Тільки для справжніх пані!

5 корисних звичок, за що серце скаже вам «спасибі»

5 корисних звичок, за що серце скаже вам «спасибі»

Корисні звички людини можуть стосуватися різних сфер: сім’ї, фінансів, освіти, роботи, зовнішності. Особливе значення мають постійні поведінкові дії, що стосуються здоров’я, так як від них залежить загальне благополуччя. Якщо ви збираєтеся жити довго і щасливо, подбайте насамперед про серце, адже, згідно з дослідженнями, серцево-судинні захворювання – основна причина передчасної смерті.

У групу ризику входять курці, люди, що страждають ожирінням, які ведуть пасивний спосіб життя, зловживають алкоголем. Щоб уникнути кардиопроблем, виробіть п’ять простих звичок.

Звичка № 1: робіть ранкову зарядку

Про користь спорту для здоров’я та краси знають всі, але лише деякі відводять фізичної активності кілька годин в день. На регулярні тренування може не вистачати часу, сил, бажання, але однією з корисних звичок може стати обов’язкова 10-15-хвилинна зарядка вранці.

Справа в тому, що периферичні кровоносні судини пробудженого організму напівзакриті. Його нервові центри загальмовані. На природний прихід у робочий стан потрібно від 2 до 3 годин. Комплекс легких фізичних вправ, спрямований на розминку суглобів і м’язів, допомагає швидко активізувати всі системи організму. Крім того, він заряджає енергією, піднімає настрій, зміцнює серце.

Поради, як правильно робити ранкову зарядку, наступні.

Звичка № 2: Їжте продукти, багаті калієм, магнієм і кальцієм

За даними медиків, 5-10% серцево-судинних захворювань дістаються у спадок. Основними ж причинами кардиопроблем є шкідливі звички, харчування. Сіль, супові концентрати, соління, ковбаси, чіпси, магазинні приправи – найлютіші вороги серця і кровоносних судин. Небезпека для «мотора» організму представляють напої з высокофруктозным кукурудзяним сиропом, продукти з великим вмістом цукру.

В раціоні людей, які прагнуть бути здоровими до глибокої старості, повинно бути багато токоферолів і аскорбінової кислоти. Ці вітаміни зменшують запалення в судинах, запобігають утворенню тромбів. Корисні для серця речовини містяться, як правило, в овочах, фруктах і ягодах з яскравим забарвленням. Серед мінералів особливу цінність представляє антагоніст натрію – калій. Він попереджає інсульти, високий тиск. Від хвороб серця захищає також магній. Ризик інфарктів знижує кальцій.

Важливо! Медики наполягають: джерелом необхідних людині речовин повинні бути продукти, а не полівітамінні препарати.

Харчові корисні звички – список кращих продуктів для серця:

Звичка № 3: вибирайте «хороші» жири

Самі шкідливі для серця жири – синтетичні. Трансжири, як їх ще називають, отримують з рослинних олій шляхом гідрогенізації. В результаті збагачення воднем вони з рідких стають твердими. Численні дослідження доводять, що виникнення серцево-судинних захворювань прямо пов’язане з споживанням трансжирів.

Є дані, що синтетичні жири провокують хвороби печінки, діабет, рак. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров’я настійно рекомендує виключити з раціону маргарин. Крім нього, трансжири присутні в магазинних тістечок, зернових сумішах для швидких сніданків, крекерах, картоплі фрі і чіпси.

Менш шкідливими вважаються насичені (в основному тварини) жири, але і вони сприяють підвищенню рівня холестерину. Надлишок стеаринової, пальмітинової, міристинової, лауринової та інших насичених жирних кислот призводить до утворення бляшок у кровоносних судинах – так розвивається атеросклероз.

Що таке «хороші» жири? Це мононенасичені і поліненасичені ліпіди, що містяться, як правило, в рослинних оліях. Щоб серце не підкачало, в день бажано з’їдати до десяти волоських або мигдальних горіхів, арахисовых бобів, чайну ложку лляного насіння.

Звичка № 4: пийте достатньо рідини

Недостатнє вживання рідини призводить до згущення крові, з-за чого серцю важко її качати. З іншого боку, якщо кардиопроблемы вже є, надлишок води їх тільки посилить. Так скільки ж потрібно випивати в добу? Дієтологи радять щодня вживати 1,5–2 літра рідини. Значна частина цієї норми повинна припадати на чисту питну воду. Також потреба в рідині можна втамовувати трав’яними чаями, несолодкими компотами.

Звичка № 5: зменшіть споживання солі

До корисних звичок можна віднести мінімальне споживання солі. Надлишок хлориду натрію в раціоні призводить до набряків, гіпертонії, проблем з суглобами, нирками і серцем. Сіль можна замінити свіжої і сушеної морською капустою, зеленим і ріпчастою цибулею, часником, хріном, імбиром, лимонним соком. Готуючи супи і соуси, приправляйте їх запашними травами: базиліком, орегано, петрушкою, кропом, шавлією, чебрецем. Надавати стравам неповторний смак і аромат можна куркумою, сушеної паприкою, насінням селери, кмином. Оптимальна добова норма солі для дорослих, згідно з рекомендаціями ВООЗ, це 5 г, для дітей – 2-3 р.