Тільки для справжніх пані!

Білки та їх функції

Білки та їх функції

Білки – це речовини, які використовуються в повсякденній життєдіяльності та росту людини. Більшості з нас відомо, що ці органічні сполуки є основним «будівельним матеріалом» для м’язів. Насправді функції білків набагато ширше.

Чому нам важливо вживати білки в їжу?

Білки складаються з амінокислот. Саме вони і представляють цінність для нашого організму. Різні білки мають різний склад. Якісь з них більш важливі для раціону людини, якісь — менше.

З білків, що містяться в їжі, ми можемо отримати 20 амінокислот, 8 з яких є незамінними. Останні не синтезуються нашим організмом, їх джерелом виступають виключно продукти харчування. Решта 12 виробляються людиною самостійно з білків при вживанні їх в їжу. Недолік незамінних амінокислот порушує білковий обмін. В цьому випадку відбуваються збої в роботі всіх органів і систем. Щоб цього не допустити, необхідно стежити за тим, щоб у раціоні щодня були присутні всі 8 незамінних амінокислот.

Джерела незамінних амінокислот

Недавні дослідження, проведені шведськими та німецькими вченими, довели, що білки, які містять всі 8 незамінних амінокислот, можуть бути отримані з продуктів харчування рослинного походження. Повноцінні речовини людина може придбати з більшості фруктів і овочів, злаків, бобових і горіхів. Крім того, рослинна їжа містить усі необхідні вітаміни і мінеральні речовини, створює в кишечнику здорову мікрофлору і м’яко очищає організм. Люди, які дотримуються рослинного раціону харчування, не тільки не відчувають недоліку в білках, але і володіють міцним здоров’ям і відмінним самопочуттям.

Поєднання всіх незамінних амінокислот ви знайдете в наступних продуктах (зверху – найбільш багаті білками):

Роль білків в життєдіяльності людини

Можна виділити наступні функції білків:

Зазначимо, що білки виконують енергетичну функцію у тому випадку, якщо в раціоні людини не вистачає вуглеводів.

Недолік білків

Білкова недостатність може розвинутися з наступних причин:

Симптоми, які можуть вказувати на виникнення білкової недостатності:

Легка ступінь нестачі білка усувається переглядом раціону і включенням до нього всіх необхідних амінокислот з розрахунку на ідеальну вагу пацієнта.

Занадто багато – теж погано

До порушень функції білків може привести не тільки їх нестача, але і їх надлишок у раціоні. Особливо страждають від наслідків непомірного споживання багатої протеїном їжі спортсмени та жителі країн, де традиційно переважає тваринна їжа.

Надлишок цих речовин в раціоні загрожує, насамперед, нирковою недостатністю. При розщепленні великої кількості протеїну ниркам доводиться виводити продукти їх розпаду. Після переробки тваринних білків залишається більше непотрібних організму речовин, і вони більш токсичні, ніж залишки від рослинних.

Організм засвоює не весь протеїн, який одержує з їжею. На різні потреби йде тільки та його частина, яка необхідна в даний момент. Інше організм змушений переробити і видалити. Для зв’язування і виведення білків використовується кальцій, і, якщо протеїну багато, то і цей елемент потрібен у великих кількостях. Організм змушений «брати» його з кісток, які стають слабкими і ламкими. Так розвивається остеопороз.

Третя проблема криється не в самих білках, а містять їх у продуктах харчування. Найчастіше люди, які дотримуються багатої протеїном раціону, будують його на продуктах тваринного походження. Разом з білками вони отримують велику кількість холестерину, який є основною причиною атеросклерозу. Крім того, тварини продукти не містять харчові волокна, без яких порушується процес травлення.

Симптоми надлишку протеїну в організмі:

Надлишок білків легко усунути, просто переглянувши свій раціон.

Азотистий баланс

Визначити, вистачає чи людині білків, можна з азотистої балансу. Суть в наступному. Азот надходить до нас тільки з протеїном. Виводиться він з виділеннями, у складі волосся, нігтів і відмерлого епітелію. Якщо азоту організм отримує більше, ніж його йде, то має місце надлишок білків.

Надійшов азот можна розрахувати, помноживши вага з’їденого білка на 0,16 (16% білка – це азот). Виділений визначається за аналізом сечі (сечовина, азот сечовини). Порівнявши дві отримані цифри, ми дізнаємося, чи немає у нас в організмі нестачі або надлишку білків.

Скільки білків повинен вживати людина?

Аж до середини XX століття вважалося, що протеїн в великих кількостях збільшує м’язову силу і зміцнює здоров’я людини. Проте подальші дослідження показали, що це не так. На сьогоднішній день норма вживання білків для здорової людини розраховується наступним чином.

Ваги людини в кілограмах ділиться на два. Отримане число – це кількість білків в грамах, яке повинно входити в щодобовий раціон. Наприклад, чоловік вагою 80 кг повинен споживати 40 грамів протеїну щодня. Така кількість міститься в невеликій порції квасолі і тарілці гречаної або вівсяної каші.

Функції білків в людському організмі дуже великі. Щоб процеси з участю протеїнів протікали нормально, необхідно вживати оптимальна кількість цих нутрієнтів і стежити за амінокислотним складом свого раціону.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Білково-вуглеводна дієта – популярний нововведення в світі дієтології

Зміст статті: Основні правила при складанні дієти Основні принципи правильного харчування Як буде виглядати наш план харчування Білково-вуглеводна дієта або дієта вуглеводного чергування, – один з найбільш популярних у фітнес-індустрії…

Білки і їх біологічна роль для нашого здоров’я

Зміст статті: Функції білків в організмі Симптоми нестачі білка в організмі Норма споживання Білок рослинний і тваринний білок Правила вживання білкової їжі Головне не проект будинку, а те, з чого…

Абетка харчування: білки, насичені і ненасичені жири, прості і складні вуглеводи

Зміст статті: Вуглеводи Білки Жири Баланс білків, жирів і вуглеводів Основи правильного харчування Для забезпечення правильного харчування дуже важливо дотримуватися баланс споживання білків, жирів і вуглеводів. Жодна з цих речовин…