Тільки для справжніх пані!

Чим корисний свіжий щавель і коли від нього краще відмовитися

Чим корисний свіжий щавель і коли від нього краще відмовитися

Щавель застосовує практично кожна господиня. Він відмінно підходить для приготування різноманітних салатів і смачних соусів. Однак далеко не всі розуміють, чим корисний щавель, а кому цей продукт краще не вживати.

Загальна інформація

Щавель росте невеликими кущами. Рослина буває дикорастущим і культурним. Протягом довгих років його вважали звичайною травою і не приймали в їжу. Найбільшу цінність у рослині представляють молоді листки, що мають злегка кислуватий присмак. Деякі вживають також і стебла рослини.

На смак більш приємним вважаються культури, виведені для домашнього вирощування. Дикорослі види рослини більш багаті корисними речовинами.

Листя щавлю багаті вітамінами і мінералами. Продукт додають у вишукані салати і подають у дорогих ресторанах різних країн Європи. Кислинка надає будь-якій страві особливу родзинку і неповторний присмак.

Цінність продукту

Дивовижні властивості щавлю залежать від компонентів, що входять до складу. Він багатий на вітамін С, бета-каротином і ефірними маслами. Продукт містить деяку кількість таких мінералів:

Щавель містить дубильні речовини і вітаміни групи В і Є. Щавлева і пирогалловая кислоти роблять цей продукт незамінним.

Щавель, корисні властивості якого складно переоцінити, дуже низькокалорійний продукт. На 100 грамів припадає лише 21 ккал. В порівнянні з іншою рослинною їжею, щавель містить чимало білкових сполук, забезпечуючи людський організм необхідною енергією.

Користь продукту

Якщо вживати в їжу щавель, користь і шкода буде залежати від кількості з’їденого рослини і від вихідного стану здоров’я. Безсумнівно, замість того, щоб приймати якісь хімічні таблетки, краще використовувати чудесними дарами природи.

Вживання в їжу свіжого щавлю може дати такий ефект:

Щавель відмінно підходить для вживання людям, що страждають ожирінням. Замість того щоб сидіти на дієтах, від яких мало користі і вони можуть навіть створити ризик для здоров’я людини, краще застосовувати просте народний засіб. Кислоти, що входять до складу продукту, сприяють швидкому розщепленню жирових з’єднань і допомагають вивести їх з організму. Таким чином, схуднення відбувається природним шляхом.

Таке захворювання, як цинга зазвичай розвивається із-за гострої нестачі вітаміну С в організмі. У весняний час людям не вистачає більшості вітамінів. Так як щавель – весняна рослина, періодично вживаючи його в їжу і додаючи в салати, можна відмінно підтримати свій організм.

Щавель показаний людям, що страждають анемією. Зниження гемоглобіну відбувається через нестачі заліза. Рослина не тільки містить цей мікроелемент, але і сприяє кращому засвоєнню речовини.

Страви з зеленню відмінно підходять для усунення проблем з травленням. Завдяки м’якому проносного дії, регулярне вживання продукту протягом короткого періоду нормалізує стілець і сприяє очищенню кишечника. Однак такий ефект можливий лише при використанні великої кількості листя. Якщо їсти його невеликими порціями, через дубильних сполук може бути зворотний ефект.

Вживати цю рослину в їжу варто людям зі зниженою кислотністю шлунка. Стикаючись зі слизовою оболонкою органу, відбувається стимуляція вироблення природного шлункового соку і нормалізується кислотність.

Свіжовичавлений сік щавлю сприяє розрідженню жовчі і нормалізації скорочень цього органу. Показаний при дискінезії жовчного міхура.

Вимиті і подрібнені коріння і листя рослини застосовують як протизапальний, ранозагоювальний і кровоспинний засіб.

Якщо регулярно вживати в їжу щавель, користь і шкода від нього буде очевидна. В більшості випадків виявляється потужний лікарський ефект. При використанні продукту жінками, стає ясно, що він відмінно зупиняє маткові кровотечі і полегшує стан під час менопаузи.

Свіжа зелень допомагає гіпертонікам. При високому тиску замість аптечних медикаментів можна періодично вживати в їжу щавель. Артеріальний тиск поступово нормалізується, а людина не відчуває на собі різких перепадів, які можуть завдати непоправної шкоди здоров’ю.

Щавель нейтралізує і виводить з організму канцерогенні речовини. Завдяки цій властивості рослина вважається відмінним онко-протектором.

Речовини, що входять до складу щавлю стоять на сторожі краси і молодості. Вживання його в їжу сприяє зміцненню нігтів, волосся і гладкості шкіри.

Рослина може послужити відмінним загальнозміцнюючу і тонізуючим засобом. З’являється не тільки фізична сила, але і поліпшується діяльність мозку і ясність мислення. Періодичне застосування продукту дозволяє позбутися від геморою і знизити рівень холестерину.

Якщо щавель додавати в невеликих кількостях до свіжих салатів, таким чином можна вплинути на рівень цукру в крові. Цей метод є відмінним допоміжним елементом підтримки організму при цукровому діабеті.

Страви з молодими листям рослини відмінно допомагають зняти головний біль. Щоб корисні мікроелементи швидше засвоювалися, салати можна заправляти оливковою олією.

Коли слід бути обережним

Дуже багато людей люблять щавель. Звичайно, корисні властивості та протипоказання продукту повинні врівноважуватися кількістю і частотою його вживання. Не варто регулярно їсти цю зелень. До того ж деякі захворювання є обґрунтованими протипоказаннями до використання цього продукту.

Забороняється вживати в їжу щавель при таких захворюваннях і станах:

Запальні процеси в нирках також є протипоказанням до вживання щавлю в їжу, так як цей продукт збільшує навантаження на орган. З обережністю до щавелю повинні ставитися жінки при вагітності і в період грудного вигодовування.

Щоб мінеральний баланс в організмі зберігався на потрібному рівні, слід бути обережним і хоча б періодично повністю виключати щавель зі свого меню.

Корисні рекомендації

Щоб з щавлю можна було витягти максимум користі, і він не приніс шкоди, необхідно вживати його в їжу тільки в сирому вигляді. При проведенні термічної обробки в ньому утворюється особлива форма щавлевої кислоти, яка неповноцінно виводиться організмом.

Відкладення цих речовин призводить до утворення каменів у нирках.

Тому, якими б смачними багатьом не здавалися борщ та інші страви, де мається на увазі варіння щавлю, краще готувати свіжі салати і страви.

Кілька рецептів

Дуже смачний весняний салатик може вийти, якщо змішати нарізаний щавель, томат, огірок, петрушку. За допомогою дрібної терки необхідно подрібнити кілька зубчиків часнику. Все змішати і заправити оливковою олією.

Можна приготувати освіжаючий напій з щавлю. За допомогою блендера рослина ретельно подрібнюється і змішується з невеликою склянкою мигдального молока. Можна додати трохи меду. В результаті виходить дуже смачний і незвичайний напій, багатий вітамінами та іншими цінними мікроелементами.

Не варто відмовлятися від задоволення включити в свій раціон свіжі продукти. Це дуже смачно, а організм від цього буде тільки здороветь. Здорове харчування буде сприяти гарному самопочуттю, підтримки молодості і краси. Важливо також підтримувати активний спосіб життя і остерігатися шкідливих звичок. Таким чином можна зберегти своє здоров’я і зовнішній вигляд у відмінному стані!


Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи: