Тільки для справжніх пані!

Баклажани: у чому користь і шкода «синеньких»

Баклажани: у чому користь і шкода «синеньких»

«Синенькі», як часто називають баклажани, могли б активніше використовуватися в раціоні людей. Особливо це актуально в літній час, коли їх масово вирощують сільські жителі. Мало хто знає, чим корисні баклажани. Їх ніжна структура, яка з’являється в процесі готування, має ні з чим не порівнянні властивості. Вживати продукт потрібно акуратно, адже пасленовое рослина може і заподіяти шкоду.

Користь продукту

Батьківщиною появи цього овочу є Індія. У Китаї, куди ввезли рослина, він став більш популярний. У сучасному світі основними країнами, які займаються вирощуванням цієї культури, є Італія та Іспанії. Довгий час вважалося, що овоч здатний тільки заподіювати шкоду. Його використовували як отрута, який призводить до отруєння людини. Малося на увазі, що баклажан здатний:

Плоди баклажана мають гіркуватий смак. У процесі приготування ніжний колір внутрішньої структури перетворюється на коричневий. Фіолетова оболонка стає майже чорною. Ці властивості можна використовувати в оформленні страв.

Користь полягає в низькій калорійності баклажанів. При цьому в них містяться вітаміни різних груп:

На додаток до цього баклажани багаті корисним для серця калієм, магнієм і цинком, здатними заспокоїти нервову систему, натрієм і залізом, що беруть участь в обмінних процесах. Овоч використовують також:

Одночасно з насиченням організму поживними речовинами баклажан має властивості активізації обміну речовин. Саме тому в процесі скидывания ваги, якщо немає протипоказань, слід вживати овоч регулярно.

Баклажан в процесі схуднення

Найчастіше баклажан прийнято смажити на рослинній олії. Структура овочу легко вбирає його у великих кількостях. В результаті з низькокалорійного продукту виходить дуже насичений жирами блюдо, яке принесе шкоду для людини в процесі зниження ваги.

Щоб зробити овоч корисним у боротьбі із зайвими кілограмами, можна після готовності викласти його на щільні паперові рушники. Вони вберуть зайвий жир, який міститься у страві. При цьому не всі вітаміни зберігають свої властивості і надійдуть у організм (через смаження).

Краще готувати баклажани на пару або тушкувати. Рецепт з томатами дозволяє отримати потрібний результат:

Після 30-40 хвилин термообробки блюдо буде готово. Воно не заподіє шкоди фігурі.

Добре втамовує голод в процесі дієти ікра з баклажанів. Феноли та хлорогенова кислота, які містяться в ньому, мають високі антиоксидантні властивості. Це дозволяє швидше розщеплювати жири і омолоджувати організм зсередини. Ікра повинна вживатися в невеликій кількості. Вона відмінно буде проявляти свої властивості разом з цільнозерновим хлібом.

Що важливо знати про приготування баклажанів

Основними способами приготування баклажанів є:

Сік слід вживати тільки під наглядом лікаря і при наявності відповідних показань. Інакше можна завдати шкоди шлунково-кишковому тракту та інших органів.

Щоб переконатися в тому, що овоч готовий до вживання, потрібно перевірити його колір і щільність структури. Ідеальний баклажан дуже м’який, темного кольору. За смаком він може нагадувати гриби. Іноді їх готують разом. Шкода таке поєднання не приносить. Вітаміни, що містяться в грибах і баклажанах, дуже схожі за складом.

Позбавити від гіркоти, що супроводжує смак овоча, дозволяють такі тонкощі:

Ікра з баклажанів рідко має неприємні смакові характеристики. У ній міститься морква або інші овочі, які усувають цей ефект.

Правила зберігання і вибору «синеньких»

Щоб збереглися вітаміни в овочах, потрібно їх правильно зберігати. Для цього потрібно:

Користь баклажанів для здоров’я зберігається протягом 3-4 місяців. Далі вітаміни поступово руйнуються.

Щоб баклажани не чинили шкоди, потрібно вміти вибирати їх. Слід звертати увагу на наступні параметри:

Протипоказання до вживання

Побоювання щодо застосування баклажанів виправдані. Будь-які пасльонові при надмірному вживанні здатні викликати отруєння. Слід менше готувати страви з баклажанів або зовсім відмовитися від них наступним обличчям:

Якщо після вживання страв з баклажаном виникає відчуття тяжкості, слід обмежити їх споживання. Ікра часто викликає відчуття нудоти, т. к. рослинне масло в її основі ускладнює травлення.

Властивості «синеньких» добре вивчені. При правильному виборі, приготуванні вони дозволяють поліпшити роботу різних систем. Важливо мати почуття міри, включаючи у власний раціон дивовижні овочі, і прислухатися до того, як організм реагує на них. Тим, хто хоче зберегти своє тіло здоровим і красивим, при відсутності протипоказань рекомендується вживати цей корисний овоч.



Де ви зараз? Ось тут:


Схожі записи:

Антонівка – смачний і корисний сорт яблук

Зміст статті: Особливості плодів Переваги та недоліки Користь і шкода Використання в кулінарії Протягом останніх десятиліть селекціонери вивели чимало нових сортів яблук, проте класична Антонівка як і раніше займає лідируючі…