Тільки для справжніх пані!

Чим корисний хрін

Чим корисний хрін

Хрін – багаторічна коренеплід з сімейства Капустяних, відноситься до овочів. Він палко любимо російськими людьми. З нього готують смачні закуски, соуси, використовують у створенні маринадів і солінь, застосовують як прянощі.

Хоча прийшов він до нас з Європи, в Росії його прийняли з душею ще в IX столітті навчилися вирощувати, зберігати і використовувати як в лікувальних, так і в кулінарних цілях. Наприклад, російська столовий хрін – знаменита закуска. Вона популярна за кордоном. В інших країнах теж добре знають, чим корисний хрін, і його також використовують як прянощі або лікарського засобу.

Користь коренеплоду

У їжу використовуються свіже листя та корінь цієї рослини. Як вже було сказано, він володіє не тільки смаковими, але ще й цілющими властивостями, які відомі і успішно застосовуються в багатьох країнах. Його користь визнає і офіційна медицина.

Загальновідомо, що продукт допомагає в боротьбі із застудами. Ці властивості хрону обумовлені високим вмістом вітаміну C. Дуже корисно використовувати коренеплід не тільки як лікувальний, але і як профілактичний засіб. Регулярне його вживання в осінньо-зимовий період надасть загальнозміцнюючу дію і вбереже всю сім’ю від нежитю, кашлю, вірусів і бактерій.

Хрін сприяє зміцненню імунітету та профілактики авітамінозу, завдяки тому, що містить ще й вітаміни групи B, PP, магній кальцій, селен, калій, фосфор, залізо, натрій, цинк та інші мікроелементи, необхідні для здоров’я людини.

Він Ефективний при лікуванні запалення горла і дихальних шляхів, так як володіє вираженими антибактеріальними властивостями. При ангінах і захворюваннях порожнини рота хрін використовують для полоскання. Його сік застосовують для лікування запалень вуха.

Крім того, він використовується багато століть для підвищення апетиту і поліпшення обміну речовин, завдяки чому сприяє стрункості. Цей овоч ефективно застосовують для лікування хвороб сечостатевої системи та органів травлення. Він є відмінним природним афродизіаком.

Завдяки лікарським властивостям хрін застосовують не тільки внутрішньо, але й зовнішньо. Наприклад, він допомагає при ревматизмі. Аллиловое гірчичне масло в його складі має зігріваючий ефект. Однак слід бути з ним обережніше, так як при тривалому інтенсивному впливі можна отримати опік. До речі, саме цього маслу коренеплід зобов’язаний своїм насиченим смаком і запахом.

Лист хрону допомагає лікувати захворювання суглобів. Для цих цілей з них роблять відвар і прикладають його у вигляді компресу до проблемних ділянок. Примочка з тертого хрону також допомагає швидкому загоєнню гнійних ран.

Щоб трохи нейтралізувати палюче дію ефірних масел, які містить коренеплід, його нерідко розбавляють соком лимона. Використовують хрін і в косметичних цілях, додаючи його в невеликих кількостях в маски для обличчя. На шкіру він надає тонізуючу і протимікробну дію. Головне – не переборщити, щоб уникнути подразнення і опіку. Також він ефективний в масках для волосся. Ефірні масла, що входять до складу хрону, покращують зовнішній вигляд локонів, надають їм блиск і обсяг.

Способи приготування

Чим корисний хрін, відомо практично всім. Напевно, тому овоч вирощують на своїх дачних ділянках багато садівники. Він невибагливий і чудово пристосований до життя у наших помірних широтах. Урожай збирають восени.

Лист хрону вживають в свіжому вигляді в якості закуски, приправи до різних страв і маринадів, додають в салати і супи.

Корінь користується ще більшою популярністю за свою пекучість, гостроту і лікувальні властивості. Його також широко використовують для приготування закусок, соусів і в якості приправи.

Зберігати цей коренеплід можна кількома різними способами.

  • Лист і корінь можна засушити. Лікувальні властивості хрону при цьому збережуться.
  • Цей овоч можна зберігати в замороженому вигляді.
  • Зберігати коренеплід допускається у свіжому вигляді, помістивши його в спеціальні ящики, наповнені піском. Стояти вони повинні в прохолодному приміщенні з температурою не нижче 0 º. Важливо, щоб вони між собою не стикалися, були повністю засипані піском, який, до речі, повинен підтримуватися у вологому стані. Для цього його поливають водою приблизно раз на 5-10 днів.
  • Ще один спосіб зберегти корінь і листки на зиму – засолити або замаринувати. Властивості хрону практично не зміняться.
  • В якості лікарських засобів листки і корінь хрону використовують для приготування настоянок, але в такому вигляді вони зберігаються недовго.

    Традиційно з цього овоча створюють гострий соус, маринуючи його з дрібно порізаними помідорами і часником. А ще на Русі здавна було прийнято подавати коренеплід до столу у вигляді закуски. Вона отримала назву «Хрін столовий».

    Лист коренеплоду часто застосовується для збереження засолених і маринованих продуктів, так як він перешкоджає скисання і заплесневению.

    Протипоказання до вживання

    Володар такого насиченого смаку просто не може обійтися без ряду протипоказань.

    Першою запобіжним заходом є помірне споживання цього продукту як зовнішньо, так і всередину. Він може викликати опік шкіри і слизової оболонки рота і внутрішніх органів, підвищити артеріальний тиск.

    Дуже обережними з ним слід бути людям, в анамнезі яких спостерігаються захворювання печінки і нирок. Хрін протипоказаний при загостреннях захворювань травної системи і внутрішніх органів. Не рекомендується його вживання вагітним і годуючим матерям, а також малолітнім дітям.

    В інших випадках відмовляти собі в дегустації хрону (листа або кореня) не варто: він не тільки корисний, але і смачний!