Тільки для справжніх пані!

Буряк при грудному вигодовуванні: користь чи шкода?

Буряк при грудному вигодовуванні: користь чи шкода?

Молоді мами, які годують грудьми свого малюка, змушені сильно обмежувати себе в харчуванні, дбаючи насамперед про дитину. Навіть самі нешкідливі на перший погляд продукти, які жінка без побоювання їла до і під час вагітності, можуть опинитися під забороною. Нерідко в спробах урізноманітнити раціон матуся намагається включити в нього більше овочів, в тому числі і буряк. Але якщо вона пробує коренеплід вперше після пологів, у неї можуть виникнути сумніви: а чи не зашкодить це дитині? Спробуємо знайти відповідь на це питання і дізнаємося, чи можна їсти буряк годуючій мамі.

Користь і шкода буряків при грудному вигодовуванні

Чи Корисна буряк при грудному вигодовуванні? Безсумнівно, вживання цього овоча має велику кількість плюсів, в тому числі і для годуючих мам. Буряк при ГВ:

І, нарешті, найголовніша новина: їсти буряк при грудному вигодовуванні можна без всяких побоювань нашкодити малюкові.

  • По-перше, навіть незважаючи на свій послаблюючий ефект, овоч не викликає бурхливих реакцій з боку травної системи малюка.
  • По-друге, алергія на коренеплід виникає лише в одиничних випадках і пояснюється індивідуальною реакцією дитячого організму.
  • Може буряк бути шкідлива для годуючої мами?

    І все ж сумніви жінок, які запитували, чи можна годуючій мамі вживати буряк, небезпідставні: іноді овоч може ставати небезпечним для самої мами. Потрібно мати на увазі, що свіжий буряковий сік діє на стінки шлунка дуже агресивно і може викликати біль та загострення хронічного запалення, тому перш ніж їсти буряк при ГВ, її потрібно обов’язково піддавати тепловій обробці – відварити або запекти. Особливо важливо дотримувати це правило тим жінкам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

    Ще один можливий «побічний ефект» від вживання буряка – утворення каменів у нирках. Цьому сприяє щавлева кислота, у великій кількості міститься в ньому.

    Звичайно, сама по собі буряк не викликає нирковокам’яну хворобу, але якщо молода матуся має схильність до даного захворювання, їй варто серйозно обмежити себе у вживанні цього продукту.

    Крім усього іншого, буряк має здатність перешкоджати засвоєнню кальцію, який особливо потрібен жінці, яка годує грудьми. Овоч не дозволяє організму засвоювати кальцій, одержуваний природним шляхом з їжі, тому з продуктами, які багаті цим мікроелементом, буряки краще не поєднувати.

    Хоча буряк вважається нейтральним продуктом, вживати її в перший місяць ГВ не рекомендується, щоб запобігти небажані реакції з боку травної системи малюка, адже вона ще тільки починає формуватися і поки дуже чутлива до будь-яких змін в раціоні мами.

    Які страви з буряка можна їсти годуючим мамам?

    Одержавши відповідь на запитання, чи можна годуючій мамі буряк і який вплив вона чинить на годування грудьми, жінки починають цікавитися, а які саме страви з овочів будуть не тільки корисними, але й смачними.

    У період лактації можна вживати не тільки просту варений буряк. З неї можна робити смачні салати і варити живильні супи. Найпростіший буряковий салат готується так: варений буряк подрібнюється на тертці і заправляється сіллю і рослинним маслом.

    Зварений і натертий коренеплід можна також з’єднувати з твердим сиром, порізаним на маленькі кубики або брусочки.

    Ті, хто пробував не відварювати, а запікати овоч в духовці, попередньо обернувши його в фольгу, зізнаються, що цей спосіб приготування дає відмінний результат: блюдо виходить дуже смачним. Причому буряк попередньо навіть не потрібно чистити від шкірки, досить добре її помити. Шкурка запеченого коренеплоду віддаляється набагато простіше. У духовці буряк готується близько 40-60 хвилин.

    Можна також приготувати бурякову ікру. Для цього овоч необхідно попередньо зварити, потім натерти на дрібній тертці і покласти у сковорідку. Туди ж додати трохи соняшникової олії, невелику кількість лимонного соку, цукор і сіль. Страва готується на вогні протягом 15-20 хвилин.

    Коренеплід допускається змішувати з іншими овочами – наприклад, морквою або картоплею, але без додавання олії. Заправити страву можна вже після закінчення гасіння. Звичайно ж, спеції (крім солі) додавати не рекомендується.

    Щоб зварити суп, потрібно заздалегідь приготувати бульйон, використовуючи нежирне м’ясо, наприклад, яловичину. У готовий бульйон покласти нарізану невеликими брусочками картоплю і подрібнене м’ясо. Незадовго до повної готовності в суп додати нашатковану буряк. Блюдо буде особливо смачним, якщо подавати його зі свіжою зеленню і сметаною.

    Можна буряк при грудному вигодовуванні? Так, дійсно можна. Але вживати її слід в обмежених кількостях і лише у відвареному або запеченому вигляді, щоб уникнути негативної реакції організму. Пам’ятайте, що якщо ви пробуєте овоч вперше після пологів, то починати треба з маленьких порцій, спостерігаючи за тим, як реагує ваша власна травна система, а також за тим, як веде себе малюк: не болить у нього животик, не з’явилася висипка або лущення. Якщо у дитини виникла алергія або коліки, від вживання овоча потрібно відмовитися хоча б на час.