Тільки для справжніх пані!

Безперечна користь гороху і його можлива шкода для людини

Безперечна користь гороху і його можлива шкода для людини

Горох відомий людству з найдавніших часів. Він неодноразово згадується в Біблії. Часто його використовували для приготування юшки і пюре. Також його висушували і робили борошно грубого помелу, з якої пекли хліб. Сьогодні властивості і користь гороху відомі всім народам світу. Вони проявляються в різноманітності страв з цим овочем.

Бобові, в тому числі і горох, входять в список десяти найбільш корисних овочів для здоров’я. Вони повинні становити до десяти відсотків раціону людини, а також замінити м’ясо.

Різновидності гороху

Це чудове рослина відноситься до сімейства бобових. Воно має кілька сортів, які відрізняються за кольором, формі і смаку плодів.

Цукровий сорт. Це «горезвісний» зелений горошок. В ньому знаходиться, то кількість цукру, яка забезпечує ніжний смак плодам. Його використовують у сирому вигляді або для приготування страв.

Мозковий сорт. Горох цього різновиду при дозріванні зморщується. Цей сорт не підходить для варіння, але вдалий для консервування.

Лущильний сорт. Це горох, який ми звикли бачити на прилавках. Його продають цілим або колотим. Плоди лущильного сорту не вживають разом з його стручками.

Також однією з різновидів плода вважається нут. Його смак відрізняється від звичайного гороху вираженим горіховим присмаком. Він є найменш калорійним.

Цілющі якості плоду

Одним з головних властивостей гороху є великий вміст фолієвої кислоти. Вона сприяє посиленню рекомбінації ДНК, що попереджає виникнення онкологий. Фолієва кислота необхідна вагітним жінкам, тому що вона сприяє утворенню нових клітин і підтримання їх здоров’я. У 100 грамах гороху міститься дев’яносто відсотків добової норми цієї речовини.

В плоді багато вітаміну С, який є природним антиоксидантом. Цей елемент бере участь у кровотворенні, стимулює роботу ендокринних залоз. Він заслужено наділений званням «вітамін молодості».

Горох по поживним властивостям перевершує м’ясо. У нього великий вміст білка на 100 г продукту – 17,9 р. Він поєднує безліч вітамінів і мінералів. Фосфор, калій, кальцій, сірка, магній, залізо, хлор і ще 18 корисних мінералів – і все в його арсеналі. Завдяки цим властивостям гороху він покращує обмінні процеси в організмі, надає зміцнюючу дію на стінки кровоносних судин.

Наш овоч багатий клітковиною. Цілющі волокна допомагають кишечнику виводити токсичний сміття. Знижують холестерин в крові і перешкоджають утворенню каменів у жовчному міхурі. Клітковина сприяє зниження глюкози в крові, перешкоджає засвоєнню вуглеводів з іншої їжі.

Жінками високо оцінюється користь гороху в косметології. Маски з цього продукту покращують колір обличчя, позбавляють від набряклості і служать профілактикою раннього старіння шкіри.

Можливу шкоду

Багатьох лякає метеоризм, викликаний властивостями бобових. Але цього боятися не варто. Справді, з-за великої концентрації в них цукрів і волокон вони створюють такий ефект в організмі людини. Але його можна нівелювати замочуванням на кілька годин перед готуванням, вживання в помірних кількостях, краще всього подавати їх з продуктами, сковуючими цей процес, наприклад, кропом. У ряді випадків горох рекомендовано виключити з раціону, а саме при таких недугах:

Горох в дитячому харчуванні

Чи Потрібен дітям горох: користь і шкода цього овочу – порівняти? – Багато хто вважає, що цей продукт протипоказаний дітям через властивості викликати метеоризм. Однак це омана. Дотримуючи певні правила, ви уникнете всіх негативних проявів і поповните вітамінну «скарбничку» організму дитини.

Для дітей готуйте тільки свіжий молодий горошок. Зрілі плоди давати дитині до двох років не рекомендується. Не дозволяйте дітям куштувати свіжі сирі плоди. Вони дійсно шкідливі для дитячого організму. Кращим варіантом стане відварювання овоча і його «пюрирование».

Особливості приготування

Тільки правильне приготування і вживання бобових дозволяє організму отримати весь джерело закладених в них корисних речовин. Перед приготуванням плода потрібно перебрати і залити холодною водою. У такому вигляді він повинен постояти кілька годин. Але не більше восьми. Так як він може закиснути. Після замочування злийте воду і залийте овочі чистою кип’яченою водою. Варіть під кришкою 30-40 хвилин. Деякі сорти можуть зажадати меншого або більшого часу. Якщо замочений горох не зварився за 1,5 години, ймовірно, він прийшов в непридатність. Дотримуючись ці легкі правила, ви уникнете небажаних наслідків і відчуєте всю користь гороху.

Нехай з самого сьогоднішнього дня у вашому раціоні з’явиться цей чудовий продукт. Дотримуйтесь золоту середину в його споживанні, і ви забезпечите себе здоров’ям на довгі роки.