Тільки для справжніх пані!

Чим корисний для людини вітамін C?

Чим корисний для людини вітамін C?

Напевно, кожен розуміє важливість різних вітамінів і мінералів для людського організму. Причому можна виділити серед них потрібні і непотрібні. Кожен грає свою роль в роботі органів та різних систем. Всі вони обов’язково повинні бути в щоденному раціоні, щоб не виникало всіляких порушень, які можуть призвести до розвитку захворювань.

Необхідно враховувати, що людський організм не може самостійно виробляти вітаміни і мінерали, тому вони повинні надходити в повному обсязі з їжі. Потрібно знати, які продукти містять важливі речовини і скільки саме їх вживати.

Одним з найбільш необхідних для організму вважається вітамін С. Його також називають аскорбінової кислотою. А ось чим корисний вітамін С необхідно розглянути докладніше.

Роль вітаміну С

Користь аскорбінової кислоти полягає в тому, що вона бере безпосередню участь у всіляких відновних і окислювальних процесах людського організму. Вона є потужним антиоксидантом і попереджає розвиток всіляких злоякісних пухлин. Вітамін С відмінно розчиняється у воді, з цієї причини він без зусиль проникає саме туди, де необхідно активізувати роботу імунної системи. Достатня його кількість допомагає протистояти різним вірусам та інфекціям. Особливо це важливо при постійних стресах і роботі, що вимагає значних фізичних і розумових зусиль.

Також користь вітаміну С полягає в його здатності виводити з організму різні шкідливі речовини і токсини, такі як ртуть, свинець і т. п. Він допомагає простіше справлятися з постійними стресами, сприяє більш стійкою психіці і нормалізує роботу центральної нервової системи. Крім цього, достатня кількість аскорбінової кислоти в організмі безпосередньо впливає на поліпшення якості сну і успішно справляється з порушеннями і безсонням. Вітамін С впливає на гормональну систему. Він необхідний для нормальної її роботи, а також для збереження молодості на довгі роки.

Вітамін сприяє підвищенню еластичності кровоносних судин. З цієї причини він особливо важливий для тих, у кого є проблеми з ними, а також у якості профілактичного засобу від розвитку варикозу і геморою, захворювань серця. Крім всього цього, аскорбінова кислота вкрай необхідна для здоров’я ротової порожнини. Причому вона не тільки бореться з кровоточивістю ясен, але і перешкоджає розвитку карієсу та інших захворювань.

Вітамін С не накопичується в організмі людини. З цієї причини, що його містять продукти можна їсти в необмеженій кількості. Однак забезпечувати себе необхідною щоденною дозою потрібно постійно, щоб рівень аскорбінової кислоти завжди був достатнім. Крім того, потрапляючи в людський організм, вона відразу ж вступає в процеси метаболізму. Тому при застуді або інфекції можна вживати підвищену кількість речовини, надлишки все одно виведуться без проблем.

Аскорбінова кислота для краси і стрункості

Корисні властивості вітаміну С також необхідні для підтримки краси і стрункості. Він бере участь у процесах синтезу:

При систематичному забезпеченні свого організму достатньою кількістю аскорбінової кислоти значно зменшується кількість зморшок, шкіра стає більш еластичною, з рівним рельєфом і красивим кольором, зникають подразнення та висипи. Також вітамін С впливає на стан волосся. При достатньому його кількості в організмі локони стають блискучими, більш міцними і здоровими. Поліпшується їх структура, зникає сухість шкіри голови.

Вітамін С також потрібен для підтримки стрункості фігури. Він необхідний для процесів, в яких жири перетворюються в засвоюються. Завдяки кислоті вдасться зберегти молодість і стабільний вага на довгі роки.

Наслідки нестачі вітаміну С

Дорослій здоровій людині на добу необхідно отримувати 70 – 100 мг цього вітаміну. Однак варто врахувати, що цілий ряд факторів негативно впливає на стан організму, і з цієї причини аскорбінової кислоти потрібно вживати в рази більше.

Негативний вплив здатні надати:

Все це значно збільшує потребу організму в аскорбіновій кислоті. Також при систематичних заняттях спортом необхідно споживати підвищену кількість продуктів, багатих цим речовиною.

Показниками нестачі вітаміну С в організмі є:

При появі подібних симптомів необхідно збільшити в раціоні кількість продуктів, що містять аскорбінову кислоту.

У яких продуктах міститься вітамін С?

На першому місці за вмістом аскорбінової кислоти знаходиться шипшина. Причому в сушених ягодах її майже в 2,5 рази більше, ніж у свіжих. З нього роблять відвари і додають в компоти.

Напій з шипшини важливо правильно приготувати. Перед тим, як його заварити, необхідно гарненько подрібнити продукт. Сухі ягоди бажано пропустити через млинок. Чим дрібніше вони будуть, тим більше вітамінів потрапить в напій.

Заварювати його бажано в термосі, щоб всі корисні речовини залишилися у воді. Користь такого напою велика як при простудних і інфекційних захворюваннях, так і в якості загальнозміцнюючого засобу.

Також вітамін С в значній кількості міститься в червоному і жовтому солодкому перці. Причому в ньому аскорбінки набагато більше, ніж у лимонах або апельсини. Крім цього, багато вітаміну С перебуває у смородині, малині, обліписі. А також багаті їм шпинат, цвітна, брюссельська капуста броколі, черемша, часник і хрін. Враховуючи, що аскорбінова кислота після термічної обробки практично вся втрачається, овочі і фрукти необхідно вживати в сирому вигляді.