Тільки для справжніх пані!

Чим корисний для здоров’я людини фундук

Чим корисний для здоров'я людини фундук

Фундук – таке незвичне для російського вуха слово. У ньому – відзвуки східних базарів. Палюче сонце, строкаті тканини, крики торговців, нахваливающих свій товар, східні солодощі, халва, горіхи в меду. Але насправді фундук – це поширений в Росії лісовий горіх, який ще називають «ліщиною». Тільки ліщина – це дикоросла рослина, а фундук – його одомашнена, окультурена версія.

На Русі ліщина вважалася деревом, яке боги благословили. За повір’ям, у ліщину ніколи не вдаряла блискавка, тому її горіхи використовувалися як захисні талісмани.

Горіхи завжди були символом багатства і достатку. І це можна пояснити багатим наповненням їх мікроелементами, вітамінами, живильними речовинами. Більш того, горіхи не втрачають свої корисні властивості роками завдяки міцній шкаралупі.

Властивості фундука накопичувати, зберігати і передавати нам корисні властивості роблять його «королем горіхів».

Пропонуємо вам оцінити фундук, його корисні властивості, протипоказання, перш ніж почати застосовувати його в своєму раціоні.

Біохімічний склад

Ядра фундука – природна комора корисних для нашого організму мікроелементів. Що входить до його складу?

  • П’яту частину в складі горіха займають білки, білки та амінокислоти.
  • Більше половини, тобто масивну частину, утримують жири, які складаються з таких цінних ненасичених жирних кислот, як стеаринова, пальмітинова, олеїнова.
  • Ударна доза рідкісних і корисних вітамінів Е, К, група В, а також А, С і PP.
  • Мінеральні речовини – калій, магній, залізо, фосфор, а також у менш значних кількостях цинк, селен і кальцій.
  • Проте людині, яка не вивчала хімію і біологію, складно розібратися в тій користі, яку несуть нашому організму всі перераховані речовини. Розберемо поетапно, корисний фундук і мікроелементи в його складі на прикладі кількох основних «картин».

    Білок – будівельник м’язів

    Відомо, що знамениті спартанські воїни харчувалися дуже скромно, один раз в день вони отримували пайок у простягнуті долоні. Що це була за їжа, яка зрадила їм сил і робила кращими воїнами Греції? – Жито, сочевиця і горіхи. Така їжа допомагала їм сформувати сильні м’язи, насыщала всіма корисними речовинами і не обтяжувала організм шлаками. Висока поживність горіхів дозволяє замінити цим продуктом м’ясо.

    Основні Недолік білка в раціоні, особливо в дитинстві, призводить до затримки як фізичного, так і психологічного розвитку.

    Ґрунтуючись на спартанських принципах харчування, знаменитий лікар-експериментатор Галина Шаталова підготувала сверхмарафонцев. Вони пробігли 500 кілометрів за 5 днів на раціоні з соків, овочів і сухофруктів з горіхами в мізерних кількостях. Мало того, що спортсмени не втрачали маси тіла на такій дієті, вони ще й показали чудеса витривалості. Тому в їжі спортсменів горіхи фундука необхідні, щоб зняти втому і підвищити витривалість.

    Амінокислоти – творці білка

    Крім того, що формування білків не можливо без амінокислот, вони виконують ще багато важливих функцій. Стеаринова кислота входить до складу грудного молока, її в обов’язковому порядку додають в суміші для дитячого харчування. Без цієї амінокислоти неможливий повноцінний розвиток організму, вона сприяє формуванню нервової системи, а також клітин мозку.

    Олеїнова кислота відноситься до жирних кислот омега-9. Це найбільш корисний для здоров’я джерело жиру. Знижує загальний рівень холестерину, а також є профілактичним засобом проти хвороб серця і допомагає виробляти нашому організму антиоксиданти.

    Вітаміни у складі горіха

    Токоферол або вітамін Е – це джерело молодості для жінок. Він бореться з окислювальними процесами в організмі, не дає клітинам старіти. Цей вітамін дозволяє відстрочити поява перших зморшок, а ще покращує процеси кровообігу і очищає судини.

    Філохінон, вітамін К бере участь у синтезі кісткової тканини і в процесах згортання крові.

    Холін, вітамін B4 не дає розігратися депресії, активізує роботу центральної нервової системи, стимулює клітини мозку. А також приводить у норму обмін речовин і допомагає справлятися з жировими відкладеннями.

    Ретинол, вітамін А – допомагає організму боротися з вірусами і бактеріями, прискорює загоєння ран, необхідний для росту нових клітин.

    Корисні властивості

    Отже, горіхи фундука здатні протистояти багатьом хворобам завдяки своєму насиченому і збалансованому складу. Лісовий горіх – це справжня природна аптека.

    Невелика жменька ядерець кілька разів в тиждень зміцнить вашу серцевий м’яз, допоможе уникнути формування холестеринових бляшок, додасть судинах еластичність.

    Фундук допомагає стабілізувати нервову систему. Горіхи, виварені в меду і посипані корицею, стануть прекрасним засобом проти депресії, позбавить від безсоння і почуття дратівливості. Ви тепер знаєте чудові властивості фундука – це лікування хронічної втоми і додання бадьорості нашому організму.

    Вживання лісового горіха зміцнює імунітет, допомагає боротися з інфекціями, є профілактикою простудних захворювань. Науково доведена ефективність фундука в боротьбі з онкологічними захворюваннями. Він запобігає процеси розкладання, відмінно чистить печінку. Крім того, завдяки низькому глікемічному індексі може вживатися в їжу діабетиками.

    Обмеження у використанні

    Горіхи – дуже калорійний продукт. Тому їх рекомендують вживати невеликими дозами в першій половині дня. У день можна з’їдати не більше 50 грамів.

    Однозначним протипоказанням до застосування стане схильність до алергічних реакцій або індивідуальна непереносимість. При захворюваннях підшлункової залози та ШЛУНКОВО-кишкового тракту застосування в їжу цього горіха – тільки з дозволу лікаря.

    При помірному вживанні фундук не принесе шкоди. А ось користь «короля горіхів» ви точно відчуєте, відчувши приплив сил, енергії і радісного настрою. Удачі!