Тільки для справжніх пані!

Чим корисний пророщений ячмінь

Чим корисний пророщений ячмінь

Вживання в їжу пророщеного ячменю в якості біологічно активної добавки покращує загальний стан людини і вважається складовою здорового способу життя.

Наприклад, пророщений ячмінь дозволяє ендокринній системі працювати стабільно. У складі пророщеного зерна міститься багато біологічно активних речовин, життєво необхідних для людського організму.

Ячмінь – один з найдавніших злаків, багата повноцінним білком, його використання в харчуванні дозволило людству виживати в найважчих умовах. Борошно із ячменю довгий час активно використовувалася для приготування хліба, доки не була витіснена пшеницею. У раціоні сучасної людини присутні страви з цим злаком у вигляді каш і супів. Сьогодні настільки цінна добавка використовується у виробництві корисних для здоров’я продуктів.

Позитивний вплив проростків зерна

Про користь пророщеного ячменю людству відомо з давнини. Ендокринна система еволюціонувала свої механізми на основі біологічно активних речовин, наявних у складі цієї рослини. Вона страждає при нестачі поживних речовин, наявних у цьому злаку, і позитивно реагує на їх надходження в організм.

Користь злаку з паростками в тому, що людина, регулярно його вживає, буде довгий час перебувати в хорошій фізичній формі, легко справляючись зі всіма денними навантаженнями. Пророщений ячмінь в своєму складі містить:

  • Протеїни, які потрібні для нормального функціонування органів внутрішньої секреції.
  • Селен в такій великій кількості є на складі, що дозволяє віднести цей продукт до потужних антиоксидантів.
  • Вітаміни групи В, які мають властивість активно стимулювати роботу центральної нервової системи.
  • Білки, цінні за амінокислотним складом.
  • Мінерали, сприятливо впливають на роботу ендокринної системи.
  • Велику кількість клітковини, яка збирає зі стінок кишечнику токсичні відкладення і виводить їх назовні.
  • Фосфор, бере участь у всіх видах обміну речовин, що дозволяє нормалізувати роботу нервової системи і серцевої м’язи.
  • Людям, які ведуть здоровий спосіб життя, рекомендується пророщувати зерно в домашніх умовах. Якщо такі клопоти обтяжливі, то можна купувати вже пророщені і готові до споживання зерна в магазині. До речі, можна використовувати і борошно твердого помелу з пророщеного ячменю. Сучасні технології дозволяють при переробці зберігати всі властивості злаку, і користь для здоров’я від використання борошна буде безсумнівною.

    У чому цінність перемелених проростків

    Талкан – так називається борошно грубого помелу, зроблена з пророщеного ячменю. У складі цього продукту зберігаються поживні речовини і корисні для здоров’я людини властивості зерна, а також розчинна у воді клітковина. Щоб ефективно використовувати талкан, його невеликими дозами додають в перші і другі страви.

    Якщо заварити ячмінний талкан, то вийде слизовий відвар, який буде дуже корисний тим, хто витримує щадні дієти при захворюваннях шлунково-кишкового тракту запального характеру.

    Властивості борошна грубого помелу розкриються повністю, якщо з неї приготувати кашу, яку можна з’їсти з сухофруктами або з олією холодного віджиму. Борошно додають у дріжджове тісто, випікають з неї млинці і виготовляють печиво. Їжа, приготовлена з додаванням талкана, стане потужним стимулятором життєдіяльності організму завдяки корисним властивостям, зберігається навіть при переробці пророщених зерен.

    Після вживання в їжу ячмінного борошна грубого помелу людина відчуває, що:

  • Відбувається швидке насичення, і це дозволяє зменшити разову порцію їжі в 2 рази.
  • Почуття голоду відсутня тривалий час, тому що корисні речовини засвоюються максимально.
  • Запускається програма звільнення організму від зайвих кілограмів.
  • Поліпшуються обмінні процеси завдяки збалансованому харчуванню.
  • Приходить відчуття здоров’я і сили, що дозволяє виконати все задумане.
  • Дієтологи рекомендують вживати борошно з пророщеного ячменю в наступних випадках:

    Пророщений ячмінь і борошно з нього особливо корисні для підлітків і людей до 50 років. У літньому віці страви з ячменю можуть виявитися занадто грубими і принести шкоду організму.

    Комора краси і сили

    Унікальні властивості злаку оцінили і народні цілителі. Вони використовують пророщені зерна для відварів і настоїв, які зберігають всі властивості і корисні для чоловічого і жіночого здоров’я. Наприклад, матері-годувальниці можуть вживати відвари при нестачі грудного молока. Чоловікам ячмінні добавки додадуть сили, будуть корисні при лікуванні простатиту.

    Про благотворний вплив злакових культур на стан шкіри людини відомо теж здавна. Причому ячмінь дуже корисний для шкіри і при вживанні всередину, і при застосування зовнішніх засобів. Високий рівень вмісту вітамінів у складі злаку чинить антиоксидантну дію, уповільнює старіння, захищає шкіру. Перемелені пророщені зерна використовують як добавок до масок і скрабам для обличчя, а відвар додають до ванни.

    Склад мікроелементів настільки збалансований в ячмені, що робить продукт незамінним для підтримки рівня кальцію в організмі, профілактики захворювань кісток і опорно-рухового апарату.

    Коли вживати зерно не варто

    Протипоказання до вживання продукту для практично здорових людей мінімальні. Ячмінь не можна їсти при індивідуальній непереносимості. Лікарі не рекомендують ячмінні каші в літньому віці, при деяких захворюваннях кишечника з-за великої кількості клітковини в них. До старості шар, що вистилає стінки кишечника, стоншується, і велика кількість клітковини сприяє утворення ерозій і виразок.

    На заході життя їжа, що містить велику кількість грубих волокон, може завдати шкоди травному тракту. Це відбувається від того, що скупчення рослинних волокон мляво працюючому кишечнику стає причиною нападу метеоризму і кишкової коліки. При розвитку синдрому роздратованого кишечника властивості грубих волокон завдають більше шкоди, ніж користі.

    Щоб уникнути шкоди, ячмінну муку і пророслі зерна цього злаку в літньому віці треба вживати з обережністю. Це дозволить отримати організму необхідне йому повноцінне харчування і зробити мінімальним шкоду клітковини. Протипоказанням до вживання пророщених зерен ячменю в будь-якому вигляді є:

    Протипоказання часто носять тимчасовий характер, тому що завжди можна визначити оптимальну добову норму, яка принесе організму тільки користь. Шкоди від клітковини не буде, якщо вживати достатню кількість питної води. Це поліпшить просування їжі по травному тракту.