгипті кислоту використовували для лікування травних розладів, лихоманки, укусів комах та змій. У Середньовіччі яблучний оцет знайшов широке застосування в кулінарії, в процедурах догляду за шкірою.

Особливості продукту

Склад натурального продукту цікавий і простий. Лікувальні та косметичні властивості яблучного оцту в чому пов’язані з присутніми у ньому органічними кислотами. Потрапляючи в організм, вони змінюють його кислотно-лужний баланс, стимулює роботу підшлункової залози і шлунка, покращує моторну функцію кишечника. Гарному травленню сприяють також ензими (ферменти). У продукті В 3 рази більше амінокислот, ніж у свіжих яблуках. Є в його складі та пектин – полісахарид, що знижує рівень холестерину в крові, перешкоджає засвоєнню жирів. Регулярне споживання клітковини знижує ризик розвитку багатьох серцево-судинних хвороб.

Яблучний продукт багатий калієм. У склянці оцту налічується 240 мг мінеральної речовини. Калій підтримує нормальний водно-сольовий баланс, запобігаючи тим самим застійні процеси в тканинах і розвиток гіпертонії. Ще один цінний макроелемент в складі яблучного оцту – кальцій. Він відповідає за передачу м’язових скорочень і нервових імпульсів, зміцнення кісток і зубів. Бета-каротин, присутній у складі продукту, працює як антиоксидант: нейтралізує згубну дію вільних радикалів. У яблучному оцті є залізо, бор, оцтовокислі бактерії, фенольні сполуки, вітаміни В, Е, З і А.

Як приготувати продукт самому?

Фруктовий оцет продається в магазинах, але можна і власноруч. Натуральний продукт, приготований в домашніх умовах, виходить менш концентрованим, а тому і більш приємним на смак. Такий оцет не проходить пастеризацію, завдяки чому зберігає корисні для організму ферменти і кислоти.

Для отримання літра готового продукту необхідно взяти:

Спосіб приготування:

Зберігають продукт в прохолодному місці. Термін придатності – до 2 років.

Лікування оцтом з яблук

Здоровій людині з профілактичною метою слід щодня вживати натщесерце склянку води з додаванням яблучного оцту (2 чай. л.) і меду (1 чай. л.). Подібний напій знезаражує і забезпечує гарне функціонування шлунково-кишкового тракту. Медики настійно рекомендують вживати розведений у воді яблучний оцет людям, що страждають запаленням нирок, гіпертонію або ожирінням.

Подолати мігрень можна інгаляціями. Для цього в посудину наливають 0,5 л води і стільки ж яблучного продукту. Посуд ставлять на вогонь, чекаючи, поки розчин закипить. Щоб головний біль пройшла, дихати парою треба не менше 5 хвилин.

Лікувальні особливості продукту проявляються і при зовнішньому застосуванні. При артриті його (1 стіл. л.) змішують зі скипидаром (1 чай. л.) і яєчним жовтком. Отриману суміш щодня втирають в місце, де запалився суглоб. Яблучним оцтом обробляють шкіру перед сном, якщо турбує нічна пітливість. Їм же можна розтирати ноги при варикозному розширенні вен. Робити процедуру бажано двічі – вранці і ввечері.

Присутні у складі яблучного оцту кислоти допомагають при стригучому і оперізувальному лишаї. Уражені ділянки шкіри слід обробляти нерозбавленим продуктом 6-7 разів на день (в тому числі і вночі). Як результат – зникне відчуття свербіння і печіння, прискориться процес одужання організму. Протирання концентрованим засобом показані при опіках: вони знімають біль.

Яблучний оцет небажано пити нерозбавленим. Його не можна вживати при панкреатиті, підвищеної кислотності і виразці шлунка.

Використання в кулінарії

Яблучна кислота набагато корисніше звичайного столового оцту, отриманого з тирси або природного газу. Людям, які піклуються про здоров’я, слід вживати саме такий натуральний продукт: додавати в маринади, соуси, салати і випічку.

На основі яблучного оцту можна приготувати ароматну заправку по-прованськи. Для цього потрібні сухі трави – шавлія (1 ч. л.) і лаванда (2 ч. л.). Їх пересипають у стерилізовану пляшку і заливають підігрітим до 40 градусів яблучним оцтом (300 мл). Посуд закупорюють і ще 2 дні наполягають в прохолодному темному місці. Термін придатності заправки – 6 місяців.

У середині минулого століття питанням, чим корисний яблучний оцет, цікавився американський лікар, шанувальник народної медицини ДеФорест Клінтон Джарвіс. Згідно з його багаторічним дослідженням, продукти бродіння сприяють схудненню. Корисні властивості яблучного оцту полягають у тому, що він пригнічує напади нездорового апетиту. Для прискорення метаболізму доктор Джарвіс рекомендував щоранку за 15 хвилин до сніданку пити «ханигар». Це мікстура, приготовлена з води (200 мл), яблучного оцту (5-10 мл) і меду (10 г).

Важливо! При тривалому контакті з зубами кислота руйнує емаль, тому напої з нею краще пити через трубочку.

Застосування в косметології

Завдяки кислотного складу яблучний продукт використовується як пілінг. Домашні маски на його основі показано, насамперед, власницям жирної і проблемної шкіри, так як надають себорегулюючу дію. Наносити кислотні кошти на поверхню обличчя і тіла рекомендують при гіперпігментації.

Позбутися від вугрової висипки допомагає маска з яблучним оцтом (60 мл), медом (15 г) і вівсяним борошном (50 г). Омолоджуючу дію має інший склад: тертий огірок, жовток і 40 мл оливкової олії. Трохи яблучного оцту додають в кінці. Час дії маски – 15-20 хвилин.

Чим корисний яблучний оцет для волосся? Ополіскування ним наприкінці миття робить волосся м’яким, блискучим, здоровим. При лупи допомагають протирання шкіри голови теплим водним розчином яблучного продукту (інгредієнтів беруть порівну). Після нанесення засобу голову утеплюють, а через півгодини ретельно обполіскують волосся.

Користь для організму приносять очисні 20-хвилинні ванни з додаванням оцту (2 склянки). Температура води при цьому повинна бути високою – 50 градусів. Позбутися від целюліту допомагають розтирання проблемних ділянок яблучним оцтом (30мл), розведених у склянці теплої води. Більш концентрований склад (1:1) беруть для обгортань. Засіб наносять на шкіру, після чого оброблене місце покривають харчовою плівкою. Роблять процедуру раз на 3 дні протягом 3-х тижнів.


Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи: