Тільки для справжніх пані!

Червоний рис без таємниць: про користь і шкоду для здоров’я

Червоний рис без таємниць: про користь і шкоду для здоров'я

Червоний рис, як і всі інші види нешліфованого рису, популярний у прихильників здорового способу життя і шанувальників фітнесу. Варто віддати належне цьому продукту. Він легкий у приготуванні і має досить високу калорійність. Якщо з усіх видів рису ви виберете саме червоний рис, користь для вашого здоров’я буде очевидна. Він вважається одним з найбільш корисних видів рису, які існують на даний момент. До речі, він добре прижився і в раціоні російського народу, гідно зайняв місце серед основних страв, що подаються на стіл.

Давайте розглянемо всі корисні властивості і особливості червоного рису, а також розглянемо, якої шкоди може завдати вашому здоров’ю його надмірне вживання. Та й взагалі здатний рис завдати шкоди здоров’ю звичайної людини?

Переваги сорту

Оскільки червоний рис не піддається шліфовці, то він зберігає в собі велику кількість клітковини, вітамінів і мікроелементів, які підтримують на належному рівні імунітет, не завдаючи шкоди організму. Коротко переваги червоного рису можна описати так:

  • Забудьте про проблеми з шкірою і нігтями – в червоному рисі ви знайдете велику кількість вітаміну Ст.
  • За рахунок магнію ви зможете більш ефективно проводити профілактику мігрені і астми. Крім того, ви зможете підтримувати м’язи в тонусі і забудете про стреси.
  • Кальцій, що міститься в червоному рисі, відповідає за здоров’я кісток і зубів. А з допомогою калію ви зможете забути раз і назавжди про проблеми з суглобами, оскільки він виводить з них зайві солі.
  • Якщо ви зібралися схуднути або прочистити організм, то саме час включити в свій раціон червоний рис! На допомогу вам прийде великий вміст харчових волокон у складі цього продукту. Але не переборщіть з кількістю, надмірне вживання цього рису може завдати шкоди вашій фігурі, бо калорійність продукту висока.
  • Для тих, хто стурбований ризиком розвитку онкологічних захворювань, теж є приємна новина. Вживання цього виду рису убезпечить від підвищеного ризику за рахунок вмісту речовин, що сприяють зниженню загальної кількості вільних радикалів в організмі людини.
  • І, нарешті, поживна цінність продукту спонукає до вживання його спортсменами і діабетиками (останнім за рахунок низького вмісту цукру вживання рису не принесе шкоди). Ця крупа дуже поживна (її калорійність досить висока), але сама по собі вона «легка» і не перевантажує систему травлення.
  • Вегетаріанці можуть зрадіти подвійно – у складі червоного рису виявлені деякі незамінні амінокислоти, які містяться, як правило, в м’ясних продуктах. Це означає, що ви успішно можете використовувати даний продукт в якості заміни м’яса.
  • Як ви змогли тільки що переконатися, червоний рис має дуже різноманітні корисні властивості, що робить його привабливим для подачі до столу.

    Але давайте розберемо та можливу шкоду від його вживання, причиною якого може стати підвищена калорійність.

    Недоліки червоного рису

    Насправді як такої шкоди вживання червоного рису не завдає нашому здоров’ю. Але можуть бути обмеження для тих, хто збирається худнути. Адже всього в 100 г міститься близько 350-400 ккал. Калорійність, як ви бачите, досить висока, і надмірне вживання такої їжі може завдати шкоди фігурі.

    Щоб не завдати шкоди, необхідно вживати цю крупу, суворо дотримуючись дозування, яка повинна залежати від вашого способу життя і фізичної активності.

    Способи приготування

    Варто відразу зауважити, що існує безліч сортів і, відповідно, способів приготування цього виду рису в різних країнах світу. У південних країнах Європи може бути один варіант, в південній Азії – інший. Скільки культур, стільки й думок з приводу того, як саме його краще вживати в їжу. Давайте розберемося у всьому по порядку.

    Незважаючи на відмінності в сортах, практично завжди червоний рис має приємний солодкуватий смак. Варений рис відмінно поєднується з будь-якими продуктами, може виступати в якості повноцінного страви на обід або вечерю.

    Господиням на замітку. Не бійтеся його переварити, адже спеціальна захисна плівка на зернах практично виключає ймовірність цього. Але і почекати до повної готовності доведеться більше, ніж зазвичай.

    Тепер про самому процесі варіння.

    Почнемо з пропорцій. На 1 склянку рису доведеться близько 2 або 2,5 склянок води. Перед тим як засипати у воду, треба ретельно прочистити зерна від сторонніх домішок. Як це зробити? Розсипайте кожну жменю рівномірним шаром по столу, видалення смітинки, а потім ретельно промийте. Потім засипте в киплячу підсолену воду.

    Орієнтовний час варіння – 30-40 хвилин. Не забувайте помішувати. Перед подачею на стіл дайте йому настоятися протягом 5 хвилин. Можете полити оливковою олією або чимось іншим за смаком. Готову страву можна полити різними соусами на свій розсуд.

    Один з Індії

    Рис рубін вважається одним з найбільш популярних сортів червоного рису. Він виростає на території Індії. Славиться на весь світ своїми корисними властивостями. Ось кілька фактів про те, як впливає на наш організм рубін:

    На закінчення хотілося б зауважити, що червоний рис має високу калорійність та поживну цінність, що робить його незамінним аналогом звичайного накрохмаленого білого.